'Çek Bir Letonya' kabusu yaşanmasın!

'Çek Bir Letonya' kabusu yaşanmasın!

Baltık ülkesi Letonya, son 20 yıldır A milli takımıma uğursuz geliyor. Türkiye A Milli Futbol Takımı, Letonya ile oynadığı son iki maçı kazanmasına rağmen 20 yıl önce yaşanan tarihi hezimet hala hafızalardaki tazeliğini koruyor

Türkiye A Milli Takımı 15 Ekim’de Konya’da Baltık ülkesi Letonya Milli Takımı ile karşılaşacak. Hırvatistan’ı evinde 1-0 mağlup eden A Milli Takımımızda Letonya karşısında parola galibiyet. A Milli Takımımız Letonya’yı Konya’da mağlup etmesi halinde Avrupa 2024 Şampiyonası’na doğrudan katılabilecek. Daha önce Konya’da Letonya ile oynanan maç 1-1 berabere bitmişti. Baltık ekibi Letonya ile son iki maçını deplasmanda oynayan Ay-Yıldızlı ekip bu karşılaşmalardan galip ayrılırken 7'si resmi, 2'si özel 9 maç sonunda toplam 3. galibiyetini elde etti. Milliler bu maçlarda 18 gol atarken kalesinde 15 gol gördü. Türkiye A Milli Futbol Takımı, Letonya ile oynadığı son iki maçı kazanmayı başardı. Letonya Milli Takımı her ne kadar zayıf bir ekip gibi görünse de A Milli Takımımıza en kritik zamanlarda unutulması mümkün olmayan mağlubiyetler yaşattı.

1d9cc23bfa264e1aa06b0f9e1b80d25a.jpg

20 YIL SONRA AYNI TARİH TEKERRÜR ETMESİN

Türkiye ile Letonya milli takımlarının ilk karşılaşması 22 Haziran 1924 tarihinde oldu. 99 yıl önce iki ülke arasında Letonya’nın başkent Riga’da A milli futbol takımları arasındaki ilk maçı Türkiye 3-1 kazandı. Yıllar sonra iki ülkenin milli takımları bu kez 2004 Avrupa Şampiyonası Elemeleri için karşı karşıya geldi. Türkiye kamuoyunda ve Türk spor basınında en zayıf rakip olarak görülen Letonya, A Milli Takıma tarihi bir hezimet yaşattı. Play-off baraj maçlarında Letonya, 15 Kasım 2003 tarihinde Riga'da yapılan karşılaşmayı 1-0 kazandı.19 Kasım 2003 tarihinde İstanbul'da, BJK İnönü Stadı'nda yapılan rövanş maçında 2-0 öne geçen Türkiye, üstünlüğünü koruyamadı ve kalesinde gördüğü 2 golle müsabaka 2-2 bitti. Bu sonuçlarla birlikte Türkiye 2004 Avrupa Şampiyonası’na katılamadı.

151444908583.jpg

KONYA’DA DA LETONYA’YA KARŞI KAZANAMADIK

3 Eylül 2015 tarihinde Konya'da Letonya karşısına çıkarken tek hedef galibiyetti. 77. dakikaya kadar zorlanan A Milli Takım 1-0 önce geçmişti. Letonya'ya karşı şeytanın bacağı kırıldı derken 90+1'de attığı gol yine aynı kabusu yaşattı. Milli takımın en uğurlu şehirlerinden biri olan Konya’da bile Letonya, Türkiye'ye ters gelmeye devam etti. Grubun son maçlarında Kazakistan'ın Letonya'yı 1-0 yenmesi, Türkiye'nin 89. dakikada Selçuk İnan'ın ayağından bulduğu golle İzlanda'yı devirmesi küçük bir mucizeye yol açtı. En iyi üçüncü olan Türkiye, 2016 Fransa vizesi aldı ama Letonya yine Türk Milli Takımı’na uğursuz gelmişti.

efemera-20221215211505515392.jpg

ÇEK BİR LETONYA KABUSU YENİDEN YAŞANMASIN

A Milli Takımımız 2004 Avrupa Şampiyonası eşleşmesinde kesin favori gösterilirken, final biletini sürpriz biçimde Letonya'ya kaptırdı. Özellikle o dönemin Türk spor medyası kurada Türkiye’nin karşısına Letonya’nın çıkmasını çok istiyordu. Spor otoriteleri Türkiye’nin Letonya’yı eleyeceği görüşünde birleşmişti. Türkiye’nin en etkin spor gazetelerinden Fanatik Gazetesi, play-off öncesinde, "Çek bir Letonya" manşetini atmıştı. Diğer spor gazetesi Fotomaç ise “Kusura Bakma Letonya Sana Patlayacağız” şeklinde manşet başlığı atmıştı. Kura çekiminde Letonya’nın çıkmasının ardından spor kamuoyu Türkiye’nin zayıf görünen rakibi Letonya’yı eleyerek, Avrupa Şampiyonası’na gideceğine kesin gözüyle bakıyordu. Başkent Riga’da soğuk bir havada oynanan maçta 1-0’lık yenilgi gerçekten de soğuk duş etkisi yaratmıştı. İstanbul’da 2-0 öndeyken maç 2-2 sona ermişti. “Çek Bir Letonya” kabusu yıllarca Türk milli takımını takip etti. Spor kamuoyu 15 Kasım’da Konya’da Letonya ile oynanacak maçın A Milli Takımımıza aynı kabusu yaşatmaması için rakibin ciddiye alınması uyarısında bulundu.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.