BM'ye göre tsunamiler bir anda onlarca yıllık kalkınmayı ortadan kaldırabilir

BM'ye göre tsunamiler bir anda onlarca yıllık kalkınmayı ortadan kaldırabilir

DSÖ, "tsunami" adı verilen deniz altı depremleri veya volkanik patlamalar sonrasında meydana gelen dev dalgaların, düşük rakımlı kıyı bölgelerinde ve Gelişmekte Olan Küçük Ada Devletleri'nde 700 milyondan fazla kişi için tehdit oluşturduğunu belirtti

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Aralık 2015'te, 5 Kasım'ı "Dünya Tsunami Farkındalık Günü" olarak belirledi.

BM'ye göre tsunamiler bir anda onlarca yıllık kalkınmayı ortadan kaldırabilir

Dünya Tsunami Farkındalık Günü, yıllar boyunca yaşanan acı deneyimler sonucunda tsunaminin etkilerini azaltma konusunda edindiği uzmanlıkla Japonya'nın öncülüğünde ortaya çıktı.

UNDRR, farkındalık gününün bu yılki temasını "dirençli gelecek için eşitsizlikle mücadele" olarak belirledi.

UNDRR'nin bu gün kapsamında düzenleyeceği çeşitli öğretici etkinliklerde, tsunamiler ve eşitsizlik arasındaki karşılıklı ilişkinin üzerinde durulacak.

Eşitsizliğin, tsunamileri belirli toplumlar için nasıl daha tehlikeli hale getirdiğine ve savunmasız kişilerin afet sonrasında nasıl daha da yoksullaşabileceğine odaklanılacak.

Dikkatli ve eşgüdümlü planlama
DSÖ'nün yayımladığı verilere göre, düşük rakımlı kıyı bölgelerinde ve Gelişmekte Olan Küçük Ada Devletleri'nde yaşayan 700 milyondan fazla kişi, tsunami gibi tehlikelerle karşı karşıya bulunuyor.

UNDRR'nin raporunda, son 100 yılda meydana gelen tsunamilerden 58'inin 260 binden fazla kişinin hayatını kaybetmesine neden olduğu belirtilerek bu istatistiğin her afette ortalama 4 bin 600 kişinin ölümüne işaret ettiği kaydedildi.

Tsunamilerin insan hayatına etkisinin refah seviyesi, cinsiyet, engellilik ve yaş gibi etkenlere bağlı olarak farklılık gösterdiğinin altı çizilen raporda, eşitsizliğin önüne geçmek için insanların afet öncesinde, anında ve sonrasında hayata tutunmasını sağlayacak bilgilere ve hizmetlere erişmesi gerektiği vurgulandı.

Raporda, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Kasım 2022'de açıkladığı "Herkes için Erken Uyarı" girişiminin hızlandırılmasına ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekilerek erken uyarı sisteminin ancak tsunami farkındalığı sağlanırsa etkili olabileceği belirtildi.

Dikkatli ve eşgüdümlü planlamayla tsunaminin yıkıcı etkisinin hafifletilebileceği üzerinde durulan raporda, ülkelere risk azaltma tedbirlerini güçlendirme çağrısı yapıldı.

"Tsunamiler bir anda tüm şehirleri yok edebilir"
UNDRR Genel Sekreteri Mizutori, Dünya Tsunami Farkındalık Günü kapsamında hazırlanan bir bilgilendirme videosunda, "Tsunamiler bir anda tüm şehirleri yok edebilir ve onlarca yıllık kalkınmayı ortadan kaldırabilir." dedi.

Mizutori, afetlerde eşitsizlikle mücadelenin amacının "herkesin eşit şekilde etkilenmesi değil, hiç kimsenin etkilenmemesini sağlamak" olduğunu vurguladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.