Dolar kuru düşüyor! Piyasaları etkileyen iki haber

Dolar kuru düşüyor! Piyasaları etkileyen iki haber

Uzun bir süredir yükseliş eğiliminde olan dolar kuru Merkez Bankası ve BDDK'dan gelen açıklamalarla düşüşe geçti.

Dolar kuru 2018 yılında Rahip Brunson kriziyle ulaştığı tarihi 7.20 lira seviyesine hızla yaklaşmaya devam ederken para piyasalarını etkileyecek iki haberle düşüşe geçti.

Bütün dünyayı etkisine alan Koronavirüs salgını ülkelerin ekonomilerini de derinden yaraladı. ABD Merkez Bankası’nın faiz indirimleri, yeninden bol para politikasına başvurması dahi gelişmekte olan ülkelerin piyasalarını düzlüğe çıkarmaya yetmedi. Dolar kuru - TL karşısında 6.96 lira seviyelerine kadar yükselmişken piyasaları etkileyecek iki haberle düşüşe geçti.

UYSAL’IN SWAP AÇIKLAMASI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal’ın dün Anadolu Ajansı muhabiriyle yaptığı röportaj sırasında söylediği "Merkez bankalarıyla swap görüşmeleri yapıyoruz. Emtia fiyatlarındaki düşüş ve talepteki azalma enflasyonda aşağı yönlü baskı oluşturuyor. Parasal aktarım mekanizmasını desteklemek amacıyla uygulamaya koyduğumuz adımlar zamanlı, hedefe odaklı ve öngörülebilir. Türkiye salgın dönemini en az hasarla, hızlı bir şekilde atlatabilecek durumda'' açıklaması dolar kurunu da etkiledi. Dolar kuru Uysal’ın açıklamalarının da etkisiyle yeni haftaya düşüşle başladı.

BDDK'DAN KREDİLERE YENİ DÜZENLEME

Dolar kurunu etkileyen bir diğer haber ise Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan yapılan açıklamayla kamu bankaları ile özel bankalar arasındaki kredi verme konusundaki karışıklığa yeni bir düzenleme getirilmesi oldu. Genel olarak BDDK'nın aldığı kararla bankalar kredi vermeye zorlanırken, dolar kuru Merkez Bankası ve BDDK kanadından gelen açıklamalarla brilikte yeni haftanın ilk iş gününde 6.88 lira seviyesine kadar gevşedi.

DOLARDA KRİTİK HAFTA

Dolar kuru için bu hafta en önemli gündem maddesi Merkez Bankası’nın Çarşamba günü gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu toplantısı olacak. Toplantı sonrası açıklanacak faiz kararı dolar kurunun seyrini de belirleyecek.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum