Bir Dünya Devi; KENTPAR OTOMOTİV

Bir Dünya Devi; KENTPAR OTOMOTİV

2006 yılında genç kuşağın görevi devralmasıyla kurumsallaşma sürecini hızlandıran ve sektöründe 100’den fazla ürün çeşitliliği ile çığır açan Kentpar Otomotiv, krank kasnağında dünyanın bir numarası olmayı başardı

Konya sanayisinin ürün çeşitliliğinden ve son yıllarda yaşadığı gelişim sürecinden önceki yazılarımızda sık sık bahsettik. Fasonculuk yapısından kurtulma adına markalaşmaya önem veren ve bu alanda yatırımlar yapan firmalarımız, bugün dünya pazarında çok önemli noktalara gelmeyi başarıyorlar. İşte bu firmalardan birisi olan Kentpar Otomotiv’i, bu hafta sayfamızda konuk ediyoruz.

Üretimin Yıldızları yazı dizimde üreten, katma değer sağlayan, istihdam oluşturan ve marka değerine yatırım yapan firmalarımızı görmek bizleri fazlasıyla mutlu ediyor. Özellikle de genç kuşağın yönetime geçmesiyle birlikte özellikle AR-GE çalışmalarına yönelmesi, dünya standartlarını yakalayan tesisler kurması ve bilgiye yatırım yapması, Konya sanayisinin geleceği açısından büyük önem taşıyor.

Bu bahsettiğim özelliklere sahip, krank kasnağı ve devir daim kasnağı alanında önemli işlere imza atmış, üretimde yarım asırlık bir süreci geride bırakmış bir firma olan Kentpar Otomotiv’i, şirketin Genel Müdür Yardımcısı Alparslan Kütük ile konuştuk.

1971 yılında Şükrü Kütük ve Mehmet Ali Kütük tarafından Kent Otomotiv adıyla kurulan firma, 2006 yılında genç kuşağın da yönetime dahil olmasıyla birlikte, Kentpar Otomotiv adıyla şirketleşme sürecini tamamlayıp, bugün bir dünya devi haline gelmeyi başardı.

İHRACAAT ODAKLI FİRMA

Kentpar ismini aldıktan sonra tamamen ihracat odaklı bir üretim anlayışı benimsediklerini ifade eden Genel Müdür Yardımcısı Alparslan Kütük, “Kuruluş aşamasında yurtiçi bayilerinin ihtiyaçlarına göre iş makinesi parçaları ve otomotiv parçaları üreten firmamız, bizim için dönüm noktası diyebileceğimiz 2006 yılıyla birlikte çok farklı bir vizyona yol aldı. Şirketleşme sürecinin ardından önemli yatırımlar yaptık ve ilk yılımızda yurtdışına önemli miktarda ürün ihraç eder hale geldik” dedi.

SÜREKLİ YENİLİK

O yıllardan sonra sürekli gelişim ivmesini artıran, yatırımlar yapan Kentpar Otomotiv, ISO 9001 belgesini de alarak üretim alanında önemli bir kimlik kazanmayı başardı. Daha sonraki süreçte de, teknolojiye, insan kaynaklarına ve modern tesisleşmeye yatırımlarını devam ettiren Kentpar Otomotiv, 2010 yılında; ürüne özel Spining CNC Sıvama & Ovalama Tezgâhı ile üretim yapma kabiliyetine ulaştı ve robotik tezgâhları ile üretim kapasitesini arttırarak sektördeki ağırlığını tüm dünyada hissettirmeye başladı.

YENİLİKÇİ YATIRIMLAR

Bilgi, teknoloji ve yeni fikirlere sürekli yatırım yaptıklarını anlatan Alparslan Kütük, bu vizyon ışığında modern teknolojilerle donatılmış ve yenilemeye devam ettikleri kalite laboratuarını açtıklarını dile getirdi. Dünya ile rekabet etmek istiyorsanız teknolojiye, insana ve makinelere doğru ve nitelikli yatırımlar yapmak zorundasınız diyen Kütük, “Yurtdışında önemli firmalarla iş ortaklıkları yapmaya başladık. Tabi bu bizim de vizyonumuza olumlu katkılar sağladı. Kurulduğumuz günden bu yana yenilikçi bir yaklaşım içerisinde olduk ve bu çizgimizi hiç kaybetmedik. Sürekli gelişmeleri takip ettik, hemen aksiyon aldık ve hayata geçirdik. Bugün geldiğimiz noktayı, teknolojik yatırımlara, bilimsel çalışmalara ve kaliteli insan kaynağına borçluyuz” diye özetledi.

3-097.jpg

AR-GE MERKEZİ FARKINDALIĞI

2014 yılında açtıkları AR-GE merkezinin üretim kalitesine ve yeni ürünler geliştirme hedeflerine önemli katkılar sağladığını vurgulayan Kentpar Otomotiv Genel Müdür Yardımcısı Alparslan Kütük, ülke sanayisi için en önemli yatırımlardan birinin AR-GE merkezleri olduğuna vurgu yaptı. Yeni ürünler geliştirmek istiyorsanız mutlaka AR-GE çalışması yapmalısınız yoksa taklit ürünler yapmaktan öteye gidilemez diyen Kütük, “Bugün ürün çeşitliliği alanında sektörde geldiğimiz noktayı yaptığımız araştırmalara, AR-GE merkezimizin nitelikli çalışmalarına borçluyuz. Günümüzde dünya devleriyle rekabet etmenin yolu yeni ürün geliştirmekten, ürettiğin üründe kaliteyi korumaktan ve markalaşmaya yatırım yapmaktan geçiyor. Biz 2014 yılında AR-GE merkezimizi hayata geçirirken önemli işlere imza atacağımızı biliyorduk. Çünkü gelişime açık bir firmayız. Merkezimize sürekli yatırım yaptık. Bugün merkezimiz Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca onaylı bir AR-GE merkezine konumuna geldi” dedi.

DEV FİRMALARIN ÇÖZÜM ORTAĞI

25 bin metrekarelik Konya’nın en lüks ve inovasyona uygun fabrikalarından birisinde 250 kişiyle üretimini sürdüren Kentpar Otomotiv, krank kasnağı ve devim daim kasnağı alanında 100’ü aşkın ürün çeşitliliğiyle üretim serüvenini devam ettiriyor. Firma, bugün ürettiği ürünün yüzde 95’ini yurtdışına ihraç ediyor. Otomotiv sektörünün tüm dev firmalarının çözüm ortağı olmayı başaran firma, Audi’den Jaguar’a Toyota’dan Volvo’ya Mercedes’ten Jeep’e kadar onlarca otomotiv devinin araçlarında ürünlerine yer açmayı başardı.

_cef7822_880x440.jpg

Kentpar Otomotiv’in krank kasnağı alanında spesifik bir ürün ürettiğini ve alanında Dünya’nın en iyisi olmayı başardığını vurgulayan Alparslan Kütük, “Bugün üretilen binek araçların neredeyse tamamına yakınına ürün veriyoruz. Yıllık bir milyon adet üretme kapasitesine sahip bir firmayız. Önümüzdeki dönemde Güney Amerika pazarına da girmeyi planlıyoruz, bu yönde çalışmalarımızı tamamladık. Amacımız Avrupa’dan sonra Amerika’da da Pazar payımızı artırmak” diye konuştu.

YENİ HEDEF OEM

Kentpar Otomotiv, bu yılki gelişim planında tamamen OEM (original equipment manufacturer) alanına yönelmiş gözüküyor. OEM için gerekli olan 16949 belgesini de almaya hak kazanan Kentpar, bu yıl içerisinde Volkswagen ve Renault ile OEM anlaşmasını tamamlamayı planlıyor. OEM belgesini almak adına önemli çalışmalar yaptıklarını ifade eden Kentpar Otomotiv Genel Müdür Yardımcısı Alparslan Kütük, “Tüm motivasyonumuzu OEM’e yönlendirdik. Bu yıl içerisinde otomotiv sektörünün iki dev ismi ile çalışmayı planlıyoruz. Katma değeri yüksek bir ürün üretiyoruz ve bunu OEM olarak vermek bize çok daha güzel yollar açacak. Gelişim sürecimizin önemli yapı taşlarından birisini de OEM oluşturuyordu. Bugün bu noktaya geldiğimiz için mutluyuz” diyerek, şirket olarak OEM alanına ne denli önem verdiklerine dikkat çekti

_cef7862_880x440.jpg.

