Bilim Kurulu üyesi Özlü'den korkutan uyarı!

Bilim Kurulu üyesi Özlü'den korkutan uyarı!

Bilim Kurulu üyesi Özlü, Hastalanıp iyileşenler de dahil olmak üzere hiç kimse, kendisini virüse karşı korunmuş zannetmesin." diyerek vatandaşları uyardı.

Tüm dünyayı derinden etkileyen koronavirüs nedeniyle vaka sayıları her geçen gün artıyor. Dünya genelinde bu sayı 13 milyonu geçmiş durumda. Salgın nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı da 580 bine yaklaştı. Türkiye’de de kontrollü normalleşme süreciyle birlikte düşmeye başlayan vaka sayıları yeniden tırmanışa geçti. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın son açıklamalarına göre vaka sayısı 215 bin sınırına dayandı, 5 bin 402 kişi de hayatını kaybetti.

Salgın kontrol altına alınamazken, uzmanlar ikinci dalga uyarısı yapıyor. Yeni ortaya çıkan araştırmalar da koronavirüse yakalanıp atlatan kişilerin geliştirdiği antikorların bir süre sonra kaybolduğunu gösteriyor. Aşı uygulamalarını da etkileyecek bu sonuçlarla birlikte koronavirüs salgının nasıl kontrol altına alınacağı merak ediliyor.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Özlü, “Bu kez bilinenleri değil, bilinmeyenleri yazacağım” diyerek koronavirüs salgınına ilişkin belirsizliklere dikkat çekti.

Twitter’dan paylaşımlarda bulunan Tevfik Özlü, şunları yazdı:

 

“Covid 19'la karşılaşanların ne kadarında virüse karşı antikor geliştiği; bu antikorların, ne kadarının ikinci hastalıktan koruduğu; koruyucu antikorların, ne kadar süre kalıcı oldukları ve antikor dışında T hücre bağışıklığı gelişip gelişmediği belli değil.
Virüsün, aşıyla kazanılacak bağışıklıktan kendisini kurtaracak mutasyonlar geçirip geçirmeyeceği; aşıyla kazanılan bağışıklığın, ne kadar süreceği; tekrar aşılamanın gerekip gerekmeyeceği; gerekecekse, hangi aralıklarla olacağı da meçhul.
Sonuç: hastalanıp iyileşenler de dahil olmak üzere hiç kimse, kendisini virüse karşı korunmuş zannetmesin. Virüs hepimize bulaşabilir, hastalandırabilir ve öldürebilir. Halen tek korunma yolumuz tedbirli olmak: maske, mesafe ve hijyen.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.