Biz bir gençlik derneğiyiz "Her Yaş'tayız Her Yaş'layız" 

Biz bir gençlik derneğiyiz "Her Yaş'tayız Her Yaş'layız" 

Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Ortaokullar Komisyon Başkanı Mustafa Koyuncu, “Türkiye Genelindeki milli ve manevi değerlerine bağlı, topluma fayda sağlayacak ve gelecek nesillere yön verebilecek nesiller yetiştirmek gayreti ile çalışmaları yürütüyoruz” ded

Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Genel Merkez Ortaokullar Komisyonu Başkanı Mustafa Koyuncu, Anadolu Gençlik Derneği Ortaokullar Komisyonun yıl içerisinde gerçekleştirdiği faaliyetleri, çalışma alanlarını Merhaba Gazetesi’ne değerlendirdi.

***Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

-Ben Mustafa Koyuncu 1990 Edirne doğumluyum. Anne ve Babam Edirne’de yaşıyorlar. 2017’den bu yana ben Ankara’da yaşıyorum. İlkokul ve Liseyi Edirne’de okudum. Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde Matematik Öğretmenliği Bölümünü bitirdim. Şu an da Milli Eğitim Bakanlığında görev yapmaktayım.  Üniversite döneminden bu yana Anadolu Gençlik Derneğimizin çalışmalarında çeşitli görevlerde bulundum. Genel Başkanımızın takdiriyle Ağustos 2021 tarihinden bu yana ortaokullardan sorumlu genel başkan yardımcılığı görevini yürütüyorum.

adsiz.jpg

GELECEK NESİLLERİN SORUMLULUĞU ÜZERİMİZDE

***Anadolu Gençlik Derneği Ortaokullar komisyonu olarak yıl içerisinde yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?

-11-14 yaş aralığında olan ortaokullu genç deyince ülkemizde ciddi bir kitleye sahip yaklaşık beş milyon gençten bahsetmiş oluyoruz. Bu ortaokullu gençler ülkemizin geleceği olacaklar; yarının idarecileri, yöneticileri; yarının anne ve babaları olacaklar inşallah. Üzerimizde gelecek nesillerin sorumluluğu olduğunun farkında olarak hassasiyetle çalışmalar yürütüyoruz. Her ilimizde, ilçelerimizde, mahallelerde her gencin elinden tutabilmek için azim ve gayretle çalışıyoruz. Ortaokullar da eğitim öğretim döneminde temel yürüttüğümüz çalışma Kâşif Grupları çalışmasıdır. Kâşif Grubu; bir eğitimci biz ona “Kâşif Önderi” diyoruz ve en fazla on öğrenciden oluşan öğrencilerimize de “Kâşif” diyoruz özel gruplardır.  Kâşif Önderlerimiz kâşiflerle istişare ederek belirledikleri vakitlerde her hafta bir araya geliyorlar. Bu buluşmalarda eğitimler gerçekleştiriyor. Okul dersi gibi eğitimler değil bu eğitimler eğlenceli, oyunlu severek ve öğrenci odaklı yaptığımız eğitimler, oyun oynarken sevdirerek öğretiyoruz. Hemen ardından öğrencilerimizle çeşitli aktiviteler gerçekleştiriyoruz. Her bir kâşife aylık düzenli olarak çıkardığımız Keşif Dergimizi hediye ediyoruz. Keşif Dergimizin içeriğinde kardeşlerimizin severek maceralarını takip ettiği çizgi romanlar ve hikâyeler var.  Keşif Dergimiz çağın teknolojik gelişmeleri ve öncü şahsiyetleri buluşturduğumuz, gençleri kendilerinin bir şeyler yapmaya yönlendiren, keşfetmelerini amaçlayan kıymetli bir yayınımız.  Her ay düzenli olarak yaptığımız sosyal farkındalık çalışmalarımız var. Eylül ayında gazilerimizi ve şehit yakınlarını ziyaret ediyor.  Kâşiflerimiz. “Kaşifler Camide” sloganıyla şehirlerimizdeki tarihi camilere giderek medeniyetimizi keşfediyor. Kaşiflerden sokağa bir kap iyilik diyerek kış aylarında sokak hayvanlarına sahip çıkıyoruz. Mart ayında Çanakkale Şehitlerimizi unutmuyor her şehidimiz için bir fidan dikiyoruz. Yetişkinlerin dikkatini çekecek ve toplumda farkındalık oluşturmak için daha birçok etkinliklerimiz var.  Mekke’nin Fethi Programlarında kaşiflerimiz sahnede olur piyes ve oratorya gösterileri sunarlar.  Yine kaşif grupları harici çeşitli kulüp çalışmalarımız var. İzcilik Kulübü ile izcilik bakışını kazanmalarını istiyoruz. Robotik Kodlama Kulübü ile çağımızın gereklerini kazanarak çağdaş medeniyetleri geçecek gençler yetiştirmeyi hedefliyoruz.  Biraz fazla uzattım sanırım yaptığımız çalışmalar beni heyecanlandırıyor daha anlatacaklarım var fakat kadarla yetinmiş olalım okuyucularımız sosyal medya hesaplarımızdan ve kesifkasif.com sitemizden diğer çalışmalarımızı inceleyebilirler.

YAZ ETKİNLİKLERİ MARKA HALİNE GELMİŞ BİR ÇALIŞMADIR

**AGD ile gelenekselleşen Yaz Etkinlikleri bu yıl da kaç ilde kaç öğrenciler ile devam ediyor. Bu konu hakkında bilgi verir misiniz?

- Yaz Etkinlikleri marka haline gelmiş bir çalışmamızdır. Yaz Etkinliklerini 2020 ve 2021 yılında pandemi şartları altında online ve kısıtlamalar eşliğinde gerçekleştirdik. Bu yıl Yaz Etkinliklerini tamamen normale dönerek yüz yüze yapıyoruz. Yaz Etkinlikleri tarihlerini okulların kapanması ile birlikte başlayan 20 Haziran ve bitiş olarak 28 Ağustos tarihlerini belirlemiş olduk. Pandemi dönemi evlere hapsolan ve telefon, tablet, bilgisayar ekranlarına müptela olan gençliğimizi bu bağımlılıktan kurtarmak, evden dışarı çıkarmak için Yaz Etkinliklerinin temasını “Sokak Oyunları” olarak belirledik. Öğrencilerimizin geleneksel çocuk oyunları ile iletişimlerinin güçlenmesi, sosyalleşmesi, takım ruhunu kazanmalarını ve ekran sürelerini azaltmayı hedeflemekteyiz.  Sokak Oyunları dışında da yüzme, at binme, Go- Kart, paint ball, akıl ve zekâ oyunları, futbol gibi daha birçok etkinliklerimiz yer alıyor.  

Peygambere (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Çocuklarınızı üç haslet üzerine terbiye ediniz. Peygamberinizin sevgisi. Ehli beytinin sevgisi ve Kur’an okumak.”  Her yıl düzenlediğimiz Siyer-i Nebi Sınavında amacımız Peygamberimiz (sav) ve Ehli beytinin sevgisini gençlerimize kazandırmaktır. Yaz Etkinliklerindeki temel amacımız ise gençlerimize Kur’an okumasını öğretmektir. İlmihal, Akait, Adab-ı Muaşeret dersleri ile birlikte Çevre Bilinci, İlk Yardım, İzcilik, Sosyal Medya Kullanımı, Akıl ve Zeka Oyunları derslerinde yer alıyor. Eğitimde gâyemiz; kâmil insanlar yetiştirmektir. Derslerimizde kolaylaştırarak ve usandırmadan öğretmeyi esas alıyoruz.“Önce Ahlak ve Maneviyat” ilkesi derneğimizin 47 yıldır değişmez prensibidir.  Yaz Etkinlikleri vesilesiyle büyük ve şanlı tarihimizle iftihar eden, taklitçilikten uzak, mazisine bağlı, örf ve ananelerini muhafaza eden nesiller yetiştirmeyi hedefliyoruz. Bunları ifade ettikten sonra şöyle toparlamış olayım. Tüm şubelerimizde, ilçe temsilciliğimizin olduğu ilçelerimizde, mahalle temsilciliklerimizde Yaz Etkinliklerimiz yapılıyor. Bu yıl 2019 yılına göre daha yaygın bir şekilde Yaz Etkinliklerini gerçekleştiriyoruz. Yüzlerce noktada ve binlerce öğrenci ile Yaz Etkinliklerini yapıyoruz. Aileler ve öğrenciler en yakın AGD Temsilciliği ile irtibat kurarak Yaz Etkinliklerine dahil olabilirler.

 

EĞİTİMDE GÂYEMİZ; KÂMİL İNSANLAR YETİŞTİRMEKTİR

**Kâşif gruplarının amacı ve misyonu hakkında neler söylemek istersiniz?

 -Kâşif Gruplarının temelinde hoşgörü, sevgi, şefkat ve keşfetmek var. Peki neyi keşfetmek? Allah’ı tanımak ve varlığının delilerini keşfetmek; Peygamberini tanımak ve kendini keşfetmek. Kişisel özelliklerinin farkına varmak. Öğrencilerimizi merkeze aldığımız bu çalışmamızda öğrencimize imanın ne olduğunu, niçin namaz kılmalı, niçin oruç tutmalı, namazın hayata etkilerinin ne olduğunu aktarıyoruz.  Kâşif Gruplarındaki öğrencilerimize Kâşif ve grup liderimize Kaşif Önderi diyoruz. Bizim eğitim anlayışımız insanı insan yetiştirir, kurum değil. Kâşif Önderlerimiz güzel yaşantısı ve ahlakıyla örnek olan kardeşlerimizden seçiliyor. Kâşif Grubu çalışmamızda usandırmadan sevdirerek öğretmek esastır.  Diyalogla ve sorular sorarak kaşiflerin kendilerinin konuyu keşfetmesini istiyoruz. 

Kâşif Grubu eğitimlerimizde kaşiflerin ferdi farklılıklarını göz önünde bulunduruyoruz. Kâşif Gruplarını kaşiflerimizi bilişsel ve bedensel gelişimlerini göz önünde bulundurarak üçe ayırıyoruz.  Üç ve dördüncü sınıfa giden öğrencilerimizden oluşan Kâşif Grubuna ilkokul grubu; beş, altı ve yedinci sınıfa giden öğrencilerden oluşan Kâşif Grubuna ortaokul kâşif grubu ve sadece sekizinci sınıf öğrencilerinden oluşan kâşif gruplarımız olmak 

Üzere üç farklı kategoride kâşif grubu çalışmamızı yürütüyoruz. Bu kategorilerde verdiğimiz eğitimlerin seviyeleri ve oynattığımız oyunlar farklılık gösteriyor. En önemli olan hususta Kaşiflerimize hedef ve ideal kazandırıyoruz. Vatan sevgisini, ümmet bilincini, Müslüman coğrafyaları, örnek şahsiyetleri öğretiyoruz. Tüm okuyucularımız evlatlarını, yakınlarını kendilerine en yakın AGD Temsilciliğine Kâşif Gruplarına gönderebilirler.

 

BİZ BİR GENÇLİK HARETETİYİZ 

**AGD Ortaokullardan mezun olan öğrenciler ile lise ve üniversitede bağlantınız devam ediyor mu? 

-Biz bir gençlik derneğiyiz. "Her Yaş'tayız Her Yaş'layız" sloganımız. Her yaştaki gençlerle ilgili çalışma yapan komisyonlarımız var. Lise okuyan kardeşlerimizle ilgilenen Liseler Komisyonumuz var. Üniversite okuyan kardeşlerimizle ilgilenen Üniversite komisyonumuz var. Ben bizleri bir zincirin halkalarına benzetiyorum ortaokuldan mezun olan kardeşlerimiz Liselerimizde karavan grupları ve lise okul çalışmaları ile devam ediyor.  Liseden mezun olup üniversiteye giden kardeşlerimiz aksiyon ve üniversite çalışmaları ile devam ediyor. Her bir gençlik dönemi çok önemli ve kıymetlidir. Lise ve üniversite komisyonlarımızın bu dönemlere yönelik önemli çalışmaları var.

**Son olarak sizin eklemek istediğiniz var mı?

-Bu röportajı okuyan tüm gençleri derneğimize bekliyoruz. Okuyucularımızdan ortaokul çağındaki çocukları, yakınları olanlar güvenle ve gönül rahatlığıyla  50 yıldır gençliğimize en hayırlı hizmetleri yapan Milli Gençlik Vakfı/Anadolu Gençlik Derneğimize gönderebilirler. Kendilerine en yakın dernek temsilciliğimiz veya genel merkezimiz ile irtibata geçebilirler. Sizlere de çalışmalarımızı gençlerimize ve vatandaşlara anlatmamıza vesile olduğunuz ve yer verdiğiniz için teşekkür ederim.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.