"Çiftçinin sırtındaki yük hafifletilmeli"

"Çiftçinin sırtındaki yük hafifletilmeli"

Saadet Partisİ, “Geçim İttifakı” kapsamında düzenlediği Çiftçi Kongresi’nin sonuç bildirgesini kamuoyuyla paylaştı.

Türkiye’nin tarımsal sektörünün fotoğrafının çekildiği sonuç bildirgesinde, tarım ve hayvancılıkta atılması gereken adımlar sıralandı. Tarım ve hayvancılığın ‘stratejik sektör’ ilan edilmesinin gerekliliğine dikkat çekilen bildirgede, çiftçinin sırtındaki yükün hafifletilmesi gerektiği kaydedildi.

Saadet Partisi, Geçim İttifakı kapsamında düzenlediği Çiftçi Kongresi’nin sonuç bildirgesini kamuoyuyla paylaştı. İlki Esnaf Kongresi olan ve 81 ilden esnafın katıldığı kongrenin ardından Çiftçi Kongresi de tarım sektörünün temsilcilerinden ve çiftçilerden büyük ilgi gördü. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun Saadet Partisi Genel Merkezi’nden bağlandığı online Çiftçi Kongresi’nde çiftçilerin sorunları enine boyuna masaya yatırıldı. Kongrede alınan karar ve atılması gereken adımların yer aldığı yol haritası mahiyetindeki kongre bildirisi ise kamuoyuyla paylaşıldı.

PANDEMİ, TARIMIN ÖNEMİNİ BİR KEZ DAHA ORTAYA KOYDU

Saadet Partisi yayınladığı Çiftçi Kongresi Sonuç Bildirgesi’nde tarımın bir ülkenin can damarı ve milli güvenlik meselesi olduğunun altı çizilirken, koronavirüs salgını sürecinde bir ülkenin tarım üretimi ile kendi kendine yetebilmesinin öneminin anlaşıldığı kaydedildi. Ayrıca tarımsal faaliyetlerde ortaya çıkacak aksamaların virüs salgınından çok daha önemli, derin ve kalıcı yaralara neden olabileceğinin aşikâr olduğu hatırlatıldı. Uygulanan yanlış tarım politikalarının ve kuraklık gibi mevsimsel faktörlerin etkisiyle çiftçilerin zor günler geçirdiğinin belirtildiği bildirgede, iktidarın çiftçinin derdine derman olacak bir desteği bu süreçte sağlayamadığı kaydedildi.

Atamalarda liyakat ön planda olmalı

* Çiftçiye hizmet sunan kurumlarımıza yeterli donanıma sahip, sahayı ve sektörü bilen idareciler atanmalı; atamalarda siyasi görüş değil, liyakat ön planda olmalıdır.

* Tarımsal kuruluşlar var oluş ve kuruluş amacına uygun hizmetler yapmalı, siyasi değil üretimi, üreticiyi hedefleyen kararlar alınmalı ve uygulanmalıdır.

* Yeniden düzenlenecek hal yasasıyla çiftçi olabildiğince direkt olarak tüketiciyle buluşturulmalı ve tarladan sofraya kadar olan yolculukta karşılaşılan haksız fiyat artışları kaldırılmalıdır.

* Rekolte tahminlerinin hassas yapılması ve iç tüketiminin iyi hesaplanması gerekmektedir. Bu konuda rekolte tahmininde kullanılan uydu görüntüleri, yapay sinir ağları, yapay zeka ve hassas tarım gibi çalışmalar yaygınlaştırılmadır.

* Çiftçilerimizin bilinçlendirilmesi ve tarımsal faaliyetlerin profesyonel olarak yapılabilmesi için acilen üniversiteler, araştırma enstitüleri ve çiftçiler arasında bir koalisyon kurulmalı ve ortak hareket edilmelidir.

KIRSAL KALKINMAYA ÖNCELİK VERİLMELİDİR

* Kırsalda, bölgesel kalkınmanın temelini sağlayacak istihdam alanları oluşturulmalı, genç nüfusun şehirlere göçünün önüne geçecek politikalar üretilmelidir. Mevsimlik tarım işçilerinin çalışma ve ulaşım şartları iyileştirilmelidir.

* Yem fiyatları yeniden düzenlenmeli.

* Yem sanayicisi desteklenerek ucuza üretim ve satış yapması sağlanmalıdır.

* Süt/yem fiyatları pariteye bağlanmalı.

* Bölgesel olarak planlamalar yapılarak, doğru ırklar doğru bölgelerde yetiştirilmeli.

İTHALATIN ÖNÜNE GEÇİLMELİ

* Gıda arz güvenliği sağlanmalı.

* Kısa ve uzun vadeli planlara göre karkas, canlı hayvan, süt ve süt ürünleri ithalatı azaltılmalı ve bitirilmelidir.

* Planlı üretim modeline geçilmeli.

* TMO gibi stratejik kuruluşlar iyi yönetilmeli, risklere hazır olunmalı.

* Teknoloji kullanımı desteklenmeli.

* Lisanslı depocularımızın sayısı artırılmalıdır. Çiftçilerimize finansal okuryazarlık eğitimi verilmelidir.

TARIM VE HAYVANCILIK ‘STRATEJİK SEKTÖR’ İLAN EDİLMELİ

Saadet Partisi, Çiftçi Kongresi’nin Sonuç Bildirgesi’nde şu önerilerde bulundu:

* Tarım ve hayvancılık stratejik bir sektör olarak ilan edilerek tarımsal girdilerde uygulanan vergi ve faizler kademeli olarak kaldırılmalı, çiftçilerimiz krediye mahkûm edilmemelidir.

* Hayvancılık desteği verilmeli.

* Gübre, tohum, elektrik ve su faturası gibi tüm girdilerde çiftçiye destek olunmalı, zamanında ve uygun fiyatlar ile tedarik edilmelidir.

* Çalışma desteği verilmeli.

* Tarımda ithalat değil, üretim esas alınmalıdır. Doğru desteklemeler ile gerçek üreticilerin desteklenmesi sağlanmalıdır.

* Tarım arazileri korunmalı.

* Kuraklık, dolu, sel gibi doğal afetlerde üretici yalnız bırakılmamalı, Tarsim Sigortası teşvik edilmeli, küçük üreticiler için poliçe bedeli hazineden karşılanmalıdır.

* Ziraat Bankası, isminin hakkını vermeli ve çiftçimize gerçek manada ve yeterli miktarda destek olmalıdır.

* Küçük aile işletmelerinin korunması oldukça önem arz etmektedir. Tecrübesine ve becerisine göre üreticilere en az 5 adet büyükbaş damızlık ya da 20 adet küçükbaş damızlık hayvan bedelsiz verilmeli

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum