Azerbaycan halkı 30 yıldır bugünü bekledi

Azerbaycan halkı 30 yıldır bugünü bekledi

Prof. Dr. Mezahir Avşar, “Türkiye’deki kamuoyu desteği, vatan topraklarının kurtarılması için çok önemli manevi destek oluşturmaktadır. Azerbaycan Türkleri olarak Türkiye'ye minnettarız" dedi

Azerbaycan’ın işgal altındaki Karabağ topraklarıın kurtarmak için başlattığı operasyon 5. Gününe girdi. Azerbaycan’a uluslaararası kamuoyundan en büyük destek Türkiye ve Pakistan’dan geldi. Türkiye kamuoyu Azerbaycan’ın haklı mücadelesinden tek yürek oldu. Azerbaycan halkı ise Türkiye’nin maddi ve manevi desteğinden dolayı Türk halkına minnettarlığını her fırsatta dile getiriyor. Uzun yıllar Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve Sanat ve Tasarım Fakültesi’nde görev yapan Akdeniz Üniversitesi Sanat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mezahir Avşar, Azerbaycan ile Ermenistan arasında yaşanan cephe savaşı ve Türkiye kamuoyunun desteğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

ERMENİSTAN ULUSLARARASI HUKUKU HİÇE SAYDI

1990’lı yıllardaki Azerbaycan-Karabağ savaşında da cephede aktif olarak görev alan Azerbaycanlı Profesör Mezahir Avşar, Ermenistan'ın 1990'lı yıllardan bu yana dış güçlerin doğrudan yardımıyla Azerbaycan'ın Karabağ ve yedi başka bölgesini işgal ederek bilinçli ve sistematik etnik temizlik ve eşine zor rastlanan vahşet ve soykırım faaliyeti yürütmeye başladığını söyledi. 1992-1994 yılları arasında Ermenistan’ın Rusya’nın da desteğini arkasına alarak büyük insanlık suçu işlediğini kaydeden Prof. Dr. Avşar, "Bu tarihten sonra fiilen Azerbaycan Türk topraklarının yüzde 20'si Ermeni güçlerinin eline geçmiştir. Resmi rakamlara göre 1 milyondan fazla sivil Azerbaycan Türkü yuvasından ve tarihi vatanından edilmiştir. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin Ermenistan yönetiminin işgalci olduğunu tasdik eden dört kararına rağmen işgal devleti uluslararası hukuki bağlayıcılığı olduğu halde uymadığı gibi son 30 yıl işgal döneminde sürekli olarak Azerbaycan sınırında Türk topraklarına pervasızca ateş açarak tacizde bulunmuş, birtakım güçlerden destek alarak Azerbaycan'ın sivil yerleşim bölgelerine saldırmaya başlamıştır" dedi.

4-1.jpg

30 YILDIR BUGÜNÜ BEKLİYORDUK

Azerbaycan halkının 30 yıldır devam eden Karabağ işgali yüzünden mutsuz olduğunu dile getiren Prof. Dr. Avşar, “Azerbaycan Türkleri olarak 30 yıldır bugünü bekliyorduk. Sonunda Azerbaycan hükümeti harekete geçti. Azerbaycan halkının isteği buydu. Biz bunu bekliyorduk. Düzenli bir ordumuz var, güçlü bir ordumuz var artık. Devlet Başkanımız İlham Aliyev de geçmişte savaş için hazır değildi. Türkiye de geçmişte buna hazır değildi. Bugün her iki ülke de Karabağ’ı işgalden kurtarmaya hazır. Türkiye kendine güveniyor. Türkiye’nin imkanları arttı. Dışa bağımlılığı azaldı. Türkiye ve Azerbaycan artık daha hazırlıklı. Bu saatten sonra tek yol Karabağ’ın işgalden kurtarılması”

4-2.jpg

BM’NİN KARARLARI UMRUMUZDA GELDİ

Türkiye’nin Azerbaycan Ordusu’nun eğitilmesinde önemli katkıları olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Avşar, şunları söyledi: “Türkiye her zaman yanımızdadır. Ordumuzun hazırlanmasında Türk subayların büyük katkısı oldu. Türkiye’nin varlığı Azerbaycan ordusuna büyük moral sağlıyor. Kimseden artık bir korkumuz yok. Karşımızda bütün bir dünya var. Ama Türkiye’nin varlığı bize yetiyor. BM’nin kararları umrumuzda bile değil. Azerbaycan hükümeti de ordusu da kararlı. Mutlaka birileri engel çıkartmaya çıkaracak. Şu an onu düşünmemek lazım. Atalarımız sonunu düşünen kahraman olamaz diyor. Bugün ileriye bakacağız.. Ermenilere iyice bir ders vermek lazım. Ermenilerin abileri de çoktu. Ermenistan halkını yıllarca kullandılar. 2 bin 300’ten fazla Ermeni askeri öldürüldü. Onlar da bizim sivil yerleşim merkezlerini vurdu. Ermenilerin savaşı budur. Onlar sadece sivilleri vuruyor. “

4-3.jpg

LEJYONERLER VE VAGNER ASKERLERİ DE GELDİ

Son savaşta Ermenilerin ağır kayıplar verdiğini, savaşacak asker bulmakta zorlandığının altını çizen Avşar, “Ermenistan bölgeye Rus paralı askerleri olan Vagner askerlerini getiriyor. Şu an bölgede leyjonerler ve PKK’lı teröristler de Azerbaycan’a karşı savaşıyor. Bizim bunlardan asla korkumuz yok. Azerbaycan halkının da morali çok yüksek. Benim yeğenlerim de askere gitti. Gönüllü olarak da askere katılmak isteyen çok gencimiz var. Kadınlar dahi askere katılmak istiyor. Bir adım geri çekilmek yok. Çok büyük zaiyat vermemek için akıllı bir şekilde savaşıyorlar. Rusların S-300 hava savunma sistemlerini imha ettik. Ermeniler, Rusya’yı da savaşa çekmek istiyorlar. Azerbaycan’ın kazanımları Türkiye’ye yazıyorlar. Bu tamamen Ermenistan’ın Türkiye’ye yönelik bir tuzağı. Türkiye’nin bize manevi desteği güç veriyor” diye konuştu.

TÜRK MEDYASININ DESTEĞİ ÇOK ÖNEMLİ

“Bu süreçte Türk medyasının desteği bizim için çok önemlidir” diyen Avşar, şunları söyledi: “Medyanın gündemi aynı zamanda kamuoyu gündemidir ve ekonomik, siyasi, sosyal elitlerin yanı sıra okuyucunun da kararlarını doğrudan etkiler. Bu bakımdan ana akım Türk medyasının askeri operasyonların başından itibaren muhabirlerini sıcak çatışma bölgesine göndererek canlı bağlantılarla savaş alanlarındaki gelişmeleri hem Türk hem de dünya kamuoyuna kısa bir süre içinde duyurmak suretiyle Azerbaycan'ın haklı davasının dünya kamuoyuna duyurulmasında çok büyük katkı sağlamış bulunmaktadır."

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.