'Bu mesele Konya’nın sadece ekonomisine değil imajına da zarar veriyor'

'Bu mesele Konya’nın sadece ekonomisine değil imajına da zarar veriyor'

TÜRSAB Konya BTK Başkanı Özdal Karahan, “Konya Havalimanı’nda sis yüzünden ve pist eksikliği yüzünden uçuşlarda sorunlar yaşanıyor. Uçuş iptalleri ve havalimanının yetersizliği Konya’nın sadece ekonomisine değil imajına da zarar veriyor” dedi

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Konya BTK Başkanı Özdal Karahan ve yönetim kurulu üyeleri Grand Millenium Otel’de düzenlenen basın toplantısında Konya turizmini ve 2022 yılını değerlendirdi. Basın toplantısında konuşan TÜRSAB Konya BTK Başkanı Özdal Karahan, Konya Havalimanı ile ilgili ciddi sorunların olduğunu belirterek, sisli havalarda yaşanan uçuş iptallerinin Konya turizmine ve ekonomisine darbe vurduğunu söyledi. 

SİSLİ HAVALAR TURİZME ENGEL OLUYOR

Konya Havalimanı’nda uçuş pistinin yetersizliğinin de önemli bir eksiklik olduğuna dikkat çeken Özdal Karahan, “Havalimanı sorunlarımız hala çözüme kavuşturulamamıştır. Konya gibi düz ve geniş bir alanda sivil alanı sorunu olmaması gerekiyor. Konya Havalimanı’na geniş gövdeli büyük uçakların havalimanımıza iniş yapamaması hala ciddi bir sorun olarak devam etmektedir. Sisli havalarda uçuş iptalleri bu şehir için ekonomik olarak çok büyük kayıplar getirmektedir. Hem turizm ve hem de sanayicimiz için bu kayıpların değeri çok büyüktür. Böyle bir şehirde havalimanı sorunu olmaması gerekiyor. Bu şehirde havalimanı sorunu var diye her kuruma söyledik. Geniş gövdeli uçaklar Konya Havalimanı’na iniş yapamıyorlar. Teknik olarak yapılmayacak bir şey değil. Elbette ufak rötuşlar gerekiyor. Havalimanı ilgili ciddi sorunlar söz konusu. 2 yıl önce Şeb-i Arus törenlerinde İran’dan gelecek olan uçakların inişlerine bu sebeple izin verilmemişti. Gövdeleri geniş olduğu sebebiyle inişlerine izin verilmemesi turizm açısından sorun olmaktadır. Bir pist daha eklenirse geniş gövdeli uçaklar için sorun ortadan kalkacaktır. Havalimanı ile ilgili tek sorun bunlar değil. Sadece turizm açısından da değerlendirmeyelim, sanayi açısından da baktığımızda yine engelleyici faktör olmaktadır. Uçuşların iptali sağlık turizmine de engel olmaktadır” dedi. 

img-5761-1200x800.jpg

İLERİYE DÖNÜK YATIRIMLAR YAPILMALIDIR

Mevlâna Müzesi’nin Türkiye’de en fazla ziyaret edilen 3. müze olduğunu belirten Karahan, şunları söyledi: “Mevlâna Hazretleri en büyük markamız olmakla birlikte, yeni markalar oluşturulması için gerekli çalışmalar yapılarak, nitelikle turizm alanlarında ileriye dönük yatırımlar yapılmalıdır. Sağlık turizmi, gastronomi turizmi, eko turizm ve daha pek çok konuda yeni konseptler ve alternatif turizm çeşitlilikleri oluşturulmalıdır. Turizm kapasitesi yüksek ilçeler turizme kazandırılmalıdır. Bunun için özellikle festivallerin kullanılması ve geliştirilmesi gerekmektedir. Yurt içi ve yurt dışı tanıtımlar için yol haritaları hazırlanmalıdır. Sosyal medya kullanımı ve şehir olarak buna sahip çıkılması gerekir. Yurtiçi ve yurtdışı fuarlarda mutlaka yer almak belli bir dönem periyodik olarak tanıtımlar yapmak gerekmektedir.  Sonuç olarak Mevlâna Müzesi’nin Türkiye’de en fazla ziyaret edilen ilk 3 müze arasında gösterilerek Konya’ya gelen turist sayısı algısı oluşturmaktan vazgeçerek, gerçekte ekonomik değerden, rakamlardan bahsedilmelidir. Çünkü Antalya-Kapadokya arasında geçiş noktasında 2 saatliğine Mevlâna müzesinde mola verilmesi ve şehre yansımayan turist sayısından bahsedilmesi kabul edilemez. Önemli olan konaklamalı ve kalıcı hedef haline gelmemiz, şehrin diğer markaları ile turizmin gelişmesini sağlayarak ekonomik katkı sağlamaktır.  Bu sayede şehrin tamamında turizm bilincinin geliştirilerek yeni kazanç alanları oluşturulması için altyapımızı geliştirmek. Bu turizm gelirinin şehrin büyük çoğunluğuna yaymak başarı olacaktır.”

76c728ac-fc4c-40b5-a989-5403b654a73f-1-1199x800.jpg

HAZRETİ MEVLANA DOĞRU ANLATILMALI

Hazreti Mevlana’nın şehir dışından gelen misafirlere doğru anlatılması gerektiğini dile getiren Karahan, sözlerine şöyle son verdi: “Şehrimizin en büyük markası Mevlana Celaleddin Rumi’dir. Mevlana Müzesi ve Mevlana şehir dışından gelen misafirlere doğru anlatılmalıdır. Bu anlatım esnasında zaman zaman yanlış bilgilendirmelere şahit olmaktayız. Bu nedenle Mevlana Müzesi’nin kendine özel rehberleri olmalı ve sadece onlar rehberlik yapmalıdır. Sema programlarının merkezi Konya olmalıdır. Buna göre şehrimizde her gün bu programlar düzenlenebilir ve ulaşılabilir olmalı ki başka şehirlerdeki uygunsuz koşullar ve ortamlarda yapılanlar içerikler önlenmeli ve tur operatörlerinin program tercihinin şehrimizden yana olması sağlanmalıdır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan 2023 yılını Mevlana yılı ilan etmesi şehrimiz için çok büyük kazanım olacaktır. Bunun anlamını iyi anlamak gerekmektedir. Bu fırsatı şehir olarak iyi değerlendirmemiz gerekir. Böylece Kültür ve Turizm Bakanlığımız öncülüğünde pek çok fuar ve tanıtım arenasında Dünyaya Konya tanıtılmış olacaktır. Bunu fırsata çevirmeliyiz. Özel etkinlikler hazırlanmalıdır. Bütün kamu kurumları ve özel işletmeler yazışmalarında, yazılı materyallerinde, sosyal medyalarında bunu kullanmalı, ilgi uyandırmalıdır.  Bu gayretler ile 2023 yılı Şeb-i Arus etkinlikleri yeniliklerle dolu farklı olarak kutlanmalıdır.”

Programın sonunda basın mensuplarına plaket takdim edildi. 

ALİ GÖZEN 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum