Başarının sırrı azim ve inanç

Başarının sırrı azim ve inanç

Genç yaşına rağmen teknoloji noktasında adından sıkça söz ettiren Akınsoft Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Akın, “Yaptığım işi inanarak ve keyif alarak yaptım. Başarımın en büyük iki simgesi inancım ve azmim oldu” dedi

RÖPORTAJ-EMRE ÖZGÜL

FABRİKA ÇİFTÇİYİ RAHATLATACAK

Türkiye'de ilk kez kurulacak insansı seri robot üretim fabrikasının çiftçiyi birçok sıkıntıdan kurtaracağını, maliyeti ciddi anlamda düşüreceğini ve robotik cihazların insana hizmet edeceğini dile getiren Akın, “Bu işlere 20 yıl önce başladım. Fabrika kuracağımı ve bunun inancı içerisinde olduğumu o zamandan beri söylemiştim. 20 yıl önce söyledim ve yaptım. Tarih ancak böyle konuşur” şeklinde konuştu.

İNSANLIĞA HİZMET EDİYORUM

Fabrikanın Türkiye için ilk, dünya için de ilkler arasında olduğunu söyleyen Akın, “Amacım insanlığa hizmet etmek. Dünyadaki teknolojik gelişmeleri yakından takip etmek ve bunları iyi yorumlayabilmek. Milli sermayeyi yükseltip insanlığa hizmet etmek temel önceliğim. İnsana en iyi insan hizmet eder. Bu da demokratik yollar ile gerçekleştirilir. Bu işi para için değil insanlar için yapıyorum” cümlelerini kullandı.

**Nasıl bir çocukluk dönemi geçirdiniz? Bugünkü konumda bulunmanızda çocukluğunuz ve ailenizin nasıl bir etkisi oldu?

-5 çocuklu bir ailenin ferdiydim. Babam öğretmendi. İlkokul 3. sınıfa kadar köyde yaşadık. Arkadaşlarım ile oyun oynayarak geçirirdim zamanımın büyük çoğunluğunu. Çocukluğumdaki dönem tabi ki bu dönem ile bir değildi. Kendi oyuncağımı kendim yapardım. Arkadaşlarım ile oynarken takas yöntemi ile ticaret yapardım. 6 yaşında teknoloji ile tanışma fırsatı buldum. O yaşlarda bilgisayar teknolojisi yeni boy göstermeye başlamıştı. Yeni yeni insanların evine girme fırsatı bulmuştu. Dar gelirli bir ailenin çocuğuydum. Bilgisayar ile yapılan şeylerin çok daha kalıcı olduğunu gördüm. Orta okulda okurken yarışmalara giriyordum. Yarışmaya uzaktan kumandalı bir araç yaparak girdim. Aracın bütün parçalarını kendim yaptım. Ve girdiğim yarışmada birinci oldum. Zaten lise yıllarımda da bilgisayar lisesinde okudum. Şuan ki konumda bulunmamın en büyük etkeni çocukluk ve gençlik dönemimdeki birikimlerimdir. İlk bilgisayarım gerçekten çok kötüydü. Hard diski bile yoktu. Ailemin maddi olarak büyük desteği olmasa bile manevi anlamda çok katkıları oldu. Annem bana bilgisayar ile çok uğraştığım için kızardı. Gözlerine yazık, yeter derdi. Ben işleri büyütünce annemin de düşünceleri yavaş yavaş değişmeye başladı. Babam bana her zaman destek oldu. Öğretmen olduğu için bilgisayardan anlardı. Ailem ve çocukluğum hakkını ödeyemeyeceğim iki büyük nimettir benim için.

17-4.20160201095940.jpg

**Şimdiye kadar ne gibi çalışmalarda bulundunuz? Bu çalışmaları yaparken neler hissettiniz? Bundan sonraki süreç sizin için nasıl işleyecek? Kısaca bahseder misiniz?

-6 yıldır AR-GE çalışmaları yürütmekteyiz. Bize ürünler ile ilgili büyük talepler var. Bu taleplere en kısa sürede karşılığını vereceğiz. Bizim vizyonlarımız oldu, bundan sonrada hep devam edecek. 5 yıllık vizyonlarımız gelişmemiz açısından bize çok katkı sağladı. 2000 yılı vizyonumuz şirketimize bir araç kazandırmaktı. Bu araç ile bayi gezilerine çıkmaktı bunu gerçekleştirdik. Rotayı tamamen yazılıma çevirmek istedik ve çevirdik. 2005 yılı vizyonumuz vergi rekortmenliğiydi. Altın madalya ile ödüllendirildik. Plaza temeli attık. Dış ticaret temeli atmak istedik. 24 ülke ile ilişkilerimiz sürmekte. 2010 yılında robotik teknolojisi ve AR-GE çalışmalarımız açısından altın bir yıl oldu. 2015 yılındaki vizyonumuz ise seri üretim fabrikası kurmaktı ve temeli atıldı. 2023 yılındaki vizyonumuz ise uzay teknolojileri konusu ile ağırlıklı bir vizyon. Ülkeye getirisi olan çalışmalar yapmak daha gerekli çalışmalardır. Amaç para kazanmak olursa verim düşer. Türkiye'nin vizyonunu Akınsoft değil, Akınsoft'un ürettiği projeler belirliyor. Geçmişte çoğu şeyi kaçırdık. Fırsatları değerlendiremedik. Şuan sıra bizde. Yatırımlar her geçen gün artmalı. Zaman araba yapma zamanı değil. Yüksek teknolojiye yönelme zamanı. Bunlarda devlet politikaları ile desteklenmeli. Bizler bu işin kıvılcımıyız. Konya şuan teknoloji ile anılmaya başladı. Bizim için merkez bulunduğumuz yerdir.

**Eğitim sistemi, nitelikli eleman yetiştirme konusunda yeterli mi? Konuyla ilgili ne gibi sıkıntılar var?

-Eğitim sistemi sosyal sistemdir. Sıkıntı daha çok sosyal yapımızda var. Gündem sürekli değişiyor. Sürekli bir hareketlilik var. Biz bunlar ile boğuşuyoruz. Sosyal olarak çöküntüye gittiğimizi düşünüyorum. Bu yaşananlar kısa süreli olaylar sonunda olmadı. 30 yıllık sürecin malzemesi. Biz yaşanan tüm bu kötü olaylara rağmen karamsar olmamalıyız. Demokratik bir yönetim içerisinde yaşıyoruz. Fakat şuan teknoloji çok gelişti. Her bir birey kendi içinde imparator haline geldi. 15 yaşındaki bir çocuğu milyarlar okumaya başladı. Karamsar davranmak yerine çalışmak gerekir. Bana göre en büyük sıkıntı sosyal dokumuzda var. Bu dokuya sahip çıkmak demek bundan sonraki süreçte diğer alanlardaki birçok sıkıntının üzerinden gelmek demektir.

**Konya teknoloji başkenti dediniz. Konya'da teknoloji alanında ne gibi yatırımlar yapılabilir?

-Konya bulunduğu konum ve coğrafik özelliği  itibari ile yatırıma çok elverişli bir yer. Konya, teknoloji merkezi olabilir. Bunun en iyi örneği bilim merkezinin açılması. Konya'nın zemini yatırım için çok müsait. Lojistik anlamında herhangi bir sıkıntısı yok. Bulunduğu konum itibari ile gelişmelere açık. Bize göre mum ilk önce kendi dibine ışık verir. Sonra etrafa aydınlık saçar. Konya'da attığımız kıvılcımlar aleve dönüşmeye başladı. Büyük bir özveri ile açtığımız fabrikamızda gelişmelerin devamı için önemli bir noktada yer alıyor.  Fabrika ile birlikte kar ve verimde gözle görülür artışlar meydana gelecek.

ÖZGÜR AKIN KİMDİR?

Akın, ilk ve orta öğrenimini Konya’da, lise öğrenimini Fatih Teknik Lisesi bilgisayar bölümünde, yüksek öğrenimini 1992-1994 yıllarında Ege Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı'nda tamamladı. İş hayatına 1995’te Akınsoft’u kurarak başladı. İnternet, Windows ve DOS tabanlı olmak üzere 100′e yakın ticari ve sektörel program geliştirdi. Aynı yıllarda Anadolu Üniversitesi, İşletme Fakültesi Yönetim ve Organizasyonu, ardından 1998-2002 yılları arasında Selçuk Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nde okudu. Robotik, Database, Algoritma ve Otomasyon alanlarında uzmanlaştı. 2004-2006 yıllarında Selçuk Üniversitesi, Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde Yüksek Lisans eğitimini günümüzde halen aktif olarak kullanılan WOLVOX ERP E-Business yazılımı üzerine yapmış ve 2010-2013 yıllarında Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü-Robotik Teknolojisi alanında doktorasını tamamlayarak, Dr. Ünvanı’nı aldı. 2013 yılında Dr. Ünvanı’nı aldıktan sonra 2014-2015 eğitim döneminde Karatay Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Mekatronik Mühendisliği bölümünde öğretim görevlisi olarak görev yaptı. 2015 yılı hedefi olan yapay zeka yazılımları ile çalışan insansı robotların seri üretimi konusundaki çalışmalarına da hız verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.