Dolar kurunda son durum

Dolar kurunda son durum

Dolar/TL yaklaşık bir haftadır 7.50 etrafında dalgalı bir seyir izledikten sonra 7.64'e kadar yükseldi.

Piyasalarda bugün yön belirleyici olarak saat 14.00’te açıklanacak olan TCMB’nin faiz kararı izlenecek. İlk piyasa tepkisi ötesinde TL’nin önümüzdeki dönemdeki performansı açısından da bugünkü karar belirleyici konumda. Bankacılar TCMB’nin piyasadaki faiz artırım beklentilerini karşılamaması halinde piyasanın gerisinde kalabileceğine ve TL’nin de ekonomik toparlanma yolundaki küresel piyasaların merhametine kalma riskine dikkat çekiyorlar.

Reuters anketine göre Merkez Bankası’nın (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında enflasyonda tahminlerin üzerinde artış yaşanması ve TL’nin Şubat ortasından beri yüzde 10’a yakın değer kaybetmesi ardından politika faizini 100 baz puan arttırması bekleniyor.

Reuters anketine katılan 21 kurumun tamamı politika faizinde artış bekliyor. İlk yayımlanan ankette bir ekonomist TCMB’nin politika faizini Mart ayında sabit tutmasını bekliyordu ancak bu tahmin de faiz artışı olarak revize edildi. Tahminlerin medyan beklentisi politika faizinin yüzde 17’den yüzde 18’e artacağı yönünde. Artış tahminleri ise 100 ila 300 baz puan arasında değişiyor.

Bankacılar mevcut enflasyona göre yapılan hesaplamalara göre reel faizin 140 baz puana kadar gerilediğini, önümüzdeki aylarda Nisan’a kadar enflasyonda artış yaşanacağı için bu oranın daha da düşeceğine dikkat çekiyorlar. Beklenti anketi verileri TCMB’nin yıl sonu için belirlediği yüzde 9.4 enflasyon tahmini ve hedefine ancak 12-24 ay arası bir vadede ulaşılabileceğini de gösteriyor.

Bankacılar faiz artışı ile enflasyonda ve ekonomideki sorunların çözülemeyeceğini ancak sorunları çözmek için zaman kazanılabileceğini belirtiyor. Son günlerde bu görüş zayıflasa da bazı bankacılar artışa yönelik net fiyatlamalara rağmen dün Fed’de benzeri görüldüğü gibi TCMB’nin de enflasyondaki artışı geçici görüp politika tepkisi vermeyebileceğini de düşünüyor.

Reuters anketinde TCMB’den beklentiler faiz artışı sonrası üçüncü ya da dördüncü çeyrekte başlayacak şekilde indirimlerle politika faizinin yıl sonunda yüzde 14.5’e gerileyeceği yönünde.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.