Çumra Cuma Grubu Apa’da hasret giderdi

Çumra Cuma Grubu Apa’da hasret giderdi

Korona salgınından dolayı 1,5 senedir görüşemeyen Çumra Cuma Grubu, Apa Barajı Tesisleri’nde biraraya gelerek hasret giderdi. ÇCG, 37 yıldan bu tarafa sosyal ve kültürel faaliyet yapıyor.

1984’de Çumra’da kurulan ve 1988’den bu tarafa geleneksel hale gelerek 15 günde bir evlerde toplanan Çumra Cuma Grubu, Apa Barajı Tesisleri’nde biraraya gelerek hasret giderdi. Koronavirüs salgınından dolayı toplantıları 1,5 seneye yakın sekteye uğrayan Çumra Cuma Grubu müdavimleri, Harita Mühendisi Ayhan Ersöz’ün misafirliğinde Apa Barajı’nda, çiğköfte sofrasından sonra bol bol sohbet ederek birbirlerine hal hatır sorarak memleket meselelerini konuştular. Organizatör Muzaffer Tulukcu, yaptığı kısa konuşmasında, Pandemiden dolayı uzun bir süre dostlarla biraraya gelememenin burukluğunu yaşadıklarını belirterek “Çumra’da 1984’de Dr. Ömer Yıldırım’ın öncülüğünde sohbet halkası olarak kurulan ve 1988’de yeni katılımcılarla daha da büyüyerek evlerde çiğköfte ziyafetiyle birlikte sohbet halkasına dönüşen Çumra Cuma Grubu olarak bizi tekrar kavuşturan Allah’a şükürler olsun” dedi. Tulukcu, kapanış toplantısının Kürşat Şendal’ın Meram’daki bağ evinde sazlı-sözlü olacağını ifade etti.

Çumra İlçe Belediye Başkanı Av. Recep Candan’ın da hazır bulunduğu sohbette Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, 12 Aralık 1928’de Kırgızistan'ın Talas vadisin Şeker köyünde doğan ve 10 Haziran 2008 tarihinde Almanya’da vefat eden Türk Dünyasının en büyük yazarı olan Cengiz Aytmatov’un hayatını anlattı. Babası Törekul’un memur, annesi Nagima hanımın tiyatrocu ve öğretmen bir kadın olduğunu ifade eden Dr. Mustafa Güçlü, “Kazakistan'da Veterinerlik Teknik Okulu'nda okuyan Cengiz Aytmatov, Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te Tarım Enstitüsü'nün ardından Maksim Gorki Edebiyat Enstitüsü'ne geçti ve 1956 ile 1958 yılları arasında da Moskova'da okudu. Cemile adlı hikâyesiyle edebiyat dünyasında tanındı. Bazı yazarlar bu hikâyenin “dünyanın en güzel aşk hikâyesi” olduğunu ifade ederler. Daha sonra Elveda, Gülsarı!, Fuji-Yama, Beyaz Gemi, Gün Olur Asra Bedel, Dişi kurdun Rüyaları, Toprak Ana (ilk romanı) v.b. eserler ve romanlar yazar. Selvi Boylum Al Yazmalım adlı eseri, Türkan Şoray, Kadir İnanır ile Ahmet Mekin’in birlikte oynadıkları “Al Yazmalım Selvi Boylum” adıyla beyaz perdeye uyarlanır. Cengiz Aytmatov, 1976’da ilk defa kitap tanıtımı ve ödül töreni için Türkiye’ye gelir. Babası Törekul Aytmatov ile birlikte 1937’de137 Kırgız aydınıyla birlikte kurşuna dizilip gömüldüğü yer, Bosna-Hersek’te katledilen Boşnakların toplu mezarlarını bulan Mavi Kelebekler gibi koyun otlatan çoban tarafından koyunların o bölgeye girmemesi üzerine bulunuyor. Aytmatov, babasının öldüğünü yıllar sonra böyle öğreniyor. Bu, Stalin’in Kırgız aydınlara yaptığı zulmü. Cengiz Aytmatov, babası ve 137 Kırgız aydın için yaptırılan Ata Beyit Anıt mezarlıkta yatmaktadır. Dilimize “mankurt” diye bir kelime kazandıran yazar, romancı ve bürokrat Cengiz Aytmatov’a Allah’tan rahmet diliyorum. Mekânı cennet olsun.” dedi.

HABER MERKEZİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.