Başıboş bırakılıyorlar

Başıboş bırakılıyorlar
Sokaklarda tehlike saçan başıboş köpekler yetkililer tarafından toplanarak barınağa götürülüyor. Ancak barınağın kapasitesinin yetersiz olması nedeniyle yeniden başıboş bırakılıyor
BARINAK ALANI YETERLİ GELMİYOR
Şehir merkezinde hemen her sokakta özellikle sabah erken saatlerde işine veya camiye giden vatandaşlar ile okula giden öğrencilerin karşısına çıkan başıboş köpeklerin oluşturduğu tehlike her geçen gün artıyor. Başıboş ve aç olmaları nedeniyle oldukça saldırgan olan köpeklerden bıktıklarını dile getiren vatandaşlar yetkililerden bu konuda gereken adımı atmalarını isterken, Başıboş Köpekleri Koruma Barınağının Sorumlusu Ümit Börü, barınağın yerinin dar olması nedeniyle çaresiz kaldıklarını söyledi.
KAPASİTESİNİN ÜÇ KATI KÖPEK VAR
Konya Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Ümit Börü, başıboş köpeklerin oluşturduğu tehlikenin farkında olduklarını ancak birçok alanda çaresiz kaldıklarını söyledi. Börü, “Yasa ile getirilen düzenlemelerde barınaklarda bulunan köpekler son derece modern cihazlar ile kısırlaştırıldıktan sonra barınakların hemen yanında bulunan geniş arazilerde yaşamlarına devam ettirilmeli. Ancak bizim sahip olduğumuz olanaklar ne yazık ki bu saydıklarımızın hiç birisini sağlamıyor. Ortalama 750 köpeğin tutulması gereken barınakta şu anda 2 bine yakın köpek var. Bizler burada sadece sakat, yavrulu köpekler, yaralı, doğum yapacak köpekleri barındırabiliyoruz. Bunun haricinde gelen tüm köpekleri gerekli aşılarını yaptıktan ve etiketleri takıldıktan sonra barınağın arka kapısından salıyoruz. Böyle yapmaz isek buranın hakkından gelemeyiz” dedi.
GÜNDE 40 İLE 80 KÖPEK GETİRİLİYOR
Börü, barınağa ilçe belediyeler tarafından gündü ortalama 40 ile 80 arası köpek getirildiğini de dile getirirken, “Burada yaşadığımız en büyük sorun yer darlığı ve barınağın artık tamamen sanayi sitesinin içerisinde kalması. Gerek hayvanların bakımları gerek beslenmeleri gerek korunmalarının sağlanması her geçen gün zorlaşıyor. Bunun için barınağın en kısa sürede taşınması gerekir. Sadece Karatay Belediyesi’nden günde ortalama 40 köpek getiriliyor. Diğer ilçelerden gelen köpek sayısı ile bu rakam 80’lere ulaşıyor. Ancak bizim her gelen köpeği burada barınma altında tutmamıza olanak yok. Bizim yaptığımız tek şey köpeklerin aşısını yaptıktan sonra arka kapıdan tekrar salmak. Daha modern bir kısırlaştırma cihazımız bile yok. Valilik tarafından oluşturulan ‘İl Hayvan Haklarını Koruma Kurulu’na belediye başkanlarımız gelmiyor. Gelseler sorunlarımızı anlatacağız ve çözümü için çalışacağız ama gelmiyorlar. Biz burada tamamen kendi halimize terk edildik” diyerek çaresizliğini dile getirdi.
KÖPEK KORKUSU KOLAY YENİLMEZ
Konya Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Ümit Börü, başıboş köpeklerin kısırlaştırıldıktan sonra saldırganlıklarının tamamen ortadan kalktığını ancak bunun vatandaşlar tarafından tam olarak bilinmediğini de hatırlatarak, “Kısırlaştırılan köpeklerin saldırgan olmadıkları konusunda halkımız yeterli bilgiye sahip değil. Köpekler yaradılışları gereği kısırlaştırıldıkları zaman saldırganlıkları ortadan kalkar. Bir kedi gibi masum ve zararsızdır. Ancak halkımız bu konuda endişeli. Hangi köpeğin kısırlaştırıldığını halkımız nasıl bilecek. Bunun için bizler modern cihazlar ile kısırlaştırılan köpeklerin ortalama bir haftalık bakımlarının yapılmasının ardından kendilerine ait geniş bir arazide yaşamaları için imkan oluşturmalıyız. Aksi halde köpeklerin yeniden sokağa terk edilmeleri kaçınılmaz olacak. Bu da başı boş köpek korkusu olan vatandaşlar üzerinde ki olumsuz etkisini sürdürecek. Biz bir kez daha söylemek istiyoruz; Yeni yapılması düşünülen barınak en az iki bin köpeği barındıracak ve kısırlaştırıldıktan sonra yaşamalarına daha rahat devam etmelerini sağlayacak geniş bir arazi kapasitesine sahip olmalı” diye konuştu.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.