Dolar kuru 2 yıl sonra rekor tazeledi!

Dolar kuru 2 yıl sonra rekor tazeledi!

Dolar kuru Rahip Brunson kriziyle gördüğü 7.22 lira seviyesinin üzerine çıktı. Kur bu sabah itibariyle tüm zamanların rekorunu kırarak 7.25 lirayı gördü.

Uzun bir süredir yükseliş trendi içerisinde olan dolar kuru bu sabah itibariyle tüm zamanların rekorunu kırdı. 2018’in ağustos ayında yaşanan Rahip Brunson kriziyle dolar kuru biranda 7.22 lira seviyesine kadar yükselmişti. Dolar kuru ABD ile yaşanan Rahip Brunson krizinin çözülmesi ve Eski Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya başkanlığındaki kurulun aldığı sert faiz artırımlarıyla birlikte 5.17 liraya kadar düşmüştü.

Koronavirüs salgını tüm dünyada dolara olan talebi artırdı. Dolar endeki değer kazanırken özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde yüksek miktarda sıcak para kaçışı meydana geldi. Merkez Bankası’nın net rezervlerindeki zayıflamasıyla da yükseliş trendi hızlandı.

Cuma günü 1 Mayıs dolayısıyla iç piyasalar kapalıyken dolar kuru kritik 7 lira barajını aştı ve haftalık kapanışını 7 liranın üzerinde tamamladı. Yeni hafta itibariyle 7 lira üzerine çıkan dolar kurunda hareketler daha da sertleşti. Mayıs başından itibaren yüzde 3'ün üzerinde değer kaybı olan dolar kuru bu gece yarısı 7,20 liraya kadar tırmandı. Kur piyasaların açılmasıyla birlikte daha önce Rahip Brunson Kriziyle gördüğü 7.22 lira seviyesinin de üstüne çıkarak 7.25 lira seviyesine kadar yükseldi. Kur şu sıralarda 7.23 lira seviyesinde  Euro/TL ise 7.82 seviyesinde seyrediyor.

PİYASALARDA BUGÜN

Yurt içi piyasalarda bugün bu sert dolar kuru ataklarına karşı BDDK,  SPK ve TCMB’nin olası alacağı tedbirler takip edilecek. ABD’de ise işsizlik maaşı başvuru verileri bekleniyor. Başvurular daha önce 6.6 milyonla sayıyla rekor düzeye çıkmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.