Azerbaycan Türk kardeşlerini bekliyor

Azerbaycan Türk kardeşlerini bekliyor

Son yıllarda ekonomik anlamda büyük mesafe kat eden kardeş ülke Azerbaycan’da “Tek millet, iki devlet” ülküsü çoktan hayata geçti. Azerbaycan halkı kardeş ülke Türkiye’den daha fazla insanın gelmesini istiyor

30 yıl sonra Karabağ’ı Ermenistan işgalinden kurtaran Azerbaycan’da büyük bir sevinç yaşanıyor. Askeri alandaki başarısını ekonomik başarı ile de taçlandırmak isteyen Azerbaycan, 45 günlük savaşın ardından yeniden dış dünyaya kapılarını açmaya hazırlanıyor. Azerbaycan halkı bugünlerde en çok Türk kardeşlerini görmek istiyor. Merhaba Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İbrahim Büyükeken, Azerbaycan ziyaretlerinden derlediği notlarını ve fotoğrafları sizlerle paylaştı.

img-4589-001.jpgVİZELER KALDIRILDI, KAPILAR AÇILDI

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye 10 yıl sonra ikinci defa gittim. Bakü’de 95 yıl sonra düzenlenen Türk Dil Kurultayı düzenlendi. Bu önemli kurultaya Azerbaycan Hava Yolları ile gittim. 9 yıl önce de Azerbaycan Hava Yolları (AZAL) ile gitmiştim.

img-4745.jpg

Uçağa bindiğim andan itibaren herşey dört dörtlüktü. Uçağa girerken Azerbaycan halk ezgileri sizi karşılıyor. Uçak kalkasıya kadar Azerbaycan türkülerini dinliyorsunuz. Uçakta Azerbaycan Türkçesi ile yapılan anonslar biraz gülümsetiyor ama olsun. Azerbaycan hükümeti ülkenin tanıtımına büyük önem veriyor. AZAL’a ait uçakların içerisine girdikten sonra Azerbaycan’ın o mistik havasını hissetmeye başlıyorsunuz.

img-4296.jpg

KARDEŞLİĞİ UÇAKTA HİSSEDİYORSUNUZ

2,5 saatlik yolculuğun ardından Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye iniş yaptık. Azerbaycan Türkçesi ile “Teyyarimiz düştü”. Uçakta yanımda oturan bir Azerbaycanlı annesini aradı ve telefonda “ana samoletimiz düştü” deyince bıyık altı gülümsedim. Azerbaycan Türkçesi ve Türkiye Türkçesi arasında yaşanan bazı farklılıklar zaman zaman insanlar zor duruma düşürebiliyor. Hatta bu farklılıklar filmlere bile konu oldu. Uçaktan indikten sonra yeni havalimanına giriş yapıyoruz. Haydar Aliyev Havalimanı bugüne kadar gördüğüm en nezih havalimanı. Havalimanında bile Azerbaycan ezgilerini duyabiliyorsunuz. Pasaport kontrolüne girerken önceden vize alıyorduk. 4 ay önce vizeler kalktı. Havalimanında görev yapan gümrük polisleri sizi güleryüzle karşılıyor ve “Azerbaycan’a hoşgeldiniz” diyor. 9 yıl önce çok farklı manzara ile karşılaşmıştım. Uçağa girdiğim andan itibaren Azerbaycan beni şaşırtmaya devam ediyordu. Uçakta yanımda oturan Azerbaycanlı bir ağabeyimiz. Aracın yoksa seni oteline bırakabilirim teklifinde bulundu.

img-4216-002.jpg

Kardeş ülke Azerbaycan halkı ile aramızda sadece sınırlar var. Zihinlerde tek devlet, tek millet olmuşuz. Türkiye’yi ayrı bir ülke olarak görmüyorlar. Türkiye’ye giderken, “İstanbul’a, Ankara’ya, Antalya’ya gidiyoruz” diyorlar…

img-4519.jpg

DÜNYANIN EN DOĞAL MEYVELERİ AZERBAYCAN’DA

Havalimanında Konya’da ev arkadaşlığı yaptığım değerli kardeşim, dostum Vugar Museyibov beni karşıladı ve kalacağımız East House Otel’e götürdü. Otel çalışanları da bizi çok güzel karşıladı. Resepsiyonda görev Esat ve Reşat isimli görevlilerle uzun sohbetlerimiz oldu. Otelin tam karşısında Avrupa’nın en büyük kapalı pazarlarından biri olan Yeşil Pazar bulunuyor. Azerbaycan’da sebze ve meyvelerin doğallığı ise hala bozulmamış. Meyveler genelde Gence ve Sümgait gibi şehirlerden geliyor. Dünyanın en lezzetli narı Azerbaycan’da yetişiyor. Yeşil Pazar’da bugüne kadar görmediğim meyveleri görme ve tatma imkanı buldum. Pazarcıların ikramlarını ve güleryüzlü tavırlarını ise unutmak mümkün değil.

img-4933.jpg

ÇAYINIZ ŞİRİN Mİ OLSUN?

Azerbaycan’da gece hayatı da oldukça renkli. Gece hayatından kastım bar ve diskolar değil tabii ki. Çay evleri dedikleri yerlerde Azerbaycan kültürüne ait herşeyi bulmak mümkün. Azerbaycanlılar çayı kıtlama şeker veya mürebbe ‘reçel’ ile birlikte içiyor. Çay evlerinin vazgeçilmezlerinden biri de nargileler. Nargilenin her türlüsünü Bakü’de bulmak mümkün. Dostum Vugar Museyibov ile Bakü’deki İçeri Şehir’de bulunan bir otantik bir çay evinde nargile keyfi yaşadık. Garsonun çayınız şirin mi olsun? Sorusuna önce şaşırdım ama arkadaşım hemen düzeltti. Meğer çayınız şekerli mi olsun? diye sormuş. Azerbaycan Türkçesi ile Türkiye Türkçesi arasındaki bazı farklılıklar zaman zaman gülümsetiyor. Bu farklılıklar filmlere bile konu oldu…

sv105247.jpg

BAKÜ BİR AVRUPA ŞEHRİNDEN DAHA FAZLASI

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de son yıllarda çok sayıda uluslararası organizasyon yapıldı. UEFA final maçları, Eurovisyon şarkı yarışması, formula yarışları gibi etkinliklere ev sahipliği yapan Bakü, baştan aşağı değişmiş. Çok güzel bir stadyum inşaa edilmiş. Bu stadyumda sadece milli maçlar oynanıyor. Sanat ve kültür merkezleri yapılmış. Ateş kuleleri ise Bakü’ye ayrı bir hava katmış. Ateş Kulelerinde geceleri Azerbaycan bayrağını görmek mümkün. Ateş kulelelerinde zaman zaman Türk bayrağı da gösteriliyor. Kardeş ülke Azerbaycan Türkiye’nin özel günleri asla unutmuyor. Milli bayramlarımızda, milli zaferlerde ateş kulelerinde Türk bayrağını dalgalandırıyorlar. Bakü birçok Avrupa şehrinden daha fazlası..

img-4660.jpg

TÜRK ŞEHİTLİĞİ ZİYARETÇİLERİNİ BEKLİYOR

Bakü’de çok sayıda ziyaret edilecek yer var. Bunlardan en önemlisi de Bakü’deki Türk Şehitliği ve Şehitler Hıyabani. Türk Şehitliği’nde Nuri Paşa öncülüğünde oluşturulan ve Bakü’yü Ermeni işgalinden kurtaran Kafkas İslam Ordusu’nun şehitlerinin mezarları bulunuyor. Azerbaycanlı gençler, burayı her fırsatta ziyaret ediyor. Şimdi ziyaret sırası Türk vatandaşların da. Şehitler Hıyabanı’nda ise 20 Ocak şehitleri, Hocalı şehitlerinin mezarları bulunuyor.

img-4565.jpg

BAKÜ, GENCE, BERDE, ŞUŞA TÜRK KARDEŞLERİNİ BEKLİYOR

Bakü son yıllarda Arap turistlerin akınına uğrayan bir şehir haline gelmiş durumda. İlk başlarda durumdan çok memnun olan Azerbaycan halkı zamanla Suudi turistlerden oldukça rahatsız olmaya başlamış. Suudi turistlerin kaba saba davranışları, görgüsüzlükleri Azerbaycan halkının canına tak etmiş. Azerbaycanlılar, artık “sizin paranızı da sizi de istemiyoruz“ demeye bile başlamış. Azerbaycanlılar, Bakü’de artık Türk turistleri görmek istiyor. Reşat Memedov isimli otel çalışanı Türkler neden az geliyor Bakü’ye diye soruyor? Bırakın Roma’yı, Paris’i artık. Ata yurdu Bakü’ye gelin. Kardeş ülke Azerbaycan Türkleri bekliyor.

img-4739.jpg

Azerbaycan’da sadece Bakü değil, Gence, Berde, Şuşa, Fuzuli, Cebrail, Şamahı gibi şehirlerde Türk kardeşlerini bekliyor. Özellikle de Ermenistan işgalinden kurtarılan Karabağ şehirleri mutlaka ziyaret edilmeli. Nahçıvan ve Azerbaycan arasında açılacak koridorlar bu ziyaretler artık daha da kolaylaşacak. Otobüsle ziyaretler mümkün olacak. Böylece Azerbaycan ziyaretleri daha hesaplı olacak. Özgür Karabağ toprakları Türk soydaşlarıyla hasret gidereceği günleri dört gözle bekliyor.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN/AZERBAYCAN

sv105457.jpg

img-4612.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum