Devlet esnafa babalığını göstermeli

Devlet esnafa babalığını göstermeli

Konya Lokantacılar Odası Başkanı Ali Osman Karamercan, “Devlet babalığını göstermeli. Eğer 2 ay daha böyle giderse, ortada esnaf diye bir şey kalmaz” dedi.

 

Koronavirüs, insanların canını hedef aldığı kadar sosyal yaşantı ve ekonomiyi de hedef alıyor. Çoğu esnaf, Koronavirüs dolayısı ile işini kaybetti. İşletme sahipleri, ekmek teknelerini kapatmak zorunda kaldı. Bu süreçte en büyük darbeyi yine küçük esnaf yedi. Konya'daki esnafların büyük bir bölümü çıkmazın içine girdi. Özellikle normal zamanda işe yetişemeyen lokantacı esnafının yüzde 90'ı bugün işletmesini kapattı. Geriye kalan yüzde 10'luk kısmı ise sadece paket servis yapıyor. Paket servisi yapan lokantacılar, “Önceden bir günde 60 paket servisi yapıyorduk, bugün bu sayı 10'a düştü” dedi.

İŞÇİ EVİNE EKMEK GÖTÜREMİYOR!

İş kayıplarının yüzde 90'a ulaştığını aktaran Konya Lokantacılar Odası Başkanı Ali Osman Karamercan, “Biz, esnaf olarak her daim devletimizin yanında olduk. Bu beladan sonra devletimiz de esnaf ve sanatkârımızın yanında olmalı” dedi. Esnafa kira yardımı yapılması, vergilerinin 3 ay boyunca alınmaması gerektiğinin altını çizen Karamercan, “Kiracı olan esnafımız çok kötü durumda. Biz, çalışanlarımızın sigortasını yapıyoruz. İşten de kimseyi çıkarmadık ama her esnaf için aynısını söylemek zor. İşçi, evine ekmek götüremiyor, kirasını ödeyemiyor, çocuğunun ihtiyaçlarını karşılamıyor” şeklinde konuştu.

BİR SU ÜCRETİ ALMAMAK İLE OLMAZ BU İŞLER!

“Konya'da aktif 75-80 bin esnafımız var. Bu gidişat eğer Haziran ayına kadar böyle devam ederse, esnafımızın yüzde 50'si biter” diyen Karamercan, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Önümüzdeki 2 ay bizim için çok kritik. Şuan iş yerlerimizin yüzde 90'ı kapalı. Yüzde 10'u da paketle çalışıyor. Paketle çalışan üyelerimiz de işinden ve halinden memnun değil. İnsanımız, içinde bulunulan süreç dolayısıyla paket servise de mesafeli. Önceden günde 50-60 paket servisi yapan bir işletme bugün en fazla 10 servis yapıyor. Esnaf, devletin ve kurumların temel direğidir. Gecinecek gücümüz kalmadı artık. Bu direk sallanmaya başladı. Ekonomik sıkıntımız zaten vardı. Üzerine bir de Koronavirüs belası geldi. Sağlık olunca, ekonomiyi falan unuttuk fakat esnafımız da gerçekten zor durumda. Destek bekliyoruz. Konya Büyükşehir Belediyesi esnaftan iki ay su ücreti almayacağını açıkladı. Teşekkür ettik, bunun yanında alınacak çok daha beklediğimiz kararlar var. Bir su ücreti almamak ile olmuyor bu işler. Okullar ne zaman açılırsa, esnaf o zaman açılır. Haziran ayına kadar işletmelerimiz kapalı olacağı benziyor.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
31 Yorum