Bahar alerjisini hafife almayın!

Bahar alerjisini hafife almayın!

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. İlker Yiğit, baharda alerjik nezle, astım ve göz nezlesi gibi alerjik hastalıkların diğer mevsimlere göre daha çok ortaya çıktığını belirterek, “Gerekli korunma yöntemleriyle bu hastalıklardan kaçınabilirsiniz” dedi

Havaların ısınması, atmosfer basıncındaki değişiklikler, havadaki nem miktarındaki farklılıklar ve havaya karışan bitkilere ait polenlerin alerjik hastalıkları tetiklediğini vurgulayan Özel Konya Farabi Hastanesi KBB Uzmanı İlker Yiğit, “Sık hapşırık, burun tıkanıklığı, kaşıntısı ve akıntısı şikâyeti ile baş gösteren polen alerjisinin ihmal edildiği takdirde birçok hastalığa davetiye çıkarabiliyor. Teneffüs ettiğimiz havanın burundan başlayıp, akciğerlere kadar tek hava yolu geçişinde olduğunu varsayarsak alerjik burun nezlesi olan kişilerde astım gelişme riski oldukça yüksektir” ifadesini kullandı.

Havaların ısınmasıyla birlikte bahar mevsimi kendini iyiden iyiye hissettiriyor. Bahar mevsiminin gelmesiyle alerji mevsimi de başladı. Özel Konya Farabi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. İlker Yiğit, baharda alerjik nezle (saman nezlesi), astım ve göz nezlesi gibi alerjik hastalıkların diğer mevsimlere göre daha çok ortaya çıktığını belirterek, “Gerekli korunma yöntemleriyle bu hastalıklardan kaçınabilirsiniz” dedi. Havaların ısınması, atmosfer basıncındaki değişiklikler, havadaki nem miktarındaki farklılıklar ve havaya karışan bitkilere ait polenlerin alerjik hastalıkları tetiklediğini vurgulayan Özel Konya Farabi Hastanesi KBB Uzmanı İlker Yiğit, “Sık hapşırık, burun tıkanıklığı, kaşıntısı ve akıntısı şikâyeti ile baş gösteren polen alerjisinin ihmal edildiği takdirde birçok hastalığa davetiye çıkarabiliyor. Teneffüs ettiğimiz havanın burundan başlayıp, akciğerlere kadar tek hava yolu geçişinde olduğunu varsayarsak alerjik burun nezlesi olan kişilerde astım gelişme riski oldukça yüksektir” ifadesini kullandı.

SAĞLIKSIZ ORTAMLARDAN UZAKLAŞIN

Tıpta ‘mevsimsel alerjik rinit’ halk arasında ‘saman nezlesi’ veya ‘polen alerjisi’ olarak bilinen rahatsızlığın her yaşta görülebilen kronik (müzmin) rahatsızlıklardan olduğunu anlatan Yiğit, “Toplumlarda alerjik nezle görülme sıklığı yüzde 10 ile 25 arasında değiştiği tahmin ediliyor. Batı’da bu oran doğu ülkelerinden daha yüksektir. Ülkemizdeki araştırmalar bu oranın doğudan çok ancak batıdan az olduğunu göstermiştir. Son yıllarda alerjik hastalıklarda ki artışa sigara, egzoz dumanı, hava kirliliği ve sağlıksız ortamlarda yaşamamızın rolü olabileceği düşünülmektedir” şeklinde konuştu.

BAŞKA HASTALIKLARA DA YOL AÇIYOR

Alerjik nezlelerin burunda neden olduğu yakınmalarla iş ya da okul başarısının düşmesi, dikkat dağınıklığı, uyku bozuklukları gibi yaşam kalitesinde bozulmalara yol açabildiğini ifade eden Yiğit, “Alerji, vücudumuza solunum, mide-barsak veya deri teması ile giren bazı yabancı maddelere karşı gereğinden fazla aşırı tepkiler vermesi olarak tanımlanır. Bir diğer ifadeyle, genel kanının aksine alerji, bağışıklık sistemindeki bir eksiklikten değil, aksine zararlı olmayan bir yabancı maddeye karşı aşırı bir tepki verilmesinden ileri gelmektedir. Bu alerji sinüzit, orta kulak iltihabı ve astım hastalığının kötüleşmesi gibi etkileri de olabilir” diye konuştu. “Polenler, aynı tür bitkileri döllemek için havaya salınan ve rüzgârla etrafa yayılan, değişik ağırlık ve çaplardaki küçük parçacıklardır” diyen İlker Yiğit sözlerini şöyle sürdürdü: “Polen alerjisi, şiddetini polenin boyutları, solunan havadaki miktarı ve havada kalma süreleri belirler. Bitkilerin türlerine göre polen zamanları farklılaşıyor. Örneğin, bazı ağaçların ilkbaharda, otlar ve çiçeklerin çoğunun Haziran ve Temmuz aylarında, geç açan ağaçlar ve yabani otların ise yaz sonunda polen veriyor. Ülkemizde en sık polen alerjisi sebebinin ise çayır polenleri yani çim polleridir”.

BAHAR AYLARINDA BUNLARI SAKIN UNUTMAYIN

Kişilerin polen alerjisi varlığının cilt testleriyle (deri prick testi) ve kanda bazı oranlara bakılarak tespit edilebileceğini söyleyen İlker Yiğit, “Alerjik nezle tedavisinde bazı ilaçlar kullanılabilir hatta bir ileri basamak immunoterapi denilen aşılama yöntemi de yapılabilir. Ancak en önemli yapılması gereken şey alerjenlerden nasıl korunacağını bilmek ve önlemleri alabilmektir.

-Hangi polenlere karşı alerjik olduğunuzu öğrendikten sonra alerjik olduğunuz bitkilerden olabildiğince uzaklaşın,

-Alerji olduğunuz mevsimde evinizin ve otomobilinizin kapı ve pencereleri kapalı tutun,

-Evde ve arabanızda polen filtreli klimalar kullanın ve klimalarınızın filtrelerini sık değiştirin,

-Eviniz bahçeli ise hava temizleyicilerden yararlanın,

-Mutlaka dışarı çıkmak zorunluluğunuz varsa ağzınızı ve burnunuzu koruyan maskelerden yararlanın,

–Polen mevsiminde açık havada spor ve egzersizden kaçının, ağaçlık, çimenlik yerlere seyahat etmek yerine, deniz kenarlarını tercih edin,

- Burnun dış kısmına ve göz çevresine çok ince bir tabaka şeklinde vazelin sürün, polenler vazeline yapışmakta ve böylece girişleri engellenmektedir.

-Dışarıda mutlaka güneş gözlüğü kullanın, eve gelince gözlüğünüzü bol su ile yıkayın,

-Dışarıda şapka takmayı unutmayın, şapka takmıyorsanız, saçlarınızı yatmadan önce mutlaka yıkayın çünkü saçlarınıza çok miktarda polen yapışmış olabilir,

-Günlük kıyafetlerinizi eve gelir gelmez, yatak odası dışında bir yerde hemen değiştirin ve zaman kaybetmeden duş alın.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.