Çomü Rektörü Laçiner: Öğrencilerin Sorunları Teknik Bir Dille Tartışılmalı

Çomü Rektörü Laçiner: Öğrencilerin Sorunları Teknik Bir Dille Tartışılmalı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, üniversite öğrencilerinin barınma başta olmak üzere birçok sıkıntısı bulunduğunu, bunların siyasi polemiklerin ötesinde, daha teknik ve kutuplaştırmadan çözülmesi gerektiğini söy.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, üniversite öğrencilerinin barınma başta olmak üzere birçok sıkıntısı bulunduğunu, bunların siyasi polemiklerin ötesinde, daha teknik ve kutuplaştırmadan çözülmesi gerektiğini söyledi. Son günlerin tartışma konusu olan öğrenci evleriyle ilgili bir açıklama yapan Laçiner, özel hayatlarına karışılamayacağını ve konutlarına dokunulamayacağını belirterek, "Bu tartışmanın sınırları, özel hayatın kutsallığıdır. Hiç kimse bir diğerinin özel hayatına karışamaz, konutuna dokunamaz. Zaten tartışılması gereken de bu değildir." dedi.

Türkiye'nin hızla üniversiteleşen bir ülke olduğunu ifade eden Rektör Laçiner, bunun birçok sıkıntıyı da beraberinde getirdiğini söyledi. Öğrencilerin önemli problemlerinden birinin sağlıklı barınma olduğunu hatırlatarak, "Maalesef eski tip yurtlar, çok sayıda öğrenciyi koğuş mantığıyla ağırlıyor. Bu da hem sağlıklı değil hem de öğrencileri yurtlardan soğutuyor. Yeni tip yurtlar ise hem sayıca yeterli değil hem de özelde pek çok öğrencinin imkanlarının üzerinde bir fiyatla hizmet verebiliyorlar. Öğrenciler, ev kiraladıklarında da ciddi zorluklarla karşılaşıyorlar. Kiralar maalesef bazı dönemlerde hem yüksek hem de öğrenciye ev bulmak kolay değil." şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Laçiner, öğrenciler hakkında tartışılamayacak konuların başında, konut dokunulmazlığı ve özel hayatın kutsallığının geldiğini savunarak, şunları kaydetti: "Kişilerin özel hayatı kutsaldır, ona dokunamazsınız. Konut dokunulmazlığı da tartışılabilecek bir alan değildir. Kişi evinde, hattâ özel yaşamında her istediğini yapar. Yasaların yasaklamadığı her şey serbesttir. Kişi reşitse hata yapma özgürlüğüne de sahiptir, hattâ günümüzde 18 yaş altı için dahi özgürlük alanı oldukça geniştir. Sorumlu anne babalık, o dönemde dahi daha özgürlükçü bir yaklaşımı emreder. Bunlar, tartışmanın olmazsa olmaz sınırlarıdır. Hiç kimse anayasal hakların ötesinde evrensel hale gelmiş bu hakları kimseden alamaz, hattâ tartışamaz dahi. Bu tartışmalarda bu nedenle kişiler değil, kitlesel gidişat tartışılmalıdır. Nasıl ki evde sigara içmek serbesttir ama sigara kullanımı bir toplumda birdenbire artınca sorundur, tartışılan konuda da bireylere değil, genel eğilimlere odaklanılmalıdır. Ayrıca insanları yargılamadan ve sonuçlardan çok sebeplere odaklanarak, çözüm odaklı bir bakış açısı benimsenmelidir. Bu bağlamda aldığınızda öğrencilerin barınma alanında sorunlarının olmadığını, her şeyin güllük gülistanlık olduğunu söylemek doğru olmaz. Elbette öğrencilerin özel hayatlarına karışılamaz ancak karşılaştıkları sorunlarda onların yalnız bırakılmaları da mümkün değildir. Bu noktada tarafların birbirlerinin sözlerini çarpıtması, içeriğinin dışına taşıması, sözlerine söylemedikleri sözleri eklemesi, konuları hep siyasi bir dille tartışması, doğru olmamanın ötesinde faydasız, hattâ tehlikelidir de." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.