Bu dondurmalar kronik hastalık sebebi!

Bu dondurmalar kronik hastalık sebebi!

Yaz aylarıyla birlikte dondurma tüketimi arttı. Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, paketli olan doldurmaların kronik hastalıklara davetiye çıkardığını söyledi.

Havaların ısınmasıyla birlikte çocukların tatlı denilince akla gelen ilk şey dondurma oluyor. Peki bu ferahlatıcı lezzeti tüketirken nasıl bir seçim yapmalı? Dondurmayı kutusunda mı yoksa paketli mi yemelisiniz? İşte sağlığımızı yakından ilgilendiren bu soruların yanıtları...

Maraş dondurması kadar olmasa da açık dondurmayı güzel yapan yerlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Hemen hemen her şehirde dondurma yapan ve satan ünlü mekanlar var. Özellikle yaz aylarında çocukların severek tükettiği atıştırmalıklar söz konusu olduğunda anne babalar “dondurma nerede yenir?” diye soruyor. Soru üzerine çok düşünür. "Çocuğuma dondurmayı açık mı vermeliyim yoksa kapalı mı?"

PAKETLİ DONDURMALAR SAĞLIĞI ETKİLİYOR

Büyük küçük hemen hemen her gıda işletmesinin önünde bir dondurma dolabı görüyoruz. En yakın ve en pratik yerden alıp afiyetle yiyoruz. Ancak içinde kullanılan malzemelerin orijinalliği hakkında en ufak bir fikrimiz yok.

Nedense son yıllarda küçükken yediğimiz açık dondurmalardan kaçınıyor, sokak köşelerinde, arabalarda satıyoruz. "Çok fazla bakteri ve mikrop barındırdığı" haberi, çocuklarımızı bu güzel tatlardan mahrum bırakıyor.

Profesör Doktor. Ahmet Rasim Küçükusta ise mikroplarla ilgili bu iddialara karşıt bir tavırla karşılık veriyor. Dondurulmuş ambalajlı gıdaların en büyük mikrop kaynağı olduğunu ifade eden Küçükusta, bazı dondurulmuş fast food ürünlerinin yurt dışına geri çağrıldığını belirtiyor.

UZMAN İSİMDEN KAPALI DONDURMA UYARISI

Küçükusta, rafine un, şeker, trans yağlar ve katkı maddeleri ile yapılan "tasarlanmış" ambalajlı dondurmalar ve diğer gıdaların kronik hastalıkların en önemli nedenleri arasında olduğunun altını çiziyor.

Diyetisyen Esra Kula da adı dondurma olmasına rağmen gerçek süt, şeker ve salep içermeyen paketli dondurmaların hem sağlığa zararlı olduğunu hem de kilo aldırdığını söylüyor.

Kula, dışarıdan alınan paketli dondurmalardansa evde yapılanların daha sağlıklı olacağını söylüyor. Dondurma kaplarında yoğurt, yulaf ve meyve karıştırılarak evde alternatif ve sağlıklı yoğurtlar yapılabilir. Tam olarak alışık olduğumuz dondurma tadında olmasa da ara sıra çocuklara soğuk ve sağlıklı bir yemek olarak sunulabilir." Kilo vermek isteyenlerin de bu tür alternatifleri değerlendirebileceğine dikkat çekiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.