“Depremlere karşı hazırlıklı olmalıyız”

“Depremlere karşı hazırlıklı olmalıyız”

Sarıl Arama Kurtarma Derneğinden 17 Ağustos Marmara Depremi'nin 23. yılında bir dizi farkındalık çalışması ve fotoğraf sergisi etkinliği gerçekleştirdi

Etkinlikte Marmara depreminin anısını canlı tutmak için fotoğraf sergisi açıldı. Aynı zamanda Arama Kurtarma malzeme tanıtımı ve depremle ilgili yapılması gerekenlerin basılı olduğu broşürler dağıtıldı. 23 yıl önce, 17 Ağustos 1999 saat 03:02'de merkez üssü Kocaeli’nin Gölcük ilçesi olan Marmara Depremi gerçekleşti. Ankara'dan İzmir'e kadar geniş bir alanda hissedilen 7.4 büyüklüğündeki deprem sonrası resmi raporlara göre 18 bin 373 kişi öldü, 48 bin 901 kişi yaralandı ve 505 kişi de sakat kaldı. Büyük can ve mal kaybına neden olan depremde 285 bin 211 ev ile 42 bin 902 iş yeri büyük hasar gördü. On binlerce kişinin yaralandığı Marmara Depremi'nin ardından yıkılan kimi binaların yerine yeni yerleşim birimleri yapılırken, kimileri ise boş olarak günümüze kadar geldi. Türkiye tarihini derinden etkileyen ‘Marmara Depremi’nde hayatını kaybedenler için her yıl anma etkinlikleri düzenleniyor. Sarıl Arama Kurtarma Eğitim ve Yardımlaşma derneğinden yapılan açıklamaya göre, Ilgın Kültür Merkezi Önünde Çadır kurularak depreme karşı nasıl önlem alınması gerektiği konusunda vatandaşlar bilgilendirildi. Düzenlenen etkinlikte 23 yıl önce yaşanan depremin korkunç tablosu gözler önüne serildi. Sergide özellikle fotoğraflar ile ziyaretçilere depremin acı gerçekleri gösterildi. Depremin ve afetlerin Türkiye'nin gerçeklerinden biri olduğunu hatırlatan, Sarıl Arama Kurtarma Başkanı Abdullah Yağcı 17 Ağustos 1999 tarihinde Marmara bölgesinde meydana gelen depremle ilgili açıklamalarda bulundu.

DEPREME BİLİNÇLİ TOPLUM OLUŞTURMALIYIZ

Başkan Yağcı; ‘Sarıl Arama Kurtarma olarak bizler deprem konusunda kamu kurumlarımızla beraber depreme dayanıklı ve dirençli bir toplum oluşturmak için elimizden gelen her çabayı göstermeye hazırız’ dedi. Etkinlikte açıklama yapan Sarıl Arama Kurtarma Başkanı Abdullah Yağcı; “Felaketleri hatırlamanın en önemli sonucu o felaketlerle ilgili tedbir almak olmalıdır. 1999 yılından 2022 yılına kadar teknolojiden tutunda deprem yönetmeliğine birçok şey değişti. Hem deprem bilinci hem devletimizin depreme, felaketlere karşı mukavemeti, bu konuda afet müdahale yönetmenliğinin değişmesi gibi birçok önemli gelişmeler yaşandı. “ açıklamasında bulundu. Sarıl Arama Kurtarma Başkanı Abdullah Yağcı, “Bu hazırlık millet, devlet işbirliği içerisinde bütün kurumların ortak çalışmasıyla gerçekleştirilecek bir hazırlık olmalıdır. Bunun da en önemli ayağı, depreme dayanıklı olmayan binaların mutlaka dayanıklı hale getirilmesi, devletimizin başlatmış olduğu kentsel dönüşümün bu deprem felaketine karşı en büyük tedbirlerden biri olduğu bilinci içerisindeyiz. Ilgın ilçesinin de aktif fay hattı üzerinde 1.derece deprem bölgesi olduğunu biliyoruz, bu sebeple biz Sarıl Arama Kurtarma olarak ilk etapta bölgemizdeki 160 bin insanımıza “Temel afet bilinci ”eğitimi vererek depreme ve doğal afetlere karşı hazırlıklı hale getirmeyi hedefliyoruz. “ ifadelerine yer verdi.

Dernek Başkanı Abdullah Yağcı; “Bilim adamlarının istatistikleri ile yaptıkları araştırmada; normal zamanda 4 liraya gerçekleştireceğimiz bir tedbir, maalesef felaket esnasında en az yedi liraya mal olmaktadır. Bu bilinçle vatandaşlarımızın kendi bulundukları, oturdukları mekânların mutlaka deprem konusunda asgari dayanıklılığa sahip olması gerektiğini bilerek hareket etmeleri, eğer depreme dayanıklı değilse mutlaka çözüm için; idari birimleri, mahalli idareleri, devlet yönetimini, ilgili kurum ve kuruluşları bilgilendirerek bu konuda gerekli tedbirleri almaları gerekmektedir. “ açıklamasında bulundu.

DERNEĞİMİZ DE DEPREME KARŞI ÖNLEM DERSLERİ ALABİLİRLER

Abdullah Yağcı, “Sarıl Arama Kurtarma Derneğimiz ’de bu konuda öncelikle insanlarımızın eğitim alabilmesi için Sarıl Arama kurtarma bünyesinde kurulmuş olan Eğitim Akademisi Birimimizde eğitmenlerimizin vereceği temel afet bilinci eğitimi ve ilk yardım-yangın-arama kurtarma gibi eğitimleri alabilirler. Bütün gücümüzle en kısa zamanda bu hazırlıkları tamamlayıp, mutlak olacağını düşündüğümüz depremden ve felaketlerden önce inşallah başta demin belirttiğim gibi binalarımızda en az hasarı alabileceğimiz şekilde çalışmaları yapmak daha sonra da bu afetlere müdahaleyle ilgili çalışmaları gerçekleştirmek hedefimiz, bu hedef doğrultusunda çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. “ ifadelerini kullandı. Sarıl Arama Kurtarmanın her zaman olduğu gibi bu felaketlerde de milletinin yanında olduğunu belirten sarıl Arama Kurtarma Başkanı Abdullah Yağcı, Marmara Depremi'nde yitirilen canlar başta olmak üzere tüm felaketlerde Hakk'ın rahmetine kavuşan vatandaşları rahmetle anarak, yakınlarına başsağlığı dileklerini iletti.

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.