Doğu Türkistan yardım bekliyor

Doğu Türkistan yardım bekliyor

Doğu Türkistan'da meydana gelen 7.1 büyüklüğündeki depremin ardından Doğu Türkistan STK'lar Birliği Türkiye'ye yardım çağrısında bulundu.

Çin'in işgalindeki Doğu Türkistan'ın Aksu iline bağlı Aykol kasabasında Türkiye saati ile 21.09'da 7.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

İlk olarak Kırgızistan'ın Kızıl-Suu (Kızılsu) bölgesi olarak belirtilen depremin merkezi, daha sonra Doğu Türkistan'ın Aksu vilayetine bağlı Üç Turfan bölgesindeki Aykol kasabası olarak güncellendi. Deprem, Kazakistan, Tacikistan, Doğu Türkistan ve Kırgızistan'da şiddetli şekilde hissedildi.

DOĞU TÜRKİSTAN'DAN YARDIM ÇAĞRISI

Doğu Türkistan'da meydana gelen deprem nedeniyle Türkiye'de faaliyet gösteren Uluslararası Doğu Türkistan STK'lar Birliği hükumete ve uluslararası camiaya acil çağrıda bulundu.

Yapılan çağrıda, "Doğu Türkistan'ın Aksu Vilayeti ve Kırgızistan sınırı arasında 7.1 derece büyüklüğünde deprem meydana gelmiştir. Doğu Türkistan uzun senelerdir dünyadan tecrit bir durumdayken, böyle bir büyük felaketin yaşanması bizi derin endişeye sevk etmiştir. Birliğimiz, tüm ülkeleri, uluslararası kuruluşların, ve özellikle Türk hükumetini acil harekete geçmeye ve bölgeye yardım ulaştırmaya çağırıyoruz" denildi.

ÇİN'İN MEDYA BASKISI BÖLGEDEN HABER ALMAYI ZORLAŞTIRIYOR

Doğu Türkistan'da meydana gelen 7.1 büyüklüğündeki depremin etkisiyle bölgedeki birçok şehirde insanlar sokaklara çıkarken, sosyal medyada paylaşılan videolarda panik havası yaşandığı görüldü.

Ancak, bölgedeki sıkı dijital denetim, sağlıklı bilgi alımını zorlaştırıyor. Çin yanlısı medya, Çin yönetiminin bölgeye ekipler gönderdiğini bildiriyor, ancak bu bilgi bağımsız kaynaklar tarafından doğrulanmış değil.

ÇİN BÖLGEYE SADECE 10 PERSONEL GÖNDERDİ

Çin Halk Cumhuriyeti'nin Doğu Türkistan'daki bölge yönetimi, depremle ilgili bir açıklama yayımladı.

Aksu Bölge Arama Kurtarma Ofisinden yapılan açıklamada, bölgeye 2 araç ve 10 personelden oluşan ön deprem kurtarma ekibinin incelemelerde bulunmak üzere yola çıktığı aktarıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum