Beyaz rahmet umut oldu

Beyaz rahmet umut oldu

Konya’da son 10 gündür aralıklarla yağan yoğun kar yağışı, vatandaşlar ve çiftler tarafından sevinçle karşılandı. Kar kalınlığı bazı kesimlerde 80 santimetreye kadar ulaştı

Konya'nın sonbahar dönemini yağışsız geçirmesi nedeniyle yağan kar, çiftçilerin yüzünü güldürdü. Karın yüksekliği bazı ilçelerde 1 metreye kadar ulaştı. Kar yağışı nedeniyle uçak seferleri iptal edildi. Kenti çevre yollara bağlayan Adana, Afyonkarahisar, Ankara, Antalya, Aksaray ve Isparta karayolu ise kar yağışı ve tipi nedeniyle zaman zaman ulaşıma kapandı. Polis, zincirsiz ve çekici türü araçların geçişine izin vermedi. Kent merkezini  beyaza bürüyen kar, kartpostallık görüntülerde oluşturdu.

95 SANTİMETRE ÖLÇÜLDÜ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlı Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Konya’daki istasyonlarında kar kalınlıklarını ölçtü. Buna göre Konya’nın Seydişehir İlçesi Alacabel’de kar kalınlığı 95 santimetre. İkinci sırada 57 santimetreyle Meram Güneydere Mahallesi, üçüncü sırada ise 34 santimetreyle Selçuklu Dokuz Mahallesi geldi.

YAĞIŞLAR MEVSİM NORMALLERİNDE

Meteoroloji 8. Bölge Müdürlüğü Teknik Şefi Hayati Alkan, gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Alkan, yağan kar yağışının 2016-2017 yılında yağan kar yağışına göre daha az olduğunu belirtti. Alkan, etkili olan yağışın mevsim normallerinde olduğunu belirterek şöyle konuştu: Şuan için şehir merkezinde ve ilçelerde etkili olan kar yağışı mevsim normalleri çerçevesinde beklediğimiz bir yağıştı. Şuan için bu yağışların Konya için bir rekor olduğunu söyleyemeyiz. Konya'da en son 6 yıl önce 2016-2017'de şehir merkezinde ölçülen kar kalınlığı 55 santimdi. 2 gündür etkili olan yağışlardan sonra şehir merkezinde ölçülen kar kalınlığı 16 santimdi. Bunun yanında kar kalınlığı 86 santime kadar ulaşan ilçeler var.”

adsiz-004.jpg

İLÇELERE DAHA ÇOK YAĞDI

Şehir merkezinde Cuma gününden itibaren aralıklarla etkili olan kar yağışının ilçelerde çok daha yoğun bir şekilde yaşandığını dile getiren Alkan, “İlçelerde kar yağışları çok daha yoğun yaşanıyor. Şehir merkezinde kar kalınlığı 16 santim olarak ölçüldü ancak Ermenek Balkusan’da kar kalınlığı 86 santim olarak ölçüldü. Seydişehir Alacabel’de kar kalınlığı 1 metreye kadar ulaştı. Beyşehir’de 21 santim, Aksaray’da 30 santime kadar ulaşmış durumda. Hava tahminlerimiz içerisinde bu kar yağışını bekliyorduk. Mevsim normallerine göre bu yağan kar normal ancak buna rekor dememiz şuan da zor” şeklinde konuştu”

ÇARŞAMBA GÜNÜ DE KAR YAĞIŞI BEKLİYORUZ

Kar yağışının devam edeceğini sıcaklıkların gece -15 gündüz -10’lara kadar düşeceğini kaydeden Alkan, sözlerini şöyle tamamladı: “Şuan etkili olan kar yağışının, Çarşamba günü de aralıklarla etkili olmasını bekliyoruz. Hava sıcakları gece -15 dereceye kadar düşecek. Öte yandan gündüz hava sıcaklığı ise -5 ile -10 arasında değişiklik gösterecek. Bu yağışlar hem barajların doluluk oranı hem de yer altı su kaynakları için olumlu etkisi olacaktır.”

REKOR 2017 YILINDA YAŞANDI

“Tüm şehri etkisi altına alan kar yağışı, yeni bir rekor yağış mı oldu sorusunu akıllara getirdi” Konya mekezde bu zamana kadar en etkili olan kar yağışı, 3 Ocak 2017 Salı günü yaşandı. Kent merkezinde kar kalınlığı 52 santimetre olarak ölçüldü. Bu Konya için son zamanların rekoru oldu.. Aralık ayında Konya kent merkezi 83.7 kilogram yağış aldı. Bu yağış oranıyla Konya, uzun yıllar ortalamasının üzerine çıkmış oldu. 2017’nin ilk üç günü ise kent merkezinde metrekareye 21 kilogram yağış düşmüştü. Yoğun kar sadece kent merkezinde değil, hemen hemen Konya’nın bütün ilçelerinde etkiliydi. 3 Ocak Salı günü yapılan son ölçümlerde kar kalınlığı Beyşehir’de 50, Cihanbeyli’de 32, Ereğli’de 26, Akşehir’de 48, Hadim ve Taşkent’te 60 ve Alacabel Mevkii’nde ise 120 santimetre olarak ölçüldü. Yüksek kesimlerde ise kar kalınlığı 3 metre sınırına yaklaştı.

SAİT ÇELİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum