Çiftçilerin şen yılı

Çiftçilerin şen yılı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Hepokur, bu sezon olduğu gibi yağışlı dönemlerin çiftçiler arasında ''şen yıl'' olarak nitelendirildiğini söyledi.

Orta Güney Anadolu Ziraat Odaları Bölge Başkanı da olan Hepokur yaptığı açıklamada, Türkiye'de son 10 yılın değerlendirmesine baktıklarında yağış açısından bu dönemin oldukça iyi geçtiğini belirtti.

Hububat çiftçisinin beklediği yağışı aldığı için çok mutlu olduğunu ifade eden Hepokur, ''bu sezon olduğu gibi yağışlı dönemler çiftçiler arasında 'şen yıl' olarak nitelendirilir. 2008-2009 dönemi çiftçiler için şimdilik oldukça şen geçiyor. Tarladaki üründen iyi verim bekleniyor'' dedi.
Sadece Türkiye değil dünya genelinde yağışların çok iyi olduğunu vurgulayan Hepokur, şöyle devam etti:
''Dünya ve Türkiye'de hububat üreticisi istediği yağışları şimdilik aldı. Dünya hububat üretiminin 80 milyon ton artması (1 milyar 769 milyon tona ulaşması), Türkiye buğday üretiminin ise 20 milyon tonu geçmesi bekleniyor. Temmuz 2008/Haziran 2009 döneminde dünya buğday üretiminin ise geçen sezona göre 73 milyon ton artışla 683 milyon tona ulaşması öngörülüyor. Bu yağışların bahar aylarında sürmesi Türkiye'de verimi çok etkileyecek. Bahar aylarında düşecek yağış, kardeşleşmede önemli rol üstlenecek ve verimi artıracak.''
EKONOMİK KOŞULLAR HUBUBAT TİCARETİNİ AZALTACAK
Hepokur, dünyayı etkisi altına alan ekonomik koşulların küresel hububat ticaretini olumsuz etkileyeceğini belirterek, şunları kaydetti:
''Dünya piyasasında fiyatlar düşüyor ancak ticaret hacmi de daralıyor. Finans güçlüğünün hububatta ticaretin önünü tıkayacağı öngörülüyor. Önümüzdeki dönem küresel hububat ticaretinin geçen sezona göre 8 milyon ton azalarak 230 milyon ton düzeyinde gerçekleşmesi bekleniyor. Bu durumda akıllı hareket eden, üretimini doğru yönlendiren ülkeler kazanacak demektir. Bunu gören AB, ucuz ve kaliteli üretim için çiftçisine inanılmaz destek veriyor. Biz de ise destekler geçen yıla göre azalıyor.''
Dünyada tarımsal üretimin artması için dekar başına ilave desteklerin verildiğini dile getiren Hepokur, ''bizde ise kotayla sınırlama getiriliyor. Türkiye, finansal kriz yüzünden gıda sorunu yaşayacak ülkelerin açığını kapatabilir. Bunun için çiftçinin desteklenmesi ve düşük maliyetle üretimin sağlanması gerekiyor'' dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.