Borçlar dağ oldu esnaf kan ağlıyor

Borçlar dağ oldu esnaf kan ağlıyor

Zor günler geçiren restoran, lokanta, pastane, kafe, kafeteryalar yeni yasaklarla bir kez daha açlığa mahkum edildi. Esnaf bu yükün altından nasıl kalkacak o da ayrı bir merak konusu.

Türkiye, pandemide kontrolü tamamen kaybetmiş durumda. Salgın şiddetini artırarak yayılıyor. Günlük vaka sayıları ise önü alınamaz halde.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 28 Mart 2019’da yerel seçimler nedeniyle Ankara’da yaptığı mitingde, “Türkiye ekonomisinin sorumlusu benim ben. Şu anda devletin başında kim var? Tayyip Erdoğan var,” diyordu.

Koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında bir takım önlemler alınıyor. Ancak görünen o ki Türkiye’de salgın tamamen kontrolden çıkmış durumda. 

65 yaş üstü ve 20 yaş altı kısıtlamalarına nsonra geçtiğimiz hafta sonu sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Ancak alınan önlemler en fazla restoran, pastane, lokanta ve kafeleri vurdu.

Zor günler geçiren restoran, lokanta, pastane, kafe, kafeteryalar yeni yasaklarla bir kez daha gündeme geldi.

İşletmelerin oturan müşteri almaları yasaklanırken sadece 10.00- 20.00 arası paket servis veya ‘gel-al’ hizmeti verecek şekilde açık olacak.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, İşsizlik Sigortası Kanunu'nda değişiklik öngeren yasa tasarısını eleştirirken yüz binlerce çalışanın açlığa mahkum edildiğini iddia etti. 

Ağbaba yaptığı açıklamada “Simit 2 lira, çay 2 lira. 1 kişi 1 öğün 4 lira, 3 öğün 12 lira, 5 kişi 1 gün 60 lira, 30 gün 1.800 lira. İşçiye verilen para ne kadar? 1177 lira. Elinizi vicdanınıza koyun. 4 kişilik aile bu parayla nasıl geçinebilir. Sadece çay ve simit yeseler bile bu para yetmiyor” dedi.

Mart ayından bu yana 1 kuruş destek alamadıklarından dert yanan esnaf ya çalışanlarına ücretsiz izne çıkarıyor ya da iş yerini kapatmak zorunda kalıyor. 

Salgının başlangıcında yaklaşık 3 ay kapalı kalan lokanta, pastane, kafe, kafeteryalarda hizmet verilmesi yeniden yasaklanması adeta krizi başa döndürdü.

Bu yılın başında dolar kuru 5,95’ti, bugün ise 7,62’ye geriledi diye sevinen (!)  insanımız ise dolarla maaş almadıkları için mutlu (!)

DÜNYADA DURUM BAMBAŞKA

Almanya, Fransa, İngiltere gibi bir çok ülkede de benzer yasaklar var ancak kepenk kapatan esnafa ya da evlere servis yapmak zorunda kalan işletmeler doğrudan hibe adıyla destek veriliyor.

Öyle ki ilk dalga da esnafa 3 ay boyunca 10 bin ila 30 bin Euro arasında geri ödemesiz destek verildi. İngiltere gibi ülkelerde ise işletmelerin gideri yüzde 100 karşılandı. Aynı şekilde dış güçlerden biri olan Fransa’da da esnafa binlerce Euro geri ödemesiz yardım yapıldı.

YENİ YASAKLAR ESNAFI DÜŞÜNDÜRÜYOR

Türkiye'de yasaklar geri geldi.. Koronavirüs kabusu başlangıcında 3 ay kapalı kalan esnaf yeni yasaklarla şimdi ne yapacağını kara kara düşünüyor.

Kira gideri olan esnafın pandemi döneminde borcu katlandı. Lokanta ve kafeteryaların faaliyetleri kısıtlanması  2. dalga endişelerini daha da arttırdı.

Koronavirüs başlangıcıyla çeşitlendirilen kredilerin günü de geldi çattı. Esnaf bu yükün altından nasıl kalkacak o da ayrı bir merak konusu.

Esnaf vergi ve SGK ödemeleri konusunda af beklerken karşılıksız hibelerin de gündeme gelmesini istiyor.

İktisatçı Mahfi Eğilmez ekonomiden önce sosyal ve siyasal alanda adımlar atılması gerektiğini savunarak aksi takdirde geri dönülmez yaralar açacağına dikkat çekti. 

ESNAF NE YAPSIN; YASAK VAR, DESTEK YOK!

Sonuç olarak hükümet toz pembe tablolar çizse de Türk halkı artık karşılaştığı ekonomik olumsuzlukları iliklerine kadar yaşıyor ve durumunu geçmişiyle kıyas yaparak, düzenli şekilde fakirleştiğini fark ediyor.

Ve maalesef ihtiyaç duyulan değişim ve dönüşüm, piyasaların esnafın masumun mazlumun taleplerine göre AK Parti iktidarının ve beslediği zenginlerin konforuna göre gerçekleşiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.