Borçlara erteleme talebi

Borçlara erteleme talebi

Türkiye'nin önemli erkek ayakkabı üretim merkezlerinden olan Konya'da ayakkabı üreticileri, enerji, vergi ve SSK borçlarında indirim veya borç ertelemesine gidilmesini istiyor.

Konya Ayakkabıcılar Odası Başkanı Hasan Uzman yaptığı açıklamada, Konya'nın yılda 60 milyon çift ayakkabı üretim kapasitesine sahip olduğunu söyledi. 
Türkiye'de yılda 250 milyon çift ayakkabı üretildiğini ifade eden Uzman, ''Konya erkek ayakkabı üretiminde Türkiye'de ilk iki sırada, toplam ayakkabı üretiminde de ilk 3 içerisinde yer alıyor. Türkiye'de yıllık ayakkabı üretiminin yüzde 25'i Konya'da yapılıyor'' dedi. 
Uzman, havaların soğuması ve yağışlı havanın etkili olmasıyla birlikte ayakkabı sektöründe bir canlanma yaşandığını, bu hareketliliğin perakende ve toptan sektöründe kendini göstereceğini belirterek, ''Kış sezonu nedeniyle satışların artmasını bekliyoruz. Satışlar istenilen düzeyde gerçekleşirse firmalar yeni sezon hazırlığına da başlayacak. Aksi halde birçok firma yeni sezon için hazırlık yapamayacak'' diye konuştu. 
Dünyayı etkisi altına alan ekonomik krizin ayakkabı sektörünü de etkilediğini ifade eden Uzman, şunları kaydetti: 
''Ancak, 'kriz var' demekle, bağırmakla çağırmakla bir yere varamayız. Bu gibi durumlarda psikolojik etki çok önemlidir. Fazla karamsar bir tablo çizerek psikolojiyi bozmamak gerekir. Hepimiz böyle dönemlerde birbirimize destek olmalıyız. Olumsuz bir tablo çizilmesi durumunda bundan her kesim zarar görecektir. Bu zor dönemde herkes birbirine karşı daha anlayışlı yaklaşmalı. Alacaklarımız için karşı tarafa daha fazla süre tanımalıyız.'' 
Hükümetin de bu dönemde yapması gereken hamleler olduğunu dile getiren Uzman, şöyle devam etti: 
''Hükümetten nakdi yardımdan ziyade, enerjide, vergide ve SSK ödemelerinde indirim veya borç ertelemesini gündemine almasını bekliyoruz. Borçlarda yapılacak erteleme, 6 ay veya bir yıllık bir süreyi kapsayabilir. Bu desteğin de bir an önce hayata geçirilmesi gerekir. Bunun yanında cansuyu kredileri sadece üretim sektörüne değil, imalat ve hizmet sektörüne de verilmeli. Kredilerin kapsamı genişletilmeli. Kamu harcamalarının artırılması da alınacak önlemler arasında yer almalı.'' 
DESTEKLENECEK FİRMALARA İŞÇİ ÇIKARMAMA ŞARTI GETİRİLSİN
''İndirim veya ertelemeden yararlanacak firmalara işçi çıkarmama şartı getirilsin'' diyen Uzman, böylece devletin işten çıkarılan ancak hiçbir şey üretmeyen insanlara ödeme yapmasının da önüne geçilmiş olacağını, insanları üretmeden tüketmeye sev etmek yerine bu tür desteklerle onların üretime katkı yapmasını sağlanabileceğini belirtti. 
Uzman, krizden çıkmanın reçetesi olarak sürekli markalaşma ve yeniliğin gösterilmesinin de yanlış olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti: 
''Markalaşmak ve yenilik çözüm gibi gösteriliyor. Ancak kısıtlı imkanlarla üretim yapmaya çalışan küçük işletmelerin markalaşma ve yenilik yapması için paraya ihtiyacı var. Türlü sıkıntılarla ayakta durmaya çalışan küçük işletmelerin markalaşma ve yenilik için kaynak bulması çok zor. Bu nedenle maddi sıkıntı yaşayan bu işletmelerde yenilik de olmaz markalaşma da. Üstelik bu ülke sadece markalı giyinen insanlardan da oluşmuyor. Markasız üretim yaparak da ayakta kalınabilir.'' 
Firmaların bu dönemde çalışmalarını daha planlı yapmaları gerektiğine işaret eden Uzman, siparişe göre üretim yapılması gerektiğini, daha dengeli ve öz kaynaklarla çalışmaya ağırlık vermenin işletmelerin kendi gelecekleri açısından önemli olduğunu kaydetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.