Dolandırıcılarda tuzak bitmiyor!

Dolandırıcılarda tuzak bitmiyor!

Alınan bütün önlemlere ve uyarılara rağmen dolandırıcılık faaliyetlerinin önüne bir türlü geçilemiyor. Her gün yeni bir yöntemle vatandaşları tuzağa düşürmeye devam ediyorlar.

Türkiye'de dolandırıcılık yöntemlerine her gün yenisi ekleniyor. Telefon dolandırıcılarının yanı sıra son günlerde banka korsanları da vatandaşı dolandırmaya başladı. Kimlik fotokopisinden SIM kart kopyalama, bankacılık şifrelerini ele geçirmeye kadar yeni yeni yöntemlerle vatandaşlar bankalardaki bütün birikimlerini sanal kalpazanlara kaptırabiliyor. Geçtiğimiz Konya merkezde ve Seydişehir ilçesinde hesabı ele geçirilen vatandaşlar milyonlarca lirasını dolandırıcılara kaptırdı. Vatandaşı hesabınızı terör örgütü ele geçirdiği yalanıyla korkutan telefon dolandırıcıları bu yöntemin eskimesiyle birlikte yeni yöntemlere başvurmaya başladı. Kimlik bilgileri ele geçirilen vatandaşların hesabından para transferi yapan dolandırıcıların sayısında son aylarda ciddi bir artış var. Bankaların güvenlik açıklarını da çözen sanal kalpazanlar, özellikle hesabında yüklü para bulunan vatandaşları hedef eliyor.

4-2-mustafa-dinc.jpg

VATANDAŞLAR DAHA BİLİNÇLİ OLMALI

Son zamanlarda banka hesapları üzerinden dolandırıcılık olaylarında ciddi bir artış gözlemleniyor. Özellikle android telefon kullanıcılarına mobil cihazlar üzerinden gerçekleştirilen siber saldırılara karşı tedbirli olunması gerekiyor. Dolandırıcılık faaliyetleri karşısında vatandaşların hala yeterli bilgiye sahip olmadığına dikkat çeken Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, “Tanımadığınız numaralardan gelen internet uzantılarına asla tıklamayın. Bütün bankacılık şifreleri çalınabiliyor” dedi. Dinç, android telefonlara indirilen uygulamalara dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, dolandırıcıların mobil bankacılık sistemini hedef aldıklarını ve faaliyetlerini sürdürdüklerini kaydetti.

BİLİNMEYEN DOSYALARI TELEFONA İNDİRMEYİN

Dinç, telefonlarına şifrelerini kaydeden kullanıcıların, cihazlarının hackerlar tarafından ele geçirilmesi durumunda bu şifrelerin de çalınabileceğine dikkat çekti. Dinç, “Bu durumdan sakınmak için kendi tedbirlerimizi alalım. Bu sayede dolandırıcılık faaliyetlerinden kurtulmuş oluruz. Dolandırıcılık faaliyetlerinin son günlerde artışa geçtiğini görebiliyoruz. Android telefonlara indirilen uygulamalara dikkat edilmesi gerekiyor. Her şekilde hackerler insanlarının bilgilerini çalabiliyor. Özellikle mobil bankacılık yöntemiyle her şey yapılabiliyor. Bilinmeyen dosyaları telefonlara indirilmemesi gerekiyor. Vatandaşların burada bilinçli olması hackerleri engelleyecektir. İnsanlar şifrelerini telefonlarına kaydedebiliyor. Ama unutulmamalıdır telefona hackerlar tarafından erişildiğinde şifrelere ulaşabiliyorlar. Bu durumdan sakınmak için kendi tedbirlerimizi alalım. Bu sayede dolandırıcılık faaliyetlerinin kurtulmuş oluruz” diye konuştu.

VATANDAŞLARIN BİLİNÇLİ OLMASI GEREKİYOR

Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, her bankanın farklı yazılım işlemleriyle çalıştığını ve elektronik ortamların işleyişinin farklı olabileceğini belirterek, vatandaşları telefonlarına gelen mesajların içeriğinde bulunan bilmedikleri linklere tıklamamaları konusunda uyardı. Dinç, "Tanımadığımız numara veya mesajlardan gelen bildirimlere asla tıklamayın. Bütün bankacılık şifreleri çalınabiliyor. Özellikle 'hediye kazandınız' tarzında mesajlara tıklandığında sorun olabiliyor. Tanımadığımız numara veya mesajlardan gelen bildirimlere asla tıklamayın. Bütün bankacılık şifreleri çalınabiliyor. Özellikle ‘hediye kazandınız’ tarzında mesajlara tıklandığında sorun olabiliyor. Burada bankanın ve vatandaşların alacağı tedbirler öne çıkıyor. Bankalarda vatandaşların hakları korunmaya çalışılsa da bazı uç noktalardan kaçabiliyor. Vatandaşların bilinçli davranması sorunları çözecektir” şeklinde konuştu.

ALİ GÖZEN

Kaynak:ALİ GÖZEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum