Çinli akademisyenler Konya'daki bu göle hayran oldular!

Çinli akademisyenler Konya'daki bu göle hayran oldular!

Türk ve Çinli akademisyenler Konya’nın Karapınar ilçesine teknik gezi düzenledi. Gezi kapsamında Avrupa’nın en büyük güneş enerji santrali, Acıgöl ve Meke Gölü ziyaret edildi

Türk ve Çinli akademisyenler Konya’nın Karapınar ilçesine teknik gezi düzenledi. İstanbul Teknik Üniversitesi Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Dr. Öğretim Üyesi Ömer Yetemen, Konya Teknik Üniversitesi İnşaat Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Cihangir Köyceğiz, Çin Halk Cumhuriyeti’nden Prof. Dr. Wenzhi Zhao ve Doç. Dr. Hu Liu katıldı.

whatsapp-gorsel-2024-07-09-saat-09-56-26-91831d2b.jpg

KARAPINAR’DAKİ BİTKİ ÇEŞİTLİLİĞİ ARTTI

Gezi kapsamında ilk olarak Karapınar Çölleşme ve Erozyon Araştırma Merkezi ziyaret edildi. Karapınar Çölleşme ve Erozyon Araştırma Merkezi Sorumlusu Şeyma Atabey, Karapınar’da yürütülen tarımsal faaliyetler ve erozyona karşı yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Karapınar’da yürütülen çalışmalarla birlikte erozyona karşı önemli başarılar elde edildiğini kaydeden Atabey, “Geçmişte Karapınar’da kum fırtınaları yaşanırdı.

5-3.jpeg

Devletimizin yaptığı ağaçlandırma seferberliği ve kararlılıkla yürütülen çalışmalarla birlikte Karapınar’ın kaderi değişti. Çölleşme bölgemiz için büyük sorundu. Şimdi bitki çeşitliliği arttı. Tarımda ve enerjide önemli bir ilçe haline geldi” dedi.

img-7506.jpeg

GES YATIRIMLARINI İLGİYLE TAKİP ETTİLER

Misafir akademisyenler de güneş enerjisi yatırımları hakkında sunumlar yaptı. Daha sonra Karapınar’da bulunan Kalyon Enerji tarafından kurulan Avrupa’nın en büyük Güneş Enerji Santrali (GES) ziyaret edildi. Burada da Kalyon Enerji’nin GES yatırımları ve Karapınar GES’teki faaliyetler hakkında bilgiler verildi. Çinli akademisyenler Kalyon Enerji’nin güneş enerjisi yatırımlarını ilgiyle takip etti. İstanbul Teknik Üniversitesi Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Dr. Öğretim Üyesi Ömer Yetemen de dünyanın farklı ülkelerindeki güneş enerjisi yatırımları hakkında bir sunum yaptı. Kalyon Enerji heyeti Karapınar GES sahasında yürütülen çalışmalar, istihdam ve artan biyoçeşitlilik hakkında misafir akademisyenlere bilgiler verdi ve onların sorularını cevapladı.

img-7484.jpeg

MEKE GÖLÜ’NÜ VE ACIGÖL’E HAYRAN KALDILAR

Karapınar GES ziyaretinin ardından Meke Gölü’ne ve Acıgöl’e de gidildi. Çinli akademisyen Wenzhi Zhao ve Hu Liu, Meke Gölü’nün yanı sıra Acıgöl’ü de ziyaret etti. Acıgöl’e hayran kalan Prof. Dr. Wenzhi Zhao, “Karapınar gezimizde birbirinden güzel volkanik güzellikleri görme fırsatı bulduk. Meke Gölü de beni çok etkiledi. Bu doğal mirasın korunması için Türk yetkililerin daha fazla hassasiyet göstermesi gerekiyor” dedi.

8-1.jpeg

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

Kaynak:İbrahim Büyükeken

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum