Bayramda dikkatli beslenin uyarısı!

Bayramda dikkatli beslenin uyarısı!

Konyalılara ‘bayramda hamur işi tatlılardan uzak durun’ çağrısı yapan Diyetisyen Uğur Arslanbay, “Sevdiklerinizin ikramlarını geri çevirmemek adına sağlığınızdan olabilirsiniz” dedi

Mübarek Ramazan ayı, bugün yapılacak iftarla son buluyor. 1 ay boyunca vücudunu, yeme ve içmesini Ramazan ayına göre programlayan vatandaşlar; bayramla birlikte yaptıkları özel yemeklerden ve tatlılardan yiyecek, bol bol şeker ve çikolata tüketecek.

Diyetisyen Uğur Arslanbay ise Merhaba Gazetesi aracılığıyla Konyalılara seslendi. Arslanbay, ‘kontrolü kaybetmeyin’ çağrısı yaptı

HAMUR İŞİ TATLILARDAN UZAK DURUN

Diyetisyen Uğur Arslanbay, Ramazan ayında uzun süreli aç kaldıktan sonra bayramda tüketime çok dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. “Özellikle gelenek ve göreneklerimizden dolayı hamur işi tatlılardan, yani basit karbonhidratlardan uzak durmamız gerekiyor” diyen Arslanbay, “Vücudumuz Ramazan ayında açlığa bir nebze de olsun alıştığı için birden bire çok fazla yemek, gelen ikramları geri çevirmemek; şeker hastalığı, tansiyon problemi, kalp rahatsızlıkları ve hazımsızlık gibi bir çok soruna yol açar” şeklinde konuştu.

AMAN DİKKAT! HASTALIĞA YAKALANABİLİRSİNİZ

Sebze grubunu ve su tüketimini bayramda olabildiğince artırmanın önemine değinen Diyetisyen Uğur Arslanbay, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Gün içerisinde ortalama yetişkin bir birey 4 ya da 5 porsiyon meyve tüketebilir. Uyku düzenimiz Ramazan sürecinde bozulduysa bayramda mutlaka düzene sokmalıyız. Mutlaka sabah kahvaltılarını da yapmalıyız. Çünkü gün içerisindeki enerjimiz ve yorgunluk hissinin azalması için kahvaltı çok önemli bir rol oynar. Uzun süreli açlıklardan sonra tek öğünde çok fazla yemek yemek ve bunu bir alışkanlık haline getirmek, sağlık sorunlarına yol açabilir. Yetişkin bireylerin gün içerisinde ortalama 1,5-2 litre su tüketmesi elektrolit dengesi açısından, kalp sağlığı ve bağırsakların çalışması, metabolizmayı düzenleme açısından çok önemlidir. Sevdiklerimizden, akrabalarımızdan bayram dolayısıyla ikram edilen yiyecek, içecek ve tatlılar bu bahsettiğimiz bazı sorunlara yol açabilir. Onları kırmamak adına her tekliften, her ikramdan almak sağlığınızı bozabilir. Bu yüzden azar azar iştahımızı kapatmayacak şekilde gelen ikramları değerlendirebiliriz. Farkında olmadan size iyilik yapılmak istenirken, kilo almanıza ve sağlık sorunları yaşamanıza yol açılabilir.”

EMRE ÖZGÜL

Kaynak:Emre Özgül

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum