Barınak denetimleri artmalı

Barınak denetimleri artmalı

Konya Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Ümit Sürmeli, barınakların denetimlerinin artırılmasını istedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürü Mustafa Tuğrul Şahin ile beraberindeki heyet, Konya Büyükşehir Belediyesine ait Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde incelemede bulundu.

Merkez Meram ilçesindeki Sefaköy Mahallesi'nde bulunan barınağa gelen Şahin ile beraberindeki heyet, yetkililerden bilgi aldı.

TALEPLER ALTAY’A İLETİLDİ

Heyette yer alan Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kemal Şenpolat, gazetecilere, hayvanların daha iyi şartlarda hayatlarını sürdürebilmeleri için yapılan istişarenin olumlu sonuçlar verdiğini belirterek, "O görüntüler maalesef buradaki iki iş bilmez işçinin yapmış olduğu bir hareketti. Dolayısıyla diğer STK'ler de dahil herkes üç gündür Konya'da. Biz de bununla ilgili olarak bir iş birliği yapmak ve STK olarak da kimi taleplerimizi belediye başkanına iletmek istedik." dedi.

Şenpolat, dün Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ile görüşme fırsatı bulduklarını ve taleplerini ilettiklerini anlattı.

Barınağa gelen tüm STK temsilcileri ve hayvanseverlere teşekkür eden Şenpolat, şunları kaydetti: "Bu kadar yapılan masraflara, üç beş tane kendini bilmezin hatta onları kontrol etmeyen idari memurların kayıtsızlığı nedeniyle gölge düşürülmüş durumda. Biz STK olarak süreci takip edeceğiz ve burayı denetleyeceğiz. Konya'da doğru çalışmak isteyen gönüllüler varsa bize başvursunlar. Buranın kapıları da bundan böyle kapalı olmayacak. Önümüzdeki birkaç haftalık süreçte ziyaret etmek isteyenler gelip buradaki hayvanları görebilir, sahiplenme yapabilir. Keşke bu olay olmasaydı, bu kriz çıkmasaydı ama bunun bir milat olacağını düşünüyoruz."

OLAYI PROVOKE ETMEK İSTEYENLER OLDU

Sessiz Canlar Cemiyeti Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Cem Karakız da yaşanan olayın gerçek hayvanseverler ve provokasyon yapmak isteyenler arasındaki farkı ortaya koyduğuna işaret etti. Barınağın, eksikleri ve ihtiyaçları noktasında istişarelerde bulunduklarını dile getiren Karakız, "Yüce dinimizin bize tavsiye etmiş olduğu emanete sahip çıkma noktasında yetkililerin hassasiyetinin en üst noktada olduğunu gördük fakat üç gündür 'merhamet' adı altında bunu provoke etmek ve buradan çıkar sağlamaya çalışan art niyetlilerin olduğuna şahit olduk." ifadesini kullandı.

ONLARA ZULMEDEMEYİZ

Konya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Mesut Koçak da insanı insan yapanın vicdan ve merhamet olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Doğayı birlikte paylaştığımız canlılara merhametli olmamız lazım. Hayvanlar bize Allah'ın emanetidir. Onlara zulmedemeyiz. Onlara işkence yapamayız. İnsanlıktan nasibini almamış iki vatandaşın bu yaptığı, 'lokal' diye tabir ettiğimiz bir olay. Konya Büyükşehir Belediyesinin sokak hayvanlarına göstermiş olduğu ilgi ve alaka bunları gölgeleyemez. Amaç, sessiz can dostları için bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek olmalı diye düşünüyorum."

Barınaktaki ziyarete Konya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Uzbaş, Konya Barosu Başkanı Oktay Unkur ile Baro temsilcileri, Konya Barosu Başkan Yardımcısı Kutalmış Ceylan, Türkiye Barolar Birliği Hayvan Hakları Komisyonu ve HAYTAP üyeleri de katıldı.

HAYVANLARA SAĞLIK TARAMASI

Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürü başkanlığındaki, ilgili kurumların temsilcileri ve 53 veteriner hekimden oluşan heyet tarafından, Konya Büyükşehir Belediyesi Geçici Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'ndeki hayvanların sağlık taraması ve muayeneden geçirildiği bildirildi.

Genel Müdürlüğün sosyal medya hesabında yer alan açıklamada, heyet tarafından gerçekleştirilen resmi kontrol ve denetimde hayvan bakımevindeki can dostların yaşam koşullarında herhangi bir olumsuzluk gözlenmediği belirtildi.

Rehabilitasyon süreci devam eden hayvanların ayrı bir bölümde tutulduğunun saptandığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Yapılan tetkik ve kapsamlı muayeneler sonucunda tüm hayvanların sağlık durumlarının iyi olduğu tespit edilmiştir. 5199 sayılı Kanun kapsamında hayvan bakımevlerinin denetimleri, Genel Müdürlüğümüzce titizlikle yürütülmektedir."

BARINAK ÇALIŞANLARINA EĞİTİM VERİLMELİ

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Konya Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Ümit Sürmeli, “Şu anda barınakta bulunan tüm personel değiştirilmelidir. Başka birimlere aktarılmadan önce yeni alınacak 100 kişi, ilçe belediyelerdeki hayvan toplama ekiplerindekiler, veteriner fakültesinde eğitilmelidir” dedi. 

DENETİMLER ARTIRILMALI

Denetimin önemini vurgulayan Konya Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Ümit Sürmeli, “Yıllarca huzurevleri, çocuk yuvaları sıkı bir biçimde denetlenerek neler olduğu gözlemleniyor mu? Bu konuda yöneticilerin denetim konusunda hassas olmaları gerekir. Hayvan barınaklarında ise kesinlikle nöbet usulü ile gönüllüler alınıp, sadece denetim yapılmalıdır. Bunun mutlaka belediyece düzgün bir biçimde uygulatılması, görülen aksaklıkları çalışanlarla denetlenmesi gerekir. Bu işler tamamen gönüllülere bırakılamaz” diye konuştu. 

Sürmeli şu görüşleri dile getirdi: “Kısırlaştırmalar rastgele yapılıyor. Önceden hazırlanmış korunaklı açık ve kapalı alanı olan 40 köpeklik yer hazırlanmalıdır. Kısırlaştırılma öncesi, kiloya göre verilecek anestezi için tartı, ameliyathane, sedye, ultrason dişiler için şart (hamilelik kontrolü için) ayılıncaya dek konulacak ısısı uygun yumuşak şilteli ortam sağlanmalıdır. Üreme organlarının alındığı patolojik torbalar, küpe cip takılan her hayvan için hazırlanan dosyalara konulmalıdır. 10-15 gün bakım sırasında belediye mutlaka hazır mama ve temiz kapları hazır etmelidir. Bu olayların bir daha yaşanmaması için cezalar artırılmalıdır.” 

SAİT ÇELİK/AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum