Devlet elini çekmeli
Yayınlanma:
Lokomotif olan inşaat sektörünün devlet tarafından üretilen konutlar nedeniyle baltalandığına dikkat çeken İnşaat Mühendisi Yaşar Pişkince, işsizliğin ana nedenlerinden birisinin bu olduğunu vurguladı
DEVLET, İNŞAAT SEKTÖRÜNÜ BALTALIYOR
Mertokon İnşaat Mühendislik AŞ’nin Nihavend Konutları için Albaraka Türk Katılım Bankası ile özel destek kredisi anlaşması imza töreninde konuşan İnşaat Mühendisi Yaşar Pişkince, devletin başlatmış olduğu konut hamlesinin özellikle inşaat sektörünü baltaladığına vurgu yaptı. Yaşar Pişkince, Nihavend Konutlarını örnek göstererek, haksız rekabete rağmen yüklenici firmaların takdire şayan başarılar elde ettiğine dikkat çekti.
DEVLET SOSYAL KONUT ÜRETMELİ, VİLLA DEĞİL
Devletin sosyal amaçlı, dar gelirli vatandaşlar için 40-60 metrekare konutlar üretmesi gerektiğini anlatan Yaşar Pişkince, gelinen noktada devletin sosyal konut değil villalar yaptığına dikkat çekti. Uygulamaların gülünecek bir durumu ortaya çıkardığını belirten Yaşar Pişkince, “Geçtiğimiz günlerde internette gördüm, TOKİ’den 15 bin kiralık konut var. Vatandaş 400 TL’ye TOKİ’ye giriyor, 500 TL’ye kiraya veriyor” dedi.
BELEDİYELER KONUT DEĞİL, ARSA ÜRETSİN
Şehir Plancıları Odası Konya Şube Başkanı Mustafa Dolular da belediyelerin konut yapma işini bırakmaları gerektiğinin altını çizdi. Belediyelerin artık konut kooperatifçiliğini bırakıp serbest piyasada iş yapanlara arsa üretmeleri gerektiğini ifade eden Mustafa Dolular, inşaat sektörünün önünün açılmasıyla çok güzel yatırımların ve yeni yerleşim bölgelerinin hayata kazandırılacağına işaret etti.
Vade farksız konut imkanı
Mertokon İnşaat Mühendislik AŞ yapımını başlatmış olduğu Nihavend Konutları için Albaraka Türk Katılım Bankası ile destek kredisi anlaşması yaptı. 36 aya kadar vade farksız konut finansmanı uygulamasının Türkiye’de bir ilk olduğu ifade edildi
Nihavend Konutları inşaat alanında gerçekleştirilen kredi anlaşmasına Mertokon İnşaat Mühendislik AŞ Yönetim Kurulu Başkanı M. Sami Topbaş ve kardeşi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selman Topbaş, Albaraka Türk Bireysel Bankacılık Müdür Yardımcısı Oğuzhan Ardıç, Konya Şube Müdürü İsa Bozçelik, gazete ve televizyonların yöneticileri, basın mensupları ve davetliler katıldı.
SICAK YUVA ÖZLEMİ MERTOKON’LA SON BULUYOR
Anlaşma toplantısında konuşan Mertokon İnşaat Mühendislik AŞ Yönetim Kurulu Başkanı M. Sami Topbaş, son yılların en büyük imkânlarına sahip, Nihavend Konutlarına özel, Albaraka Türk ile yapılan destek kredisi anlaşmasını yapmaktan dolayı mutlu olduklarını söyledi. Mertokon İnşaat olarak, amaçlarının genelde Türkiye özelde ise Konya’nın konut ihtiyaçlarını karşılamak olduğunu belirten Topbaş, Mertokon İnşaat’ın ürettiği konutlarda sıcak yuva özlemiyle oturan insanların yaşadığı mutlulukla, gücüne güç katmakta bu güç ve anlayışla her geçen gün daha da büyümekte olduğunu vurguladı.
Nihavend Konutları’ndan önce Meram Toplu Konutları’nın tamamını teslim ettiklerini açıklayan Sami Topbaş, “Meram Toplu Konutları’nın tümünün tesliminden sonra çevre, sosyal tesisler, yeni ve modern binalar, okullar, ticaret merkezleri ve oyun alanları gibi önemli yapılarla, değişimin en güzelini yaşadık. Bu değişim ve bölgesel gelişimin öncüsü olmaktan Mertokon İnşaat olarak büyük mutluluk duyduğumuzu da ayrıca belirtmek isterim” dedi.
MERTOKON’UN FELSEFESİ, HERKESE İŞ-AŞ VE SICAK YUVA
Küresel mali krizin dünyayla birlikte Türkiye’yi de etkilediğine dikkat çeken Topbaş şunları kaydetti: “Krizin etkilerini artık duymak istemeyen 70 milyon halkımız, istihdam olmasını, aş-iş olmasını, başını sokacak bir evinin olmasını arzu ediyor. Halkımız, ülkenin lokomotifi durumunda olan özel sektöre bu alanda çağrılar yöneltmektedir.” Yöneltilen bu çağrılara Mertokon İnşaat olarak kulak verdiklerini belirten Topbaş, Nihavend Konutları’nın birinci etapla halkın karşısına çıktığını ve herkese iş-aş ve sıcak yuva anlayışının Mertokon’un ana felsefesini oluşturduğunu söyledi. Hükümetin açıkladığı yeni tedbir paketinden herkesin memnuniyet duyduğunu ve yeni açılım ile gelişmeleri bekleyeme başladığını ifade eden Topbaş, piyasalarda oluşmaya başlayan bu iyimser havayı daha da ileri taşımak için, evi olmayanların kolay ve çok cazip fiyatlarla ve kredilerle, evi olanların tasarruf amaçlı ikinci ve üçüncü eve sahip olmalarının yolunu açmak üzere halkın karşısına çıktıklarını belirtti.
36 AYA KADAR SIFIR VADE FARKSIZ KREDİ DESTEĞİ
Bu kapsamda Türkiye’nin en önemli ve saygın katılım bankalarından Albaraka Türk’ün yöneticilerine giderek, ‘biz Mertokon İnşaat Nihavend Konutları olarak öğretmenlerin, doktorların, memurların, işçilerin, emeklilerin, çalışanların kısacası herkesin ev sahibi olmasını istiyoruz’ dediklerini aktaran Topbaş, bu anlamda Albaraka Türk yetkililerinin de Nihavend Konutlarına özel 36 aya kadar sıfır vade farksız kredi desteği verdiklerini ama sonucu daha da ileriye taşıyarak, 60 aydan 72 aya kadar, çok düşük vade farklarıyla kredi desteği anlaşması yaptıklarını belirtti. Albaraka Türk’le yaptıkları anlaşma çerçevesinde herkesin ev sahibi olabileceğini ifade eden Topbaş şunları söyledi: “Nihavend Konutları’nda ev sahibi olmak isteyen herkes, 36 aya kadar vade farkı olmaksızın kredi desteği alabilir. 48 aya kadar yüzde 0,26, 60 aya kadar yüzde 0,52 vade farkı 72 aya kadar yüzde 0,63 vade farkıyla kredi imkânından faydalanarak ev sahibi olabilir.”
Mertokon İnşaat olarak amaçlarının herkesin yaşayabileceği modern binalar yapmak olduğunu ifade eden Topbaş, “Nihavend Konutları’nda, en iddialı ifademiz, alanında ve konusunda uzman mimar ve mühendislerin 24 saat emek verdiği, modern mimari, günün ihtiyaçlarına cevap verebilen bir teknoloji, kaliteli yapım, güvenli bir sitedir. İçinde oyun alanları, modern havuz ve ışıklandırmalı parkları, yemyeşil çevresi ve yürüyüş yolları bulunan bu güvenli sitede ev sahibi olmak Albaraka Türk’le yaptığımız anlaşmayla çok daha kolay hale gelmiştir” dedi.
Konuşmasının sonunda kendisine yöneltilen soruları cevaplandıran Sami Topbaş, 150 metrekare olan daire fiyatlarının 90-100 bin TL’den başladığını söyledi. Topbaş ayrıca Kalfalar Mahallesi’nde de kentsel yenilenme gerçekleştirdiklerinin altını çizdi.
MERTOKON’UN PROJESİ ANADOLU’DA BİR İLK
Böyle bir önemli projeye katılmaktan mutlu dolayı olduklarını dile getiren Albaraka Türk Konya Şube Müdürü İsa Bozçelik ise şunları kaydetti: “Sami Topbaş, heyecanla Albaraka Türk’e geldi ve projesinden bahsetti. İnce hesaplamalar sonucunda vadeyi 72 aya vade farksız kısmını da 36 aya kadar uzattık. Uzattık çünkü Konya’da herkes ev sahibi olsun ve bu projeye katılsın” dedi.
Albaraka Türk Bireysel Bankacılık Müdür Yardımcısı Oğuzhan Ardıç ise yapmış olduğu konuşmasında, ülkemizin en önemli sosyal problemlerinden biri olan konut ihtiyacına değinerek şunları söyledi: “Konut ihtiyacının giderilmesi yönünde yatırım yapan ve istihdamdan vazgeçmeyen işadamlarına yardım etmeye her zaman hazırız. Bugün Mertokon AŞ, bizden konutları için kredi talebinde bulunduğunda neler yapacağımızı düşünmeye başladık. Bu bankamızın bugüne kadar Anadolu’da uyguladığı bir ilk”
HAKSIZ REKABETE RAĞMEN KONUT ÜRETİYOR
İnşaatların yapımıyla ilgili bilgi veren İnşaat Mühendisi Yaşar Pişkince, kenar mahallelerde belediyelerin genelde imar çalışması yapmadığını belirterek, imarı götürdüğünüz zaman belediyenin belli bir ücret karşılığı imarı verdiğini, gelişmiş ülkelerdeki gibi önceden hazırlanan ciddi planların olmadığını söyledi.
Nihavend Konutları’nın yapısı hakkında da bilgi veren Yaşar Pişkince, “Yapılarda 4 ana unsur vardır. Öncelikle insanımız yapıların estetiğine değer veriyor. İkinci olarak da yapıda kalite, hem malzeme hem de işçiliğin kaliteli olmasıdır. Malzeme ne kadar kaliteli olursa olsun işçilik iyi olmazsa boşa gider. O açıdan biz burada başından beri hem işçilik hem de kalitede oldukça özen gösterdik ve bu yapılar ortaya çıktı. Ciddi bir denetim yapıldı. Üçüncü bir konu da yapının dayanımı. İnşaat mühendisliğinde yapının dayanımı çok önemlidir. 1998’den itibaren Konya deprem bölgesi listesine alındı. Bugüne kadar ilimizde deprem olmadığı için inşaatlar gelişigüzel imal edilmiştir. Bunun dışında buradaki olduğu gibi kalıp sistemiyle yapılan binalarda oldukça dayanıklılık söz konusu olduğu için binalarımız deprem açısından çok sıhhatlidir. Depreme dayanıklı binalar bu perdeli binalardır. Aynı zamanda binaların hızlı yapılması çok önemlidir. Konya’da TOKİ ve belediyelerin yapmış olduğu konutlarla gerçekten yarışmak çok zor. Çünkü benim vergimle TOKİ ev yapıyor. Elinde hazır nakit parası var. Yüklenici ise zor şartlar altında elindeki parayla iş yapmaya çalışıyor. Bütün bu haksız rekabete rağmen yüklenicimizin böyle bir inşaatı bir yıl gibi kısa bir zamanda bitirmesi takdire şayan büyük bir başarıdır” dedi.
İNŞAAT SEKTÖRÜ DEVLET TARAFINDAN BALTALANIYOR
Konutların sanayi ve inşaat olmak üzere iki konuda girdisinin olduğunun altını çizen Pişkince, bugünkü işsizliğin ana nedenlerinden birisinin lokomotif olan inşaat sektörünün özellikle devlet tarafından baltalanması olduğunu ifade ederek, bu konularda devletin haksız rekabete girişmesi nedeniyle bugün inşaat sektörünün yürümediğini dile getirdi. Bunun nedeninin ise devletin yapmış olduğu konutlar olduğunu ifade eden Pişkince şunları kaydetti: “TOKİ’den ihale alan bir yüklenici firma ilimizde alışveriş yapmıyor, gidiyor, fabrikadan malzemeyi toplu getiriyor. Dolayısıyla piyasada nakit dönmüyor, işsizlik artıyor ve bildiğiniz gibi depremlerde ilk yıkılan konutlar devlet konutları. Bir an önce bu yanlıştan vazgeçilmeli.”
Kendisinin devletin konut üretimine tamamen karşı olmadığına da işaret eden Pişkince, devletin 40-60 metrekare sosyal konutlar üretebileceğini belirterek şunları söyledi: “Ama şu anda villa yapıyor. Gerçekten gülünecek bir durum. İnternette gördüm, TOKİ’den 15 bin kiralık konut var. Vatandaş 400 TL’ye TOKİ’ye giriyor, 500 TL’ye kiraya veriyor.”
19 BİN METREKARE YEŞİL ALAN, 2 BİN METREKARE KONUT
Şehir Plancıları Odası Konya Şube Başkanı Mustafa Dolular da Nihavend Konutları’nın bulunduğu bölgenin yeni toplu yerleşim alanları olarak gösterildiğini belirterek, büyük kısmının eski binalardan oluşan bu bölgede 1 yıl gibi bir kısa zamanda böyle güzel konutları yapmayı başaran Mertokon İnşaat AŞ’ye teşekkür etti. Bölgede yapılan imar çalışmalarında bizzat bulunduğunu belirten Dolular, 21 bin metrekare alana yerleşen sitemizde 2 bin metrekare gibi bir alanda konutların oturduğunu ve 19 bin metrekaresinin ise yeşil alan olmak üzere park, bahçe, havuzdan oluştuğunu söyledi.
Belediyelerin konut yapma işini bırakmaları gerektiğini vurgulayan Dolular şöyle konuştu: “Yeni gelişim alanı olarak ön görülen bu bölgede bu örnek uygulama ve ilk adımdır. Belediyeler artık konut kooperatifçiliğini bırakıp serbest piyasada iş yapanlara arsa üretmelidirler. İnşaat sektörlerinin önünü açıldıkları zaman çok güzel yatırımların, yeni yerleşim bölgelerinin kazandırılacağının örnek bir göstergesi Nihavend Konutları’dır.”
Mertokon İnşaat Mühendislik AŞ’nin Nihavend Konutları için Albaraka Türk Katılım Bankası ile özel destek kredisi anlaşması imza töreninde konuşan İnşaat Mühendisi Yaşar Pişkince, devletin başlatmış olduğu konut hamlesinin özellikle inşaat sektörünü baltaladığına vurgu yaptı. Yaşar Pişkince, Nihavend Konutlarını örnek göstererek, haksız rekabete rağmen yüklenici firmaların takdire şayan başarılar elde ettiğine dikkat çekti.
DEVLET SOSYAL KONUT ÜRETMELİ, VİLLA DEĞİL
Devletin sosyal amaçlı, dar gelirli vatandaşlar için 40-60 metrekare konutlar üretmesi gerektiğini anlatan Yaşar Pişkince, gelinen noktada devletin sosyal konut değil villalar yaptığına dikkat çekti. Uygulamaların gülünecek bir durumu ortaya çıkardığını belirten Yaşar Pişkince, “Geçtiğimiz günlerde internette gördüm, TOKİ’den 15 bin kiralık konut var. Vatandaş 400 TL’ye TOKİ’ye giriyor, 500 TL’ye kiraya veriyor” dedi.
BELEDİYELER KONUT DEĞİL, ARSA ÜRETSİN
Şehir Plancıları Odası Konya Şube Başkanı Mustafa Dolular da belediyelerin konut yapma işini bırakmaları gerektiğinin altını çizdi. Belediyelerin artık konut kooperatifçiliğini bırakıp serbest piyasada iş yapanlara arsa üretmeleri gerektiğini ifade eden Mustafa Dolular, inşaat sektörünün önünün açılmasıyla çok güzel yatırımların ve yeni yerleşim bölgelerinin hayata kazandırılacağına işaret etti.
Vade farksız konut imkanı
Mertokon İnşaat Mühendislik AŞ yapımını başlatmış olduğu Nihavend Konutları için Albaraka Türk Katılım Bankası ile destek kredisi anlaşması yaptı. 36 aya kadar vade farksız konut finansmanı uygulamasının Türkiye’de bir ilk olduğu ifade edildi
Nihavend Konutları inşaat alanında gerçekleştirilen kredi anlaşmasına Mertokon İnşaat Mühendislik AŞ Yönetim Kurulu Başkanı M. Sami Topbaş ve kardeşi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selman Topbaş, Albaraka Türk Bireysel Bankacılık Müdür Yardımcısı Oğuzhan Ardıç, Konya Şube Müdürü İsa Bozçelik, gazete ve televizyonların yöneticileri, basın mensupları ve davetliler katıldı.
SICAK YUVA ÖZLEMİ MERTOKON’LA SON BULUYOR
Anlaşma toplantısında konuşan Mertokon İnşaat Mühendislik AŞ Yönetim Kurulu Başkanı M. Sami Topbaş, son yılların en büyük imkânlarına sahip, Nihavend Konutlarına özel, Albaraka Türk ile yapılan destek kredisi anlaşmasını yapmaktan dolayı mutlu olduklarını söyledi. Mertokon İnşaat olarak, amaçlarının genelde Türkiye özelde ise Konya’nın konut ihtiyaçlarını karşılamak olduğunu belirten Topbaş, Mertokon İnşaat’ın ürettiği konutlarda sıcak yuva özlemiyle oturan insanların yaşadığı mutlulukla, gücüne güç katmakta bu güç ve anlayışla her geçen gün daha da büyümekte olduğunu vurguladı.
Nihavend Konutları’ndan önce Meram Toplu Konutları’nın tamamını teslim ettiklerini açıklayan Sami Topbaş, “Meram Toplu Konutları’nın tümünün tesliminden sonra çevre, sosyal tesisler, yeni ve modern binalar, okullar, ticaret merkezleri ve oyun alanları gibi önemli yapılarla, değişimin en güzelini yaşadık. Bu değişim ve bölgesel gelişimin öncüsü olmaktan Mertokon İnşaat olarak büyük mutluluk duyduğumuzu da ayrıca belirtmek isterim” dedi.
MERTOKON’UN FELSEFESİ, HERKESE İŞ-AŞ VE SICAK YUVA
Küresel mali krizin dünyayla birlikte Türkiye’yi de etkilediğine dikkat çeken Topbaş şunları kaydetti: “Krizin etkilerini artık duymak istemeyen 70 milyon halkımız, istihdam olmasını, aş-iş olmasını, başını sokacak bir evinin olmasını arzu ediyor. Halkımız, ülkenin lokomotifi durumunda olan özel sektöre bu alanda çağrılar yöneltmektedir.” Yöneltilen bu çağrılara Mertokon İnşaat olarak kulak verdiklerini belirten Topbaş, Nihavend Konutları’nın birinci etapla halkın karşısına çıktığını ve herkese iş-aş ve sıcak yuva anlayışının Mertokon’un ana felsefesini oluşturduğunu söyledi. Hükümetin açıkladığı yeni tedbir paketinden herkesin memnuniyet duyduğunu ve yeni açılım ile gelişmeleri bekleyeme başladığını ifade eden Topbaş, piyasalarda oluşmaya başlayan bu iyimser havayı daha da ileri taşımak için, evi olmayanların kolay ve çok cazip fiyatlarla ve kredilerle, evi olanların tasarruf amaçlı ikinci ve üçüncü eve sahip olmalarının yolunu açmak üzere halkın karşısına çıktıklarını belirtti.
36 AYA KADAR SIFIR VADE FARKSIZ KREDİ DESTEĞİ
Bu kapsamda Türkiye’nin en önemli ve saygın katılım bankalarından Albaraka Türk’ün yöneticilerine giderek, ‘biz Mertokon İnşaat Nihavend Konutları olarak öğretmenlerin, doktorların, memurların, işçilerin, emeklilerin, çalışanların kısacası herkesin ev sahibi olmasını istiyoruz’ dediklerini aktaran Topbaş, bu anlamda Albaraka Türk yetkililerinin de Nihavend Konutlarına özel 36 aya kadar sıfır vade farksız kredi desteği verdiklerini ama sonucu daha da ileriye taşıyarak, 60 aydan 72 aya kadar, çok düşük vade farklarıyla kredi desteği anlaşması yaptıklarını belirtti. Albaraka Türk’le yaptıkları anlaşma çerçevesinde herkesin ev sahibi olabileceğini ifade eden Topbaş şunları söyledi: “Nihavend Konutları’nda ev sahibi olmak isteyen herkes, 36 aya kadar vade farkı olmaksızın kredi desteği alabilir. 48 aya kadar yüzde 0,26, 60 aya kadar yüzde 0,52 vade farkı 72 aya kadar yüzde 0,63 vade farkıyla kredi imkânından faydalanarak ev sahibi olabilir.”
Mertokon İnşaat olarak amaçlarının herkesin yaşayabileceği modern binalar yapmak olduğunu ifade eden Topbaş, “Nihavend Konutları’nda, en iddialı ifademiz, alanında ve konusunda uzman mimar ve mühendislerin 24 saat emek verdiği, modern mimari, günün ihtiyaçlarına cevap verebilen bir teknoloji, kaliteli yapım, güvenli bir sitedir. İçinde oyun alanları, modern havuz ve ışıklandırmalı parkları, yemyeşil çevresi ve yürüyüş yolları bulunan bu güvenli sitede ev sahibi olmak Albaraka Türk’le yaptığımız anlaşmayla çok daha kolay hale gelmiştir” dedi.
Konuşmasının sonunda kendisine yöneltilen soruları cevaplandıran Sami Topbaş, 150 metrekare olan daire fiyatlarının 90-100 bin TL’den başladığını söyledi. Topbaş ayrıca Kalfalar Mahallesi’nde de kentsel yenilenme gerçekleştirdiklerinin altını çizdi.
MERTOKON’UN PROJESİ ANADOLU’DA BİR İLK
Böyle bir önemli projeye katılmaktan mutlu dolayı olduklarını dile getiren Albaraka Türk Konya Şube Müdürü İsa Bozçelik ise şunları kaydetti: “Sami Topbaş, heyecanla Albaraka Türk’e geldi ve projesinden bahsetti. İnce hesaplamalar sonucunda vadeyi 72 aya vade farksız kısmını da 36 aya kadar uzattık. Uzattık çünkü Konya’da herkes ev sahibi olsun ve bu projeye katılsın” dedi.
Albaraka Türk Bireysel Bankacılık Müdür Yardımcısı Oğuzhan Ardıç ise yapmış olduğu konuşmasında, ülkemizin en önemli sosyal problemlerinden biri olan konut ihtiyacına değinerek şunları söyledi: “Konut ihtiyacının giderilmesi yönünde yatırım yapan ve istihdamdan vazgeçmeyen işadamlarına yardım etmeye her zaman hazırız. Bugün Mertokon AŞ, bizden konutları için kredi talebinde bulunduğunda neler yapacağımızı düşünmeye başladık. Bu bankamızın bugüne kadar Anadolu’da uyguladığı bir ilk”
HAKSIZ REKABETE RAĞMEN KONUT ÜRETİYOR
İnşaatların yapımıyla ilgili bilgi veren İnşaat Mühendisi Yaşar Pişkince, kenar mahallelerde belediyelerin genelde imar çalışması yapmadığını belirterek, imarı götürdüğünüz zaman belediyenin belli bir ücret karşılığı imarı verdiğini, gelişmiş ülkelerdeki gibi önceden hazırlanan ciddi planların olmadığını söyledi.
Nihavend Konutları’nın yapısı hakkında da bilgi veren Yaşar Pişkince, “Yapılarda 4 ana unsur vardır. Öncelikle insanımız yapıların estetiğine değer veriyor. İkinci olarak da yapıda kalite, hem malzeme hem de işçiliğin kaliteli olmasıdır. Malzeme ne kadar kaliteli olursa olsun işçilik iyi olmazsa boşa gider. O açıdan biz burada başından beri hem işçilik hem de kalitede oldukça özen gösterdik ve bu yapılar ortaya çıktı. Ciddi bir denetim yapıldı. Üçüncü bir konu da yapının dayanımı. İnşaat mühendisliğinde yapının dayanımı çok önemlidir. 1998’den itibaren Konya deprem bölgesi listesine alındı. Bugüne kadar ilimizde deprem olmadığı için inşaatlar gelişigüzel imal edilmiştir. Bunun dışında buradaki olduğu gibi kalıp sistemiyle yapılan binalarda oldukça dayanıklılık söz konusu olduğu için binalarımız deprem açısından çok sıhhatlidir. Depreme dayanıklı binalar bu perdeli binalardır. Aynı zamanda binaların hızlı yapılması çok önemlidir. Konya’da TOKİ ve belediyelerin yapmış olduğu konutlarla gerçekten yarışmak çok zor. Çünkü benim vergimle TOKİ ev yapıyor. Elinde hazır nakit parası var. Yüklenici ise zor şartlar altında elindeki parayla iş yapmaya çalışıyor. Bütün bu haksız rekabete rağmen yüklenicimizin böyle bir inşaatı bir yıl gibi kısa bir zamanda bitirmesi takdire şayan büyük bir başarıdır” dedi.
İNŞAAT SEKTÖRÜ DEVLET TARAFINDAN BALTALANIYOR
Konutların sanayi ve inşaat olmak üzere iki konuda girdisinin olduğunun altını çizen Pişkince, bugünkü işsizliğin ana nedenlerinden birisinin lokomotif olan inşaat sektörünün özellikle devlet tarafından baltalanması olduğunu ifade ederek, bu konularda devletin haksız rekabete girişmesi nedeniyle bugün inşaat sektörünün yürümediğini dile getirdi. Bunun nedeninin ise devletin yapmış olduğu konutlar olduğunu ifade eden Pişkince şunları kaydetti: “TOKİ’den ihale alan bir yüklenici firma ilimizde alışveriş yapmıyor, gidiyor, fabrikadan malzemeyi toplu getiriyor. Dolayısıyla piyasada nakit dönmüyor, işsizlik artıyor ve bildiğiniz gibi depremlerde ilk yıkılan konutlar devlet konutları. Bir an önce bu yanlıştan vazgeçilmeli.”
Kendisinin devletin konut üretimine tamamen karşı olmadığına da işaret eden Pişkince, devletin 40-60 metrekare sosyal konutlar üretebileceğini belirterek şunları söyledi: “Ama şu anda villa yapıyor. Gerçekten gülünecek bir durum. İnternette gördüm, TOKİ’den 15 bin kiralık konut var. Vatandaş 400 TL’ye TOKİ’ye giriyor, 500 TL’ye kiraya veriyor.”
19 BİN METREKARE YEŞİL ALAN, 2 BİN METREKARE KONUT
Şehir Plancıları Odası Konya Şube Başkanı Mustafa Dolular da Nihavend Konutları’nın bulunduğu bölgenin yeni toplu yerleşim alanları olarak gösterildiğini belirterek, büyük kısmının eski binalardan oluşan bu bölgede 1 yıl gibi bir kısa zamanda böyle güzel konutları yapmayı başaran Mertokon İnşaat AŞ’ye teşekkür etti. Bölgede yapılan imar çalışmalarında bizzat bulunduğunu belirten Dolular, 21 bin metrekare alana yerleşen sitemizde 2 bin metrekare gibi bir alanda konutların oturduğunu ve 19 bin metrekaresinin ise yeşil alan olmak üzere park, bahçe, havuzdan oluştuğunu söyledi.
Belediyelerin konut yapma işini bırakmaları gerektiğini vurgulayan Dolular şöyle konuştu: “Yeni gelişim alanı olarak ön görülen bu bölgede bu örnek uygulama ve ilk adımdır. Belediyeler artık konut kooperatifçiliğini bırakıp serbest piyasada iş yapanlara arsa üretmelidirler. İnşaat sektörlerinin önünü açıldıkları zaman çok güzel yatırımların, yeni yerleşim bölgelerinin kazandırılacağının örnek bir göstergesi Nihavend Konutları’dır.”
Gündem





Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.