Yurtdışında otomotiv firmalarının çözüm ortağı olmanın yanında iç piyasada da gelişmelere uzak kalmayan Kentpar Otomotiv, BMC firmasının savunma sanayisine yönelik araçlarının da kasnaklarını üretiyor. Hatta Altay Tankı için de ürün geliştirme çalışmalarını sürdüren Kentpar Otomotiv, birçok alanda aynı anda çalışma yapabilme kabiliyetini gösteriyor. Genel Müdür Yardımcısı Alparslan Kütük, elektrikli araçların önümüzdeki 10 yıllık süreçte sektörde önemli bir yer edineceğine dikkat çekerek, “Biz elektrikli araçlar için çalışmalarımıza başladık. AR-GE merkezimiz bu konu üzerinde güzel çalışmalar yapıyor. Her alanda kendimizi geliştirmek zorundayız. Yaşanan gelişmelere en kısa sürede adapte olmalıyız.”dedi.

AVRUPA PAZARININ ÖNEMİ

İhracat noktasında Avrupa pazarına yönelmenin birçok avantajını yaşadıklarını söyleyen Alparslan Kütük, 2018 yılında yaşanan ekonomik krizden çok etkilenmediklerini vurguladı. Konya sanayisinin büyük bölümünün Orta Doğu pazarını kendisine hedef aldığını ve bu bölgede birçok aksaklıkların yaşabildiğini kaydeden Kütük, “Biz Avrupa ile çalışarak firma vizyonumuzu önemli ölçüde geliştirdik. Orta Doğu pazarında kaliteden ziyade ucuza satmak önem kazanıyor. Ancak Avrupa’da durum çok farklı. Kaliteli ürün üretmek zorundasınız. Avrupa Pazarı’nda tutunabilmek ve büyümek istiyorsanız kaliteyi kaybetmemelisiniz ve AR-GE çalışmalarına önem vermelisiniz” diye konuştu.

_cef7530_880x440.jpg

TEKNİK LİSELERE ÖNEM VERMELİYİZ

Konya sanayisinin yetişmiş personel bulmakta zorlandığını ve bu nedenle teknik lise konusunda önemli adımlar atılması gerektiğini savunan Kentpar Genel Müdür Yardımcısı Alparslan Kütük, “Makineleşmek kadar teknik insan kaynağı da çok önemli bir nokta. Bugün iyi yetişmiş bir personeli bulmak çok zorlaştı. Vasıfsız eleman sayısı daha fazla. Bu nedenle teknik lise konusunda devletimizin bir şeyler yapması gerekiyor. Teknik liseye giden çocukların çok daha fazla sanayide vakit geçirmesine, kendisini geliştirmesine olanak sağlamak zorundayız. Bu hepimizin ortak paydası olmalı. Üretimi gören, yeni fikirler üreten genç beyinlere ihtiyacı var ülkemizin” diyerek, teknik lise öğrencilerinin gelişim sürecinin ülke sanayisine yön vereceğine dikkat çekti.

ÜRETİMİN YILDIZLARI DİYOR Kİ;

Bu haftaki yazımızda yine Konya sanayisinin önemli aktörlerinden olan bir firmayı sayfalarımıza taşıdık. Özellikle üretim tesisi çok farklı bir firma Kentpar Otomotiv. Fabrika endüstri 4.0’a geçiş sürecinde firmanın en önemli kozlarından birisi. Bunun yanında fabrikanın üretim alanında yer alan kafe ve lüks restaurant Konya’da görmeye alışık olmadığımız türden. Firma personelinin en iyi şartlarda çalışması için gerekli her ayrıntıyı düşünmüş. Avrupa firması vizyonunun üretim ve yönetim alanlarının her noktasında görmek mümkün. Merhaba Gazetesi olarak diğer üretim yapan firmalarımıza olduğu gibi Kentpar Otomotiv’in bundan sonraki gelişim sürecinde de yanında olmaya, destek vermeye devam edeceğiz. Önümüzdeki sayıda görüşmek dileğiyle..

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.