Çelik’ten toplu   sözleşme kararına tepki

Çelik’ten toplu sözleşme kararına tepki

Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararla 2 milyonun üzerinde kamu görevlisinin toplu sözleşme ikramiyesinin iptal edildiğini belirten Türkiye Kamu-Sen Konya İl Temsilcisi İsmail Çelik, bu durumun kabul edilemez olduğunu söyledi

“Anayasa Mahkemesi, kamu çalışanlarının en büyük sendikal kazanımlarından biri olan toplu sözleşme ikramiyesini bütünüyle iptal etmiştir. Mahkemenin verdiği bu karar, kamu çalışanları yönünden kabul edilemez” diyen Çelik, “Bu garabetin baş sorumlusu ise milyonlarca memurun mağduriyetine sebep olan, iptal başvurusunu yapan siyasi partiler ve onların akıl hocaları olan sözde sendikalar olmuştur” ifadelerini kullandı.

Anayasa Mahkemesi’nin 5 Mart 2024 tarihli ve 32480 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan kararıyla kamu çalışanlarının en büyük sendikal kazanımlarından biri olan toplu sözleşme ikramiyesini bütünüyle iptal edildiğini belirten Çelik, “Mahkemenin verdiği bu karar, kamu çalışanları yönünden kabul edilemez. Bu kararla birlikte 2023 yılı Mayıs ayı itibarı ile kamu görevlileri sendikalarına üye olan toplam 2 milyon 18 bin 674 kamu çalışanı, her ay almakta olduğu 537,93 TL tutarındaki toplu sözleşme ikramiyesini artık alamayacaktır” ifadelerini kullandı.

BÖYLE BİR HAKKI YOK!

Çelik, bu durumun kabul edilemez olduğunu belirterek şunları söyledi; “Anayasa Mahkemesinin toplu sözleşme yoluyla elde edilmiş bir hakkı, yetki sınırını aşarak keyfi olarak iptal edip, 2 milyonun üzerindeki kamu çalışanını mağdur etmeye hakkı yoktur. Böyle bir karar, Anayasa Mahkemesinin kendisini kanun koyucu yerine koyması anlamı taşımakta, toplu sözleşmenin özerkliğine de darbe vurmaktadır. Bununla birlikte bu garabetin baş sorumlusu ise milyonlarca memurun mağduriyetine sebep olan, iptal başvurusunu yapan CHP ve onların akıl hocaları olan sözde sendikalar olmuştur.”

SORUN ÇÖZÜLEBİLİR

Ortaya çıkan sorunun çözümüne ilişkin de öneride bulunan Çelik, “Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 4688 sayılı Kanunun 42’nci madde uyarınca Maliye Bakanlığını ve Kamu Personeli Danışma Kuruluna temsilci gönderen konfederasyon temsilcilerini toplantıya çağırarak kamu personelinin en önemli konusu olan “Toplu Sözleşme İkramiyesi” sorununu çözmek üzere ek bir protokol hazırlayabilir” ifadelerini kullandı.

HABER MERKEZİ

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.