Çiftçi borçlardan dolayı sulama yapamayacak

Çiftçi borçlardan dolayı sulama yapamayacak
Ercüment Yılmaz, tüm ülkede olduğu gibi Karaman çiftçisininde elektrik borcunun ödeyemez hale geldiğini belirterek, binlerce çiftçinin sulama sezonunda borçlarından dolayı sulama yapamayacağını belirtti.

Karaman Ziraat Odası Başkanı Ercüment Yılmaz, oda binasında yaptığı basın toplantısında, tarımda enerji maliyetinin azaltılması ve biriken enerji borçlarının ödenebilir şekle getirilmesi için oda olarak önerileri olduğunu belirtti. 
İlk olarak enerji maliyetlerindeki KDV yükünün indirilmesi gerektiğini ifade eden Yılmaz, ''Biz çiftçi olarak kullandığımız her malzemeye KDV öderken bize hiç bir zaman KDV dönüşü olmuyor. Örneğin bir esnaf ödediği KDV'yi alabiliyor'' dedi. 
Enerji maliyetlerindeki pay ve fonların tamamen kaldırılması gerektiğini de anlatan Yılmaz, şunları kaydetti: 
''Pahalı kullandığımız enerjinin yanı sıra nasıl ve nerede kullanıldığını bilmediğimiz fonlar için de para ödüyoruz. Örneğin bir yetkilinin çıkıp TRT payını açıklaması lazım. Tarımda kullanılan elektrik enerjisine, devlet tarafından belli oranlarda indirim yapılması gerekir. Biriken borçların ödenmesinde bu güne kadar tahakkuk eden, edecek olan gecikme zammı ve bunlara uygulanan KDV tamamen terk edilmeli. Bugüne kadar yapılan kısmi ödemeler ana paradan düşürülmeli, geriye kalan ana para ise en az 5 yıl ve 6'şar aylık ödeme şeklinde yeniden yapılandırılmalı.'' 
Karaman çiftçisinin enerji borçlarının ödenebilir olma özelliğini yitirdiğini vurgulayan Yılmaz ''Bu ezici borç yükü altında yaklaşan bahar aylarıyla birlikte çiftçi yapacağı rutin işlerini bile yapamayacaktır. Sulama sezonu başladığında binlerce çiftçi elektrik borçlarından dolayı sulama yapamayacak. Bizim korkumuz bir sosyal patlama olmasıdır'' diye konuştu.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum