Boks, yatarak ayağa kalkmaz

Boks, yatarak ayağa kalkmaz

Konya’nın yetiştirdiği nadide sporculardan biri olan Soner Karaöz ile boksu konuştuk. Karaöz, boksun dünü, bugünü ve yarına dair samimi açıklamalarda bulundu. Ringin mütevazi şampiyonuyla “Konya ve boks” konulu söyleşimiz sizlerle

Soner Karaöz: “Senede sadece bir turnuvaya gitmekle Konya boksu yerinde sayar. Konya boksunu ayağa kaldırmak için sık sık müsabakalara gidilmeli, turnuvalara iştirak edilmeli. Sporcu sadece antrenmanla gelişmez. Maç oynayarak gelişir”

Kim ne derse desin, Konya boksuna imza atanlardan birisi de Soner Karaöz'dür. Belki birileri inkar edebilir, burun kıvırabilir, ama tarih ve kürsüler inkar etmez.  Dünya üçüncülüğü, 2 Akdeniz Oyunları şampiyonluğu ve bunun yanında ulusalarası önemli boks organizasyonlarında kürsünün en üstüne çıkması boşuna değil.  Konya'nın yetiştirdiği en başarılı boksörlerden olan, şimdilerde ise Konya boksuna hayat vermenin mücadelesini gösteren Soner Karaöz'le Türk ve Konya boksunu masaya yatırdık. Sadece konuşmadık, ringe çıkıp  1-2 raund yumruk salladık, torba dövdük. Konya'da boksa  yeterince ilgi gösterilmemesinden tutun da,   spor kültürünün tam yerleşmemesine kadar ne varsa onları konuştuk.  

320.20140109100846.jpg

SONER KARAÖZ KİMDİR?

1972 Konya doğumluyum. Aslımız Aksaray tarafından ama Konya’da yetişmeyiz. Konya’nın çocuğuyuz. Boksa ilk 1985’in sonlarında Osman Vuruşkan nezaretinde başladık. Daha sonra Ali Hoca, Turan Hoca ve Hamdi Hoca ile uzun yıllar çalıştık.

BOKSA NEREDE BAŞLADINIZ, İLK HOCANIZ KİMDİR?

7-8 Türkiye Şampiyonluğum var. Daha sonradan Ulusal ve Uluslararası derecelerim var. İlk olarak 1991’de Akdeniz Oyunları’nda şampiyon oldum. Daha sonra 1997 Akdeniz oyunlarında şampiyon oldum. Aynı yıl büyükler kategorisinde Macaristan’da ki Dünya üçüncüsü oldum. 1996’da Atlanta Olimpiyatları’na gittim. 1998’de iyi niyet oyunlarına gittim. Spor yaşantımız bir hayli geniş. Sayısını hatırlamıyorum ama uzun bir süre milli formayı taşıdım. 51 kiloda oldukça fazla mücadele ettiğim kişi vardı. Daha sonra zorlandığım için 54 kiloya çıktım. 54’de en büyük rakibim İlhan Güler abi vardı.  Allah selamet versin. Kendisiyle 3 maçım var. 3’ünde de galip gelmeyi başarmıştım. Eyüp Can sorunuza ise  Eyüp abi ile hiç maçım olmadı. Kendisi bizden bir dönem önceki boksörlerdendi. Eyüp abinin yeni bıraktığı dönemde ben daha yeni yeni ismimi duyurmaya başlamıştım.

BOKS VE TÜRK SPORU HAKKINDA NELER SÖYLERSİNİZ?

Türkiye’de amatör spor genelinde bir sıkıntı var, sadece boksta değil. Özellikle doping konusu zarar verdi.  Bu da devletimizin tamamen spor politikası olmamasından kaynaklanmakta. Avrupa devletleri gibi değiliz. Gençlerimiz var ve Avrupa’daki rakiplerinden çok daha yetenekli. Bu yetenekleri bir şekilde spordan uzaklaştırıyoruz. Çünkü devletimizin ciddi anlamda bir spor politikası yok.  Hükümetlerin, bakanların sık sık değişmesi spora zarar veriyor. Bakın son yıllarda sporun başına, bana göre bu işi iyi bilen, sporun temelinden gelen, sporcunun, spor yöneticisinin çektiği sıkıntıları bilen bir adam geldi. Açıkçası Mehmet Baykan ağabeyimiz Spor Genel Müdürlüğü  göreve geldikten sonra  Türk sporuna bir heyecan, bir sinerji geldi. Sadece Konya'da değil, Türkiye'nin dört bir yanında spor adına iyi işler yapılıyor.  Ama yukarıda da dediğimiz gibi bunu sadece Spor Genel Müdürlüğü değil, bakanlığımızın da katkı vermesi gerekmekte. Burada  özellikle Büyükşehir Belediyelerine ve diğer belediyeler de bu spora sahip çıkmalı. Bazı Belediyeler spora çok yakın, bazıları çok uzak. Belediyeler spora sahip çıkmazsa kimse sahip çıkmayacak. Burada özellikle belediyelerimizin amatör branşlara sahip çıkması lazım.

KONYA'DA İYİ SPORCULAR ÇIKMIYOR. ÖZELLİKLE DE SENİN GİBİ.  70-90 ARASINDA İYİ BOKSÖRLER ÇIKMIŞTI. HAMDİ YİĞİTLER, İSMAİL ODUNKIRANLAR, HASAN OĞUZLAR, TURAN ÇUMRALIGİLLER, NURİ EROĞLULAR, MEHMET KUMOVALAR, ABDULLAH DEMİRTAŞLAR, İRFAN KAYHANLAR. TABİ Kİ ALİ KILIÇOĞLU GERÇEĞİNİ DE UNUTMAMAK LAZIM.

Şimdi Ali Hoca'nın ve diğer hocalarımın emekleri inkar edilemez. Gerçekten katkıları çok büyük. Ama şu bir gerçek eskiden tek kulüp vardı, imkan vardı. Şu andaki sporcularımız  gerçekten yetenekliler, ama seneden seneye Türkiye Şampiyonası’na gidiyorlar. Bizde buradan madalya bekliyoruz. Başarılı olan bölgelere bakıyoruz, adamlar her 15-20 günde bir maç yapıyorlar. Bizim o şansımız yok. Şu anda Konya’nın önündeki en büyük engel bu. Bunun sebebi kulüplerin yeterince boksa sahip çıkmamaları.  Konya olarak önceden Almanya’ya ve başka ülkelerle özel maçlara gidilirdi. Konya Yolspor yurtudışında yapılan özel turnuvalara katılırdı.  Şimdi Karaman’a  gidemiyoruz. Yani 90 kilometre mesafedeki  yarışa gidemiyoruz. Konya boksunun neden gerilediği ya da atılım yapamadığı sorusunun gerçek yanıtı budur. İl Müdürümüz Ömer Ersöz geldikten sonra biz harcırah almaya başladık. Daha önceki müdürümüz Muhittin Bey zamanında bir kuruş harcırah alamıyorduk. Sadece kulüpler kendi imkanlarıyla gidebiliyorduk. Sağ olsun Ömer Bey gelir gelmez bu sıkıntıyı çözdü. Harcırah sıkıntısında sorun yok. Maça gideceğimizi iletiyoruz paramızı alıyoruz. Ama Ömer Bey’in katkısı resmi maçlar için. Bizim özel maçlar için desteğe ihtiyacımız var. Bunun için de spornsorların çok önemi var. Şimdi bu çocuk müsabaka yapmadıkça ne kadar başarılı olabilir. Şu anda sadece il temsilcileri ve antrenörler haberleşerek özel turnuvalar yapıyorlar. Bu işi en iyi Ankara yapmakta. 3-4 gün süren maçlar yapıyorlar her kategoride.

KASKIN KALDIRILMASI BOKSA BİR ETKİ YAPAR MI?

Mutlaka etkisi var. Ancak ben daha çok profesyonel boksun etkili olduğu kanısındayım. İşte televizyonlarda kaşı gözü patlamış sporcular gösteriliyor. Bu spora en büyük sıkıntıyı bunlar verdi. Ayrıca Muhammed Ali’nin son durumunun da etkisi var. Kendisinin Parkinson hastası olmasını boksa bağlıyorlar. Bu da etkili oldu.  Kaskın kaldırılması ile boksun daha ileriye gideceğini düşünmüyorum. Eski tas, eski hamam olur. Kaskı kaldırıp insanları salonlara sokamazsınız. Değişen bir şey olmaz diye düşünüyorum.  Sadece kendi federasyonumuzun aldığı bir karar değil. Uluslararası Boks Federasyonu’nun aldığı bir karar var. Müzik, ışıklar; görsel açıdan güzel bir durum. Ama kaskın kaldırılması boksu daha ileri taşıyacağı kanısında değilim.

BEN 17 YAŞIMDA GENÇ BİR MUHABİR OLARAK ANKARA'DA YAPILAN TÜRKİYE ŞAMPİYONASINA GİTMİŞTİM. HASAN OĞUZ FİNALDE ANKARA'DAN ÖMER KESİMAL'İ YENEREK ŞAMPİYON OLMUŞ, MADALYASINI DA FİLİZ AKIN TAKMIŞTI. O DÖNEMLERDE BOKS ÇOK POPÜLERDİ, SONRA FRENE BASTI. BUNUN SEBEBİ SİZCİ NEDİR?

