Burkina Faso'da ordu yönetime el koydu

Burkina Faso'da ordu yönetime el koydu

Afrika ülkelerinden Burkina Faso'da ordu yönetime el koyduğunu ve Cumhurbaşkanı Roch Kabore'nin devrildiğini açıkladı. Askerler tarafından alıkonulan Cumhurbaşkanı Roch Christian Kabore, istifa etti.

Burkina Faso'da dün askerlerin Askeri tesisleri ele geçirdiği açıklanmıştı. Darbe, askerlerin kışlalarını ele geçirmesi ve başkentte silah seslerinin duyulmasından bir gün sonra yaşandı.

Pazar günü isyan eden askerler, komutanların görevden alınmasını ve ordu için daha fazla kaynak ayrılmasını talep etmişti.

Askerler tarafından alıkonulan Cumhurbaşkanı Roch Christian Kabore, görevinden ayrıldı.

Devlet televizyonunda açıklama yapan bir subay, hükümetin ve parlamentonun feshedildiğini duyurdu.

Basına göre, Ordu'nun açıklamasında darbeye gerekçe olarak kötüleşen güvenlik durumu ve Kabre'nin ülkeyi birleştirememesi gösterildi.

Açıklama, daha önce adı duyulmamış bir grup olan Teminat ve Restorasyon için Vatansever Hareket, Fransızca yazılışının baş harfleriyle MPSR tarafından yapıldı.

Açıklamada "Ordunun tüm kesimlerini kapsayan MPSR, Cumhurbaşkanı Kabore'nin görevine son verme kararı aldı" denildi.

Açıklamadan önce, Afrika Birliği ve Batı Afrika ülkeleri bloku Ecowas, Burkina Faso'daki darbe girişimini kınamıştı. Ecowas, Kabore'nin güvenliğinden orduyu sorumlu tuttuklarını belirtmişti.

Kabore, kriz başladığından bu yana kamuoyu önünde görülmedi.

Pazar günü yüzlerce kişi askerler lehine eylem yapmış ve bazıları iktidar partisinin genel merkezini yakmıştı. Daha sonra başkentte gece sokağa çıkma yasağı konuldu.

Kabore'nin nerede olduğu bilinmiyor, ancak televizyondaki subay gözaltına alınan herkesin güvenli bir yerde olduğunu söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.