Çağdaş Türk resminin öncüsü: Abidin Dino

Çağdaş Türk resminin öncüsü: Abidin Dino

Çağdaş Türk resminin öncülerinden, ressam, karikatürist, yazar ve film yönetmeni Abidin Dino'nun vefatının üzerinden 30 yıl geçti.

Şair Nazım Hikmet Ran'ın 1960'ta kaleme aldığı "Saman Sarısı" şiirinde, "Sen mutluluğun resmini yapabilir misin Abidin?" dizeleriyle atıfta bulunduğu ressam, Saffet Gaziturhan ve Rasih Dino çiftinin beşinci çocukları olarak 23 Mart 1913'te İstanbul'da doğdu.

Henüz 6 aylıkken ailesiyle taşındığı Cenevre'de 6 yıl geçiren Dino, ilkokuldayken önce babasını, ardından da annesini kaybetti.

Abidin Dino, 1925'te Türkiye'ye dönerek, Robert Kolej'de öğrenim görmeye başladı.

Sanata ilgisi nedeniyle öğrenimini yarıda bırakan Dino, ağabeyi şair Arif Dino'nun desteğiyle resim, karikatür ve yazı alanında kendini geliştirdi.

Unutulmaz eserlere imza atan ressam, sanat hayatının ilk yıllarında minyatür ve hat sanatına ilgi duydu, minyatürle ilgili yoğun araştırmalar yaptı.

İlk desenlerini Yarın gazetesinde, ilk yazılarını ise 18 yaşındayken Artist dergisinde 1930'lu yılların başında okurla buluşturan usta ressam, aynı yıllarda Nazım Hikmet'in "Sesini Kaybeden Şehir" ve "Bir Ölü Evi" kitaplarının kapaklarını tasarladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.