Bu ülkede çeşitliliğin içinde birliktelik var

Bu ülkede çeşitliliğin içinde birliktelik var
HİSDER'in etkinliğinde konuşan Dr. Arief İsdimad Saleh, ülkesinin “Çeşitlilik içinde Birlik” sloganıyla var olduğunu ve halkın İslam, Hristiyan, Hinduizm ve diğer dinlere mensup olduğunu belirtti:

HİSDER'in (Hikmet İlim ve Sanat Derneği) Karatay Belediyesi Şemsi Tebrizi Sosyal Tesisleri’nde düzenlediği 'Pazartesi Toplantıları’nda Dr. Arief İsdimad Saleh “Endonezya” hakkında slayt eşliğinde dernek üyelerine bilgi verdi.

Güneydoğu Asya'da bir ülkesi olan Endonezya’nın Sumatra'dan Avustralya'ya kadar binlerce adadan oluşan batısında ve güneyinde Hint Okyanusu, kuzeyinde Güney Çin Denizi, kuzeydoğudan Pasifik Okyanusu ile çevrili. 5'i büyük, Bunların 300'ü orta büyüklükte ve toplam 13 bin 677 adadan oluşan bir ülke olduğunu ifade eden Saleh, “Endonezya, yaklaşık 275 milyonluk nüfusuyla dünyanın en kalabalık dördüncü ve en kalabalık Müslüman nüfusu barındıran ülkesidir. 17 Ağustos 1945 tarihinde Hollanda’dan bağımsızlığını kazanan 1,9 milyon kilometre yüzölçümüne sahip Endonezya Cumhuriyeti’nin başkenti Cakarta’dır. Endonezya geleneklerine göre bayraktaki renklerden kırmızı; cesareti, beyazı ise ruhsal ögeleri simgeler. Endonezya bayraklarını Merah Putih yani Kırmızı-Beyaz olarak adlandırır" dedi.

ÇEŞİTLİLİK İÇİNDE BİRLİK

"Bhinneka Tunggal İka" (Çeşitlilik İçinde Birlik) sloganıyla Endonezya'da bulunduğu farklılıklara rağmen birliğini ve beraberliği gösterdiğine değinen Saleh, ülkesinin armasının “Çeşitlilik içinde Birlik” sloganıyla Garuda Pancasila olduğunu halkın İslam, Hristiyan, Hinduizm ve diğer dinlere mensup bulunduğunu belirtti: Saleh, “ASEAN (Association of Southeast Asian Nations) Güneydoğu Asya Uluslar Birliği/ASEAN örgütünün öncelikli hedefleri arasında bölge ülkelerinin ekonomik büyümesine ivme kazandırılması, toplumsal ve kültürel gelişim, bölgede barış ve istikrarın sağlanması yer almaktadır. G-20 veya 20 büyük ekonomiden oluşan grup, dünyanın en büyük ekonomi sahip olan ilk 20 ülke bu örgütün üyesi olarak kabul edilir. Endonezya ve Türkiye bu örgütün bu üyelerindendir. D-8 (Developing 8) Başbakanı Necmettin Erbakan önderliğinde bir araya gelerek oluşturmuş oldukları bir organizasyondur. D-8 içinde yer alan ülkeler, aynı zamanda İslam İşbirliği Örgütü’nün de üyeleri olan Türkiye, Malezya, Endonezya, Nijerya, Pakistan, Mısır, Bangladeş ve İran’dır” dedi.

img-20250226-wa0007.jpg

TARİHİN VE DOĞANIN BÜTÜNLEŞTİĞİ ÜLKE

Doktorasını Prof. Dr. Önder Kutlu nezaretinde tamamlayan Dr. Arief İsdimad Saleh, Endonezya’nın halk demografisi farklı kabileler veya etnik gruplardan hatta dinlerden oluşturulmasına rağmen genel olarak uyum ve huzur bir şekilde yaşadığını anlatarak havacılık sanayisinde önemli mesafeler kat ettiğini ekvator bölgesinde olması dolayısıyla zengin doğal kaynaklara sahip olduğunu ele alarak, şunları söyledi: "Güneydoğu Asya’nın birinci dünyanın on altıncı ekonomisi Endonezya’da kişi başına düşen milli gelir yılda 4 bin 174 dolardır. Endonezya’nın bölgesi yüzde 62’ı deniz bölgesi oluşturulmasından dolayı, çok zengin deniz ürünlere de sahiptir. Ayrıca, Endonezya’nın geniş sahil şeridi sahip olmasından dolayı deniz turizm bakış açışından da çok büyük potansiyel vardır. Orta java eyaleti'nin Magelang ilçesinde bulunan Borobudur dünyanın en büyük Budizm tapınağıdır. Tapınak, Endonezya'nın güneş doğumu seyretmek en iyi noktası olarak görülmektedir. Borobudur Tapınağı UNESCO Dünya Mirası listesine girmektedir. Raja Ampat Batı Papua Eyaleti’nde adalardan oluşan bir bölgedir. Endonezya'nın en önemli turistik merkezi olarak kabul edilen Bali’dir.”

İSLAMLAŞMA SÜRECİ
Saleh, Endonezya’ya İslam’ın ilk girişi Hulefa-i-Raşidin Dönemi’ne dayandığını, ticaret yoluyla yaygınlaştığını ilk İslam sultanlığının 13. yüzyılda. Açe Bölgesi’nde Samudera Pasai Sultanlığı olduğunu, Sumatera, Cava, Borneo, Sulavesi İslam Sultanlıkları kurulduğuna vurgu yaparak Endonezya-Türkiye ilişkilerine değindi. Saleh: ”Türkiye-Endonezya arasında diplomatik ilişkiler 1950 yılında resmen kurulmuştur. 10 Nisan 1957 yılında Cakarta’daki T.C. Büyükelçiliği açılıp faaliyete başlarken 1958 yılında Endonezya Cumhuriyeti Büyükelçiliği Ankara’da açılmış. Diplomatik ilişkilerin bu yıl 75. yılını kutluyoruz. Hollanda sömürgecilik döneminde, Devlet-i-Aliyye Osmaniyye Endonezya’daki Müslümanların durumuyla ilgilenmiş, Devlet-i-Aliyye, Batavia’daki (Cakarta) 1881yılında bir başkonsolosluk açmış. Bu başkonsolosluk 1923 yılına kadar faaliyet göstermiştir.”

İLİŞKİLERİMİZ HIZLA GELİŞİYOR

Endonezya ve Türkiye arası ilişkilerinde 26 Aralık 2004 yaşanan deprem ve tsunami felaketinde Türkiye’nin insani yardım gönderdiğini ,dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Açe’yi ziyaret ettiğine dikkat çeken Saleh, “2011 yılında iki devlet arası ilişkiler ileri seviyeye geçmiştir. Bu yılda iki devlet lideri tarafından imzalanan ‘Türkiye-Endonezya: Yeni Dünya Düzeninde Güçlendirilmiş Ortaklık’ bildirisiyle ikili ilişkilerimiz stratejik ortaklık düzeyine çıkartılmıştır. Bugüne kadar yaklaşık 4500 Endonezyalı öğrenciler Türkiye’deki üniversitelerde çeşitli burs kapsam ile eğitim görmüştür. Türk ve Endonezya üniversiteler arası pek çok ortak programlar, projeler veya işbirliği yürütmektedir. Bazı üniversiteler, çeşitli işbirliği platformlar kapsamıyla öğrenciler ve akademik kurmaylar değişim program yürütmektedir” dedi.

Dr. Arief İsdimad Saleh, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Asya ziyaret programı kapsamında 11-12 Şubat 2025 tarihinde Endonezya’yı ziyaret ettiğini. Endonezya-Türkiye Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısı gerçekleştirdiğini, eğitimden savunma sanayisine kadar 13 alanda işbirliği anlaşmaları imzalandığına değinerek konuşmasını tamamladı. Sohbetin soru cevap kısmından sonra HİSDER Başkanı Prof. Dr. Önder Kutlu ve Mevlüt Küçükbarutçu tarafından Dr. Arief İsdimad Saleh’e dernek plaketi takdim edildi.

Kaynak:Mustafa Ünüvar

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.