Dolar kuru neden yükseliyor?

Dolar kuru neden yükseliyor?

Uzun bir aranın ardından 7.50 TL’nin üzerine çıkan dolar kurunda belirsizlik hali sürüyor. Dolar kurundaki son yükselişleri Atilla Yeşilada değerlendirdi.

Sami Altınkaya’nın Youtube kanalına haftalık olarak katılan ve Türkiye ve Dünya ekonomisindeki son gelişmeler hakkında bilgi veren Atilla Yeşilada dolar kurundaki hareketlerin sebebini açıkladı

2020’nin kasım ayında 8.58 TL ile rekor kıran dolar kuru Merkez Bankası’nın faiz kararlarıyla 27 Aralık 2020 tarihinde 7.50 TL seviyesinin altına düştü. Dolar kuru bu tarihten sonra ilk defa 7.50 TL seviyenin üzerine çıkarken Merkez Bankası’nın faiz kararını açıklayacağı bu haftada belirsiz hareketlerini sürdürmeye devam etti.

Piyasalara düşen son haberlerden sonra dolar endeksinde yaşanan yükselişler, Türkiye’de de Türk Lirası’nın dolar karşısında değer kaybetmesine neden oldu. Türkiye’nin en çok takip edilen ekonomi uzmanlarından Atilla Yeşilada dolar kurundaki yükselişleri ekonomi gazetecisi Sami Altınkaya’nın Youtube kanalında yorumladı.

DOLAR NEDEN YÜKSELİYOR?

Atilla Yeşilada dolar kuru neden yükseldi sorusuna cevap verdiği konuşmasında Türk Lirası’nın dolar karşısında değer kaybetmesinin nedeni olarak iç ve dış piyasadaki gelişmeleri işaret etti.

Yeşilada açıklamasında “Genelde gelişmekte olan ülkelerde bir tatsızlık var. Bunun iki nedeni var. ABD doları, herkes geçici olduğunu söylüyor ama yükseliyor. Yani ne kadar sürer bilemem. İkincisi koronavirüs çok kötü bastırıyor. Çin falan büyüdü ama hormonlu bir büyüme bu. Yani içerde hiç bir şey olmasa dahi Türk Lirası dolar karşısında değer kazanamazdı.” diye konuşurken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son zamanlardaki faizle ilgili söylediği sözlerin de dolar kurunun yükselişine zemin hazırladığını öne sürdü.

Yeşilada Merkez Bankası Perşembe günü yeni döneme ilişkin faiz kararının açıklayacakken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden faizle ilgili konuşmalar yapmasının piyasaları tedirgin ettğini belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.