Çözüm ithalatta değil yerli üretimi teşvikte

Çözüm ithalatta değil yerli üretimi teşvikte

Bir zamanlar tarımda kendi kendine yetebilen 7 ülkeden biri olan Türkiye, yanlış tarım politikaları ve ithalata bağımlılığın artmasıyla birlikte bu özelliğini kaybetti.

Buğday ithalâtında yüzde 45, arpa ithalâtında yüzde 35 ve mısır ithalâtında yüzde 25 oranındaki gümrük vergileri 2021'e kadar yüzde sıfır olacak. Konuya ilişkin İthalât Rejimi Kararına Ek Cumhurbaşkanı Kararı Resmî Gazete'de yayımlandı. Söz konusu karar uyarınca, buğday ithalatında yüzde 45, arpa ithalatında yüzde 35 ve mısır ithalatında yüzde 25 oranındaki gümrük vergileri 1 Ocak 2021’e kadar yüzde sıfır olarak uygulanacak.

ÇİFTÇİNİN ÜRÜNÜ DEĞERLENMEYE BAŞLAMIŞTI

Gerekçe “İç ve dış piyasa fiyatlarında devam eden yükselişlerin yem ve gıda piyasaları ile tüketici fiyatlarına yukarı yönlü baskı yapmasının önüne geçmek” olarak ifade edilse de, işin özünde Türkiye’nin tahıl ithal eder hale getirilmesinin yattığı ve bunun tartışılması gerektiği belirtiliyor. Tarımsal ürünlerde yapılan ithalat ise en çok yerli üretime darbe vuruyor. Zaten girdi masraflarının sürekli artması yüzünden büyük sıkıntı yaşayan Türk çiftçisi, alınan son kararla büyük bir çıkmaza girecek.

TÜRK ÇİFTÇİSİ KAYBEDEN TARAF OLDU

Stokçuluğu önleyeceğim diye hububatta gümrük vergisini sıfırlayan hükümet, buğday için Türk çiftçisine bin 800 TL taban fiyatı verirken, yabancıdan 2 bin 450 TL’ye satın aldı. Yerli üretim ekmeklik buğdaya 1650, makarnalık buğdaya ise 1800 TL taban fiyat verildi. Çiftçi hasadını yapamaz, borçlarını ödemek için ürünlerini hemen sattı. Tüccar ise buğdayı stokladı. Piyasayı dengelemek ve enflasyonu baskılamak ithalatın önü açıldı. Bu karar ile Türk çiftçisi değil yabancı ülkelerin çiftçisi kazandı.

RUSYA VE UKRAYNA İTHALATI KISITLADI

Dünyada ve Türkiye’de etkili yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını devam ederken, Rusya ve Ukrayna gibi başlıca hububat ihracatçısı ülkelerin de ihracatı kısıtlamaya yönelik tedbirler alması öngörülüyor. Ayrıca, Çin gibi ithalatçı ülkelerin gerçekleştirdiği yoğun ithalat ve kuraklık nedeniyle de gelecek yıla ait ekilişlerin olumsuz etkilenmesi gibi sebeplerle dünya hububat fiyatlarında artış yaşanıyor. Bu arada, gerek iç gerek dış piyasa fiyatlarında devam eden yükselişlerin yem ve gıda piyasaları ile tüketici fiyatlarına yukarı yönlü baskı yapmasının önüne geçmek için Türkiye de ithalatta gümrük vergisi düzenlemesine gitti.

ÇİFTÇİ KREDİ ÇEKEREK EKİM YAPIYOR

Konya Ovası’nda hububat ekiminin başladığı bugünlerde çiftçi ekim yapabilmek için kredi ve borç alıyor. Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil, dünyada bütün ülkelerde hububat stouğu yapıldığına dikkat çekerek, Türkiye’nin pandemi sürecinde istese bile tarımsal ürün ithalatı yapamayacağını söyledi. Ukrayna ve Rusya’nın Türkiye’ye tarım ürünü ihracatını durduğunu hatırlatan Bestil, “Türkiye en çok buğdayı bu iki ülkeden alıyordu. Fakat bu ülkeler de pandemi sürecinden dolayı ürünlerine stoklama yoluna gitti.

4-3.jpg

Çin buğday stokunun yarısını elinde bulunduruyor. Hindistan’da da ciddi buğday stoku yapıldı. Türkiye bu saatten sonra istese bile buğday ithalat edemez. Bütün ülkeler panikte ve pandemi yüzünden stok yapıyor. Pandemi süreci belli değil. Yıllarca yanlış politikalar yerli üretim düştü. Yerli üretici desteklenmeli, girdi masrafları düşürülmeli. Pancar taban fiyatında bir değişiklik olmadı. Gelecek yıl pancar ekimi düşebilir. Türkiye’nin tarım politikasını gözden geçirmesi gerekiyor. Tarımsal ürünleri ithalat ederek, çözüme ulaşamayız. Yerli üreticinin masrafları düşürülmelidir. Mazot, gübre ve su masrafları bizi çok zorluyor. Kendi üreticimizi desteklemeli ve yerli üretim artırılmalıdır“ dedi.

KONYA OVASI’NA DIŞARIDAN SU GETİRİLMELİ

Konya Ovası’na acilen dış havzalardan su getirilmesi çağrısını yineleyen Ahmet Bestil, şunları söyledi: “Kızılırmak’ın suyu hatta Fırat’ın su Konya Ovası’na getirilmelidir. Erzican Karasu’nun suyu bir an önce Konya Ovası’na aktarılmadır. Su olmadan hiçbir şey olmaz. Türkiye yıllık 20 milyon ton olan buğday üretiyor. Konya Ovası’na su gelirse bu rakam 40 milyon tona ulaşır. Tarım ve gıda dünyada çok stratejik hale geldi. Bu konuda önemli adımlar atmazsak ileride büyük sıkıntılar yaşayabiliriz.“

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum