Azerbaycan Dışişleri Bakanı: Ermenistan terörist düşünceye sahip

Azerbaycan Dışişleri Bakanı: Ermenistan terörist düşünceye sahip

Azerbaycan'da bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile ortak basın açıklaması düzenledi...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycanlı mevkidaşı Ceyhun Bayramov ile görüştü. İki bakan, görüşmenin ardından bölgedeki gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Ermenistan'ın Azerbaycanlı sivillere yönelik saldırılarına dikkat çeken Çavuşoğlu, "Sıkışan Ermenistan sivil yerleşimlere saldırmaya başladı. Bu insanlık suçudur, Ermenistanın içine düştüğü çaresizliğin göstergesidir" dedi.

Çavuşoğlu ayrıca, "(MİNSK ülkeleri) İşgalciyle mağdur edilen ülke Azerbaycan'ı aynı kefede tuttular. Böyle gitmeyeceğini tüm dünya anlamalıdır" ifadelerini kullandı.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ise "Ermenistan devleti terörist düşünceye sahiptir. Maksatlarına kavuşmak için kırmızı çizgileri yoktur." diye konuştu.

Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamaları şöyle:

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları;

Kahraman Azerbaycan halkı, Azerbaycan'ın kendi topraklarında Ermenistan'ın yürüttüğü saldırılara karşı Azerbaycan halkı ve devletiyle dayanışmamızı göstermek için ziyaret gerçekleştirmiş bulunuyorum.

Yukarı Karabağ'ın işgal edilen tüm toprakları için bugüne kadar uluslararası somut adımlar atılmadı. 1 milyondan fazla kardeşimiz evlerine dönmek için bekliyor. Ermenistan ordusu, hem orduyu hem sivilleri hedef aldı. Azerbaycan'a da topraklarını savunmak düştü. Bu insanlık, savaş suçudur. Cenevre sözleşmesinin ihlalidir. Ermenistan'ın çaresizliğinin de göstergesidir. 

Azerbaycan hiçbir zaman sivilleri hedef almıyor. Biz Azerbaycan ile bir milletiz. Uluslararası topluma, Ukrayna'nın, Gürcistan'ın, Suriye'nin toprak bütünlüğünü nasıl savunuyorsak, Azerbaycan için de böyle olmalı çağrısında bulunuyoruz, çifte standart olmamalı. Azerbaycan ile Ermenistan'a eşit mesafede yaklaşmak doğru değildir. Dünyadan gelen çağrılar, "Hemen ateşkes!" Ateşkes oldu da bugüne kadar ne oldu? Ermenistan'a, "Derhal Azerbaycan'ın topraklarından çekil" diyebiliyor musunuz?

Minsk başkanlarıyla görüşüp, "Somut bir planınız var mı?" diye sordum, hayır. Artık bunun böyle gitmeyeceğini tüm dünya anlamalıdır. Biz barış konusunda her türlü çabaya destek verdik. Ermenistan 30 yıldır işgalin tadını çıkarıyor. Biz sussak, tarih susmayacak. 3 renkli bayrağınla sen çok yaşa Azerbaycan.

Ceyhun Bayramov: "Ermenistan devleti terