'D-8 yaşatılsaydı birliktelik sağlanırdı'

'D-8 yaşatılsaydı birliktelik sağlanırdı'

O dönem için büyük zorluklarla Milli Görüş lideri merhum Necmettin Erbakan öncülüğünde kurulan D-8'in bugün devam ettirilmiyor olması, Müslüman ülkeler arasındaki sorunları derinleştirdi

Milli Görüş lideri merhum Prof. Dr. Necmettin Erbakan öncülüğünde 8 İslam ülkesinin bir araya gelmesiyle 15 Haziran 1997’de kurulan D-8'in kuruluşunun üzerinden 24 yıl geçti. Türkiye, Nijerya, Mısır, Pakistan, Endonezya, İran, Malezya ve Bangladeş’in aralarında bulunduğu ve İslam Birliği’nin de temelini oluşturan D-8, yeni bir saadet dünyası ve sömürü düzeninin yıkılıp adil düzen kurulmasını teşkil ediyor. D-8’leri “dünyanın çekirdeği” olarak tanımlayan merhum Erbakan, “D-8’ler, kuvveti üstün tutan zulüm dünyası yerine, Hakk’ı üstün tutan yeni bir saadet dünyasının kuruluşu hareketidir” ifadelerini kullanmıştı.

ÇOK ZORLU BİR DÖNEMDE KURULDU

Saadet Partisi Genel İdare Kurulu (GİK) Üyesi Lütfi Yalman, D-8'in yeni bir dünyanın kuruluşu olduğunu söyledi. İki kutuplu zalim bir dünyaya karşı D-8'in çıkış noktası konumunda yer aldığını aktaran Yalman, “D-8, toplam nüfusu, 50 milyonu aşkın 8 ülkenin bir araya gelmesiyle kuruldu. Ancak asıl gaye D-8'den sonra D-20'leri, D-60'ları kurmaktı. En sonunda da adil bir dünya düzeni inşa edilmek isteniyordu” dedi. “Sömürüden uzak, dünya nimetlerinin adil bir şekilde dağıtıldığı düzen istiyorduk” diyen Yalman, konuşmasını şöyle sürdürdü: “D-8'in kuruluşu bir yönüyle de İslam Birliği'nin kurulması için atılan adımdı. Savaş değil, barış, çatışma değil diyalog, eşitlik ve adil paylaşım vurgusu vardı D-8'in. Türkiye'nin, Erbakan hocanın öncülüğünde kuruldu. Dünyada böyle bir başarı gerçekten yoktur. Çok zorlu bir süreç içinde 2-3 aylık bir sürede kuruldu. O dönem ABD'nin, İsrail'in tavrı ortadaydı. Türkiye'de de ciddi iç karışıklıklar vardı.”

adsiz-001.jpg

D-8 DEVAM ETTİRİLSEYDİ BU SORUNLAR YAŞANMAZDI

Sömürü değil, işbirliğinin boşa söylenmediğini, bu sözün karşılığının net görülmesi için de o dönem D-8 ülkeleri arasında yapılan ticari birlikteliğe bakılması gerektiğinin altını çizen Saadet Partisi GİK Üyesi Lütfi Yalman, “Adalete dayalı bir ticari ilişki vardı. Sömürü kesinlikle yoktu. D-8'in Türkiye Cumhuriyeti tarafından devam ettirilmiyor olması, gerçekten çok üzücü. D-8, devam ettirilmiş olsaydı, belki bugün İslam Birliği kurulmuştu. İslam ülkeleri arasındaki işbirliği, diğer konulardaki birliktelik sağlanmıştı. Müslüman ülkelerin ticari hacmi, bugünküne göre daha fazla artmıştı. İslam ülkeleri, birlik olamadığı gibi; bugün İsrail ile işbirliği yapar hale geldi. Hükümet tarafından D-8'in konuşulması gerekiyor. Bugün yaşanılan sıkıntı D-8 olsaydı yaşanmazdı. Bugün D-8 devam ettiriliyor olsaydı, ne Libya ne Suriye ne de Irak bu halde olmazdı. Suriye'de 5 milyona yakın insan katledildi. 15-20 milyon insan göç etmek mecburiyetinde kaldı. D-8 olsaydı, Müslüman ülkeler bugün bu sorunların hiçbirini yaşamıyor olurdu” şeklinde konuştu.

D-8 EKONOMİK İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI NEDİR?

D-8 Ekonomik İşbirliği Teşkilatı ya da D-8 (İngilizce: D-8 Organization for Economic Cooperation), sekiz üye ülkeden oluşan bir uluslararası kuruluştur. Bu ülkeler Bangladeş, Endonezya, İran, Malezya, Mısır, Nijerya, Pakistan ve Türkiye olup 54. Türkiye Hükûmeti Başbakanı Necmettin Erbakan önderliğinde bir araya gelerek oluşturmuş oldukları bir organizasyondur. D-8 içinde yer alan ülkeler, aynı zamanda İslam İşbirliği Örgütü’nün de üyeleridir. D-8 üyeleri tabii kaynakları, kalabalık nüfusları ve potansiyel pazarlarından ötürü kendi bölgelerinde önemli konum arz etmektedirler. Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da düzenlenen altıncı D-8 zirvesinde D-8 Daimi Sekreteryası’nın İstanbul’da olmasına karar verildi.[1] Bu karar, 20 Şubat 2009 tarihinde imzalanan anlaşma ile resmiyet kazandı. D-8’lerin bayrağında yer alan altı yıldız temel ilkelerini sembolize etmektedir. D-8'lerin bayrağında altı temel ilkeyi sembolize eden altı yıldızın anlamları şunlardır;

Savaş değil, barış,

Çatışma değil, diyalog,

Çifte standart değil, adalet,

Üstünlük değil, eşitlik

Sömürü değil, âdil düzen,

Baskı ve tahakküm değil, insan hakları, hürriyet ve demokrasi.

EMRE ÖZGÜL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.