Benzin ve motorine 5 TL indirim bu gerekçeyle iptal edildi!
Türkiye'de milyonlarca araç sahibinin ve dolayısıyla tüm vatandaşların yakından takip ettiği akaryakıt fiyatlarındaki olası bir indirim beklentisi, piyasa koşulları nedeniyle suya düştü.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in petrol fiyatı tahminlerini düşürmesiyle gündeme gelen en az 5 TL'lik indirim umudu, rafa kaldırıldı.
Son dönemde akaryakıt fiyatlarındaki artışlar vatandaşın belini bükerken, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'ten petrol fiyatlarına ilişkin olumlu bir revize haberi gelmişti.
FİTCH'TEN GELEN OLUMLU SİNYAL BEKLENTİ YARATMIŞTI
Fitch, küresel ekonomiye ilişkin beklentilerdeki değişimler, ticaret savaşı endişeleri, daha düşük küresel ekonomik büyüme beklentileri ve OPEC+ üyelerinin beklenenden daha yüksek üretim artışı tahminlerini gerekçe göstererek bu yıl için petrol fiyatı öngörülerini aşağı çekmişti. Kuruluş, Brent ham petrolünün varili hakkındaki tahminini 65 dolara, WTI'ın varili hakkındaki tahminini ise 60 dolara güncellemiş, bu da her iki petrol türünde önceki tahmine göre 5 dolarlık bir düşüş anlamına geliyordu. Güncelde Brent petrolün varil fiyatı 66,36 dolar seviyelerinde bulunuyor.
TÜRKİYE'DE "EN AZ 5 TL İNDİRİM" SEVİNCİ KISA SÜRDÜ
Fitch'in bu olumlu tahmini, Türkiye'deki akaryakıt fiyatlarına en az 5 TL'lik bir indirim olarak yansıyabileceği beklentisini doğurmuş ve vatandaşlar arasında büyük bir heyecan yaratmıştı. Ancak bu sevinç, piyasa analizleriyle birlikte yerini hayal kırıklığına bıraktı.
İNDİRİM NEDEN İPTAL OLDU? İŞTE TEMEL GEREKÇE
Piyasa uzmanlarına göre, beklenen 5 TL'lik indirim ihtimali oldukça düşük görünüyor. Bunun temel gerekçesi ise brent petrol fiyatları beklendiği şekilde düşse bile, Türk Lirası'nın Amerikan Doları karşısında yaşadığı değer kaybı. Akaryakıt fiyatları belirlenirken uluslararası petrol fiyatlarının yanı sıra Dolar/TL kurunun da önemli bir etken olması, petroldeki düşüşün pompa fiyatlarına yansımasını engelliyor.
"ZAM GELMEMESİ DE TESELLİ"
Uzmanların çizdiği bir senaryoya göre, yıl sonuna kadar petrolün varil fiyatının yüzde 10 ucuzlaması durumunda, eğer dolar kuru da aynı oranda yüzde 10 yükselirse, bu iki etki birbirini dengeleyeceği için benzin ve motorine ne indirim ne de zam yansımayacak. Bu durum, beklenen büyük indirimi getirmese de, en azından yeni zamların önüne geçme potansiyeli taşıdığı için vatandaşlar tarafından bir nebze de olsa olumlu bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
Kaynak:Haber Merkezi