Bu şartlarda  üretim yapılamaz!

Bu şartlarda üretim yapılamaz!

Enerji maliyetlerindeki artış, akaryakıt fiyatlarındaki yükseliş üreticiye tedirgin ediyor

Belirsizlikten ötürü biçer fiyatını dahi belirleyemeyen çiftçi, bu şartlarda üretebilmenin mümkün olmadığını söylüyor. Ziraat Odası başkanları ise devletten destek bekliyor. Mazot fiyatlarındaki ve enerji maliyetlerindeki, ilaç ve tohum fiyatlarındaki artış, çiftçinin belini büktü. Girdi maliyetleri altında ezilen çiftçi, üretimden kaçıyor. Çoğu çiftçi, mazot fiyatlarındaki artışlardan ötürü biçer fiyatını belirleyemezken; enerji maliyetindeki yükselişle beraber çiftçinin kazancı da azaldı. Çiftçiler, bakanlığa seslenerek, desteklerin artırılması, girdilerin düşülmesi için de gerekli adımların atılması çağrısında bulundu.

4-2.jpg

MAZOTTAKİ ARTIŞTAN BİÇER FİYATLARINI BELİRLEYEMEDİK

Cihanbeyli Ziraat Odası Başkanı Veysel Akbulut, mazot fiyatlarındaki artışlardan ötürü biçer fiyatlarını belirleyemediklerini aktardı. Mazota günlük zam geldiğini, üreticilerin üretim konusunda büyük bir kararsızlık yaşadığını kaydeden Akbulut, “Arpa ve buğdayın taban fiyatı açıklandı. Prim desteğinin ise Ekim gibi ödeneceği iddiaları var. Bunun hemen ödenmesi gerektiğini dile getiriyoruz. Eğer hemen ödenirse piyasaya olumlu yansır” dedi. Şuan piyasada ciddi bir dengesizliğin yaşandığına dikkat çeken Akbulut, şunları ifade etti: “Geçtiğimiz hafta biçer fiyatını konuştuk. Dönümüne 120 liraya razılardı. Şimdi en az 200 lira diyorlar. Kararsızız, tavsiye fiyatı veremedik. Girdi maliyetleri gerçekten çok yüksek. Tohum fiyatının da ne olacağını bilmiyoruz. Çiftçimiz endişeli. Bakanlığın acilen bir düzenleme yapması gerekir. Fiyat düzenlemesi şart. İnşallah bu yıl beklentimiz rekoltenin yüksek olması. Piyasada talep fazla, fiyatların yüksek olacağını umuyoruz.”

4-4.jpg

ÜRETİCİ GERÇEKTEN TEDİRGİN

Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu ise şunları söyledi: “Enerjiye yüzde 15 oranında zam geldi. Çiftçi, bundan olumsuz etkilendi. Motorine haftada 2-3 kez zam geliyor. Üretici gerçekten tedirgin. Enerji ve akaryakıttaki bu artış, üretime darbe vuruyor. Geçen sene 6-7 lira olan mazot, bugün 27 lirayı aştı. Çiftçinin üretmesi isteniyorsa, bu sorunlara çözüm bulunmalı. Tamam ürün fiyatı arttı ancak girdi maliyeti daha da çok arttı. Son 1 yıl içerisinde girdi fiyatları 3-4'e katladı. Sorunların çözülmesi için geç kalınmamalı. Mazotun, enerjinin yüzde 50'si devletimiz tarafından süspanse edilmeli.”

4-3.jpg

 

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.