Recep abi, Filiz Akın’dan bahsediyorsunuz. Biz Konya’da minikler şampiyonası yaptık, bırakın sağdan soldan birilerinin gelmesini, Konya'yı yönetenlerden bir tanesi bile gelmedi. Özellikle bizim Konya’da sıkıntı var. Geçenlerde Karabükte’ydik. Vali Bey salondan ayrılmadı 2 gün boyunca. Vali gelince birlikte bir sürü insan geliyor. Konya’da yapıyoruz gelen giden yok. Boksla birebir ilgilenen insanlarda gelmiyor.  2 sporcu ile katıldık son şampiyonaya ikisi de ilk maçında mağlup oldu. Biri zaten direk çeyrek final oynamıştı. İyi boksörler denk gelince yenildiler. Konya şimdi nasıl ayağa kalkar? Bizim sporcu potansiyelimiz var. Millet 3 kişi bulup zorla boksör yapıyor, biz elimizdeki potansiyeli kullanamıyoruz. Dediğim gibi bu çocukların eğitim sistemi de sıkıntı biraz. Malzeme sıkıntımız hiç yok. Kaliteli malzemeler kullanıyoruz. Bize para harcayabilecek özel bir kulübe ihtiyacımız var. Ben iddia ediyorum yeteri kadar imkan versinler, bu çocuklar her ay maç yapsın, eğer iki sene sonunda milli takıma sporcu veremessem ben bir şey demiyorum artık. Yeterince potansiyelimiz var. İyi bir sponsor olursa Konya boksu çok çabuk ayağa kalkar. Gerçekten çok yetenekli sporcularımız var. Destek olursa her kategoride madalya alabileceğimizi iddia ediyorum.

KONYA'DA BOKSU AYAĞA KALDIRMAK İÇİN NELER YAPILMALI. ÇÜNKÜBİR DÖNEMLER TÜRKİYE'DE İLK SIRALARDA GELEN KONYA BOKSUNUNBU DÖNEMLERDE ESAMESİ OKUNMUYOR.

İşin başında bokstan anlayan insanlar oldukça gerisi kendiliğinden gelir. Boks olsun diğer sporlar olsun ilgi olmazı lazım. Para harcanması lazım. Benim sporculuğum döneminde Kocaeli’den ahım şahım sporcular çıkmamıştı. Daha sonra eski bir boksör abimizin yakını büyükşehir belediye başkanı oldu. Bir kulüp kuruldu. Şu anda boks olsun diğer branşlar olsun birçok branşta iddialılar. Ciddi meblağlar aktarıyorlar. Milli takımlarda 3-4 sporcuları var.  Dünya finallerinde çeyrek final oynamış sporcuları var. Bizim neden olmasın. Çok iyi olur. Dediğim gibi imkanlar sağlandıktan sonra neden Konya çocuğu finale çıkmasın.

FENERBAHÇE BU KONUDA CİDDİ YATIRIMLAR YAPIYOR BOKSA. BU KONUDA NE DÜŞÜNÜYORSUN?

Fenerbahçe’de  şöyle bir durum var; bir tane yetiştirip milli takıma verdiği sporcusu yok.  Nerde yetişmiş sporcu var, başarılı sporcu var ona maaş bağlayıp kendi bünyesine alıyor. Fenerbahçe’de bir tane yetişmiş sporcu yok.  Bunu yukarıdaki ağabeylerimizin düşünmesi lazım. Konyaspor'un boks branşı olması lazım.  Yıllık belirli bir bütçe hazırlansa Konyaspor'un ismi ringlerde de duyurulur.  Bir ara Şekerspor ile görüştük kesin ret cevabı aldık. Bisiklet branşına bakıyorsunuz, Bulgaristan’dan sporcu getiriliyor. Neden kendi çocuğumuz olmasın. O kadar parayı verip dışarıdan getireceğimize onun yarısını harcayıp iki sene bekle, Konya çocuğu çıksın. Ben Konya’da ağabeylerimize, siyasetçilerimize önce Konya  milliyetçisi olmalarını tavsiye ediyorum. Dökme suyla değirmen bir yere kadar döner. Ben 1985 yılında başladım 2014 yılı hala spor salonundayım. Bir yabancı sporcu burada olabilir mi? Parasını verip transfer edelim, daha sonra o da çeksin gittin. Önce kendi değerlerimize önem verilmeli. Bunun için de Konyaspor'un boks branşını hayata geçirmesini talep ediyorum.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum