Deve etinden ADANA yediniz mi?

Deve etinden ADANA yediniz mi?

Geçtiğimiz günlerde Çumra’nın Lille Mevki’nde Yörük Şenlikleri düzenlendi.

Merhaba Gazetesi olarak şenlikleri takip etmeye gittiğimizde bir ilkle karşılaştık. Zira birkaç aşçı, deve etinden adana yapıp, Yörüklerin beğenisine sunuyordu
Baş aşçı Yusuf Keşir,  şenliklere has deve etinden adana yaptı. 1994 yılından bu yana aşçılık yaptığını ifade eden Keşir, ilk defa yapmasına  rağmen deve etinin yoğun talep gördüğünü dile getirdi. Sadece Yörük Şenliği nedeniyle böyle bir denemede bulunduklarını belirten Baş aşçı Yusuf Keşir, bir porsiyon adanayı da 5 liradan sattıklarını söyledi. Keşir, deve eti yemenin sünnet olduğunu hatırlatarak, faydalarını şöyle sıraladı: “Romatizmaya iyi gelir. Karaciğerleri güçlendirir. Tıkanık damarları açar. Gözün görme gücünü arttırır. Vucüdu besler. Kemikleri güçlendirir. İştah açar. Metabolizmayı hızlandırır. Mideyi rahatlatır.”
Deve etinin biraz ekşi olduğunu söyleyen Yusuf Keşir, damakta tat bıraktığını ifade edip, herkesin mutlaka ömründe bir defa da olsa deve etini yemesi gerektiğini kaydetti. İslami koşullara uygun olarak devenin kesildiğini de aktaran Yusuf Keşir, 2 saatte 15 kilo et tükettiklerini belirtti. Keşir, “Şenliklere gelen Yörükler, başlangıçta bizi garipsiyorlar. ‘Deve etinden adana mı olur’ diyorlar. Hatta, ‘dinen caiz mi?’ diye de soruyorlar. Hiçbir sıkıntı yoktur. Efendimiz’in de sünnetidir. Helal koşullarda kesildiği takdirde bir sıkıntı çıkmaz” ifadelerini kullandı.
ÖNCE FOTOĞRAF
SONRA YEMEK
Gelen Yörüklerin ilk önce devenin üzerinde hatıra fotoğrafı çektirdiklerini söyleyen Yusuf Keşir, “Sonrasında bizim stanta geliyorlar. Bizim de sloganımız oldu, ‘önce fotoğraf sonra adana’ diye. Akşama kadar etin tükeneceğini düşünüyoruz. Çünkü hakikaten insanlar merak ediyor. Merak etmesi de normal. Bırakın Konya Merkez’i, ilçelerde deveden adana yapan başka bir yer yok” diye konuştu. Yörükler ise yedikleri adanadan gayet memnun olduklarını ifade etti. Ayran ile birlikte adananın çok iyi bir ikili oluşturduklarını anlatan Yörükler, gittikleri her şenlikte deve etinden adanayı görmek istediklerini söyledi.
MUSTAFA GÜZEY

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.