Binlerce kişiyi istihdam eden dev şirket iflas etti

Binlerce kişiyi istihdam eden dev şirket iflas etti

Türkiye ve dünya genelinde ekonomik krizin sonucunda iflaslar yaşanıyor. Son haftalarda dünyaca ünlü bazı firmalar iflas ettiğini duyurmuştu. Söz konusu iflaslara bir yenisi daha eklendi.

Türkiye ve dünyanın birçok ülkesinde ekonomik krizin etkileri görülüyor. Kriz sonucunda birçok firma iflas ettiğini duyurdu, Bu firmalardan bazılarının binlerce kişi çalışması ise dikkatlerden kaçmadı. Söz konusu firmaların çoğunluğu ise Avrupa firmaları. Türkiye'de iflas eden işletmelere göz atınca büyük bir firma görülmüyor.

adsiz-001.jpg

Genellikle Türkiye piyasasında küçük işletmelerin iflas ettiği görülüyor. Son olarak dünya piyasasında iş yapıp binlerce kişiyi istihdam eden otomotiv devi iflas etti. 

Borgward, Alman asıllı bir otomobil üreticisi. Alman şirket uzun bir süre hayatta kalma mücadelesi verdikten sonra iflas etmiş ve 2015 yılında Çinli başka bir şirket tarafından satın alınmıştı. BAIC Group tarafından satın alınan markanın Bremen’de bir tesis açması da planlanıyordu.

borgward-bx-7-5.jpg

Borgward, BX3, BX5, BX6 ve BX7 gibi modellerin yanı sıra BX7’nin elektrikli bir versiyonunu da Çin pazarında tüketicilerle buluşturmuştu. Borgward’ın satışları geçen sene Çin’de pazarında sadece 3.600 adetle sınırlı kaldı. Ancak marka 2019 yılında, Çinli BAIC Group’un satın almasından sonraki her yüksek satış adedini yakalamıştı.

borgward-bxi7.webp

2019 yılında 55.000 adet araç satan Alman menşeili Çin marka geçtiğimiz günlerde iflasını açıkladı ve kalan varlıklarını satışa çıkarmak için mahkemeden onay almayı bekliyor. 564 milyon dolarlık bir zarar açıklayan şirket yeniden otomotiv sektöründe boy gösterecek mi merak konusu.

Borgward Group AG teknik olarak Almanya’nın Stuttgart kentinde bulunan bir otomobil üreticisiydi. Ancak şirketin bütün üretim tesisleri Çin’de yer alıyordu. Markanın Avrupa pazarına girme girişimleri oldu ancak bu girişimler havada kaldı. Koronavirüsle başlayan kötü finansal şartlar ve tedarik zincirinin bozulması da markanın iflasının başlıca nedenlerinden diyebiliriz.