Bilim Kurulu üyesi cevapladı: Denizden ve havuzdan virüs bulaşır mı?

Bilim Kurulu üyesi cevapladı: Denizden ve havuzdan virüs bulaşır mı?

Bilim Kurulu üyesi Ateş Kara, denizden ve havuzdan virüs bulaşır mı? sorusuna cevap verdi.

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve 2 milyon 400 binden fazla kişinin enfekte olmasına neden koronavirüsün etkinin yaz aylarında azalıp azalmayacağı merak ediliyor. Havaların ısınmasıyla beraber tartışılan bir diğer konu da virüsün denizden veya havuzdan bulaşıp bulaşmayacağı yönünde.

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, haziran ayında koronavirüs tedbirlerinde bir miktar azalma olacağına dikkat çekti.

Kara, “Ama daha biz bu virüsün her şeyini görüp tam netleştirene kadar, gerçekten ısıdan, güneşten ne kadar etkileniyor, toplum içerisindeki yayılımı ne kadar, o anki vaka sayımız ne, bunu tam kesinleştirene kadar önümüzdeki dönemde de kurallarımızın büyük kısmına uyarak devam edeceğimizi söylememiz lazım” dedi.

“Geçen yaz gibi bir yaz olacağını düşünmeyelim” diyen Kara, şunları söyledi:

 

“Bu ‘bitecek’ anlamına gelmesin, öyle bir yanılgıya girmeyelim. Aktivitesi devam edecek; ama bulaştırıcılığı şu anki kadar olmayacak. Ama bunun anlamı şu; sahillerde geçen yaz olduğu gibi iç içe geçmek gibi bir şey olmayacak. Bir miktar rahatlamamız olacaktır sadece.”

BULAŞMASINI ÇOK BEKLEMİYORUZ

Kara, virüsün deniz ve havuz suyuyla bulaşmayacağına da dikkat çekti. Kara, “Onu çok net olarak söyleyelim. Bugün hiç öyle bir bilgimiz yok, bulaşmasını da çok fazla beklemiyoruz” ifadelerini kullandı.

Kara, sivrisineklerden virüs geçme olasılığına ilişkin de koronavirüsün kanda çok fazla bulunmaması nedeniyle kan taşıyan sivrisinekler ile geçme ihtimalinin olmadığını belirtti. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.