Çumra'nın meşhur kavunları tezgahlarda

Çumra'nın meşhur kavunları tezgahlarda

Konya'nın Çumra ilçesinin en büyük gelir kaynaklarından biri olan, kendine has tadı, rengi ve kokusuyla talep gören Çumra kavunun hasadı başladı. Çumra kavunun Türkiye'nin dört bir yanından yoğun talep görüyor

Kendine özgü tadı ve kokusuyla tüm Türkiye'ye adını duyuran Çumra kavununun hasadı başladı. Konya'nın Çumra ilçesine bağlı Uzunkuyu Mahallesi'nde bugünlerde kavun hasadı telaşı yaşanıyor. Haziran ayı başında ekimi başlayan Çumra kavununda hasat, Temmuz ayı sonlarında başlayıp Ağustos ayı sonlarına kadar kademeli olarak devam ediyor. Çiftçiler ise ekiminden hasat zamanına kadar olan sürede kavuna gözü gibi bakıyor. Hasatta sabahın ilk ışıklarında sapı kesilmeye başlayan kavunlar insan gücüyle tek tek tarladan toplanıyor.

adsiz.jpg

ÇUMRA KAVUNUNA YOĞUN TALEP VAR

Üç kademeli olarak hasat işleminden geçirildikten sonra kavunlar Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor. Yıllardır kavun üreticiliği yapan Ramazan Büyükeken, “Yıllardır kavun üreticiliğe ile uğraşıyorum. Kavunlarımız toprak ve iklim şartlarından dolayı çok lezzetli bir kavun olduğu için özellikle Antalya ve İstanbul'dan yoğun talep görüyor. Köyümüze gelip tarladan satın alıp gidiyorlar. Köyümüz Karadağ'ın eteklerine kurulu bir köy olduğu için burada yetişen kavunlar ayrı bir tadı oluyor.

adsiz-003.jpg

Çumra kavunun bu kadar adının duyulması eşsiz lezzetinden dolayı. Biz üreticiler olarak vatandaşlarımızın lezzetli kavunları yemesi için her türlü hassasiyeti gösteriyoruz. Gübre ve ilaç kullanmaktan kaçınıyoruz. Kavunlarımızın lezzeti lokum gibi. Antalya'dan gelen esnaflar özellikle Çumra kavununu tercih ediyor. Türkiye'nin birçok bölgesinde insanlar özellikle Çumra kavununu tercih etmeye çalışıyor. Kavunlarımızın lezzeti sadece Türkiye'ye değil Avrupa ülkelerine kadar duyuldu. Avrupa ülkelerine de ihracata başlamalıyız" dedi.

adsiz-001.jpg

“İYİ KAVUN ÇİZGİLİ VE AĞIR OLACAK”

Kavun seçimi hakkında da bilgi veren Büyükeken, “İyi kavun nasıl seçilir dediğimizde kavun ağır olacak, rengi ise iyice kızarmış ve dışına biz kemre deriz çıtır deriz çizgileri olacak. İyi kavunu vatandaşlar bu şekilde seçebilir. Biz bu şekilde yetiştirdiğimiz ürünlerimizi Türkiye’nin her yerine gönderiyoruz ama siparişlere yetişemiyoruz" diye konuştu.

MESUT TURAN

adsiz-002.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum