'Çin’e karşı dünyayı uyandıralım'

'Çin’e karşı dünyayı uyandıralım'

Aydınlar Ocağı’nın düzenlediği Salı Sohbetlerinde Prof. Dr. Caner Arabacı Doğu Türkistan’ın uğradığı zulmü anlattı. 

Aydınlar Ocağı’nın düzenlediği Salı Sohbetlerinde Prof. Dr. Caner Arabacı Doğu Türkistan’ın uğradığı zulmü anlattı. 

Çin’in sadece bugün değil tarihte de zalim bir devlet olduğunu vurgulayan Arabacı “Bu soykırıma sessiz kalırsak gelecekte ‘Bir zamanlar Doğu Türkistan vardı’ demek zorunda kalırız” diye konuştu.

İl Halk Kütüphanesi’nde konuşan Arabacı, “Doğu Türkistan Türkiye'nin iki katı büyüklüğünde devasa bir coğrafyadır, anavatanımızdır” dedi. Arabacı, “Çinliler de ayrı ayrı devlet halindeydi ama onlar birleşmeyi öğrendiler ve devasa bir devlet oldular. Türkler ne zaman birleştiyse Büyük Hun gibi Göktürk gibi büyük devlet oldular ama parçalanmayı öğrendikleri için o büyüme devam ettirilemedi” diye konuştu.   

Çin’in yakın tarihte çeşitli İslam ülkelerinden gelen din adamlarını misafir ettiğini ve bunların ‘Çin devleti terörizmle mücadele ediyor’ diye açıklama yaptıklarına dikkat çeken Arabacı sözlerini şöyle tamamladı: “Çin’in propagandasını dengeleyecek çalışmaların dünya çapında organize edilip yapılması lazım. Çin büyütüldüğü gibi bir devlet değil ürkektir. Ve yine kendi insanını kapitalizme satan, kiralayan bir ülkedir. Bu ekonomik güç karşısında İslam âleminin bu acziyete düşmemesi lazım. Aksi halde gelecekte ‘Bir zamanlar Doğu Türkistan vardı’ diyecek duruma gelebiliriz. Çin’in Doğu Türkistan'da uyguladığı soykırımdır ve buna karşı mücadele etmek, sessiz kalmamak lazım. Bu sadece hükümetlerin değil herkesin görevidir.”

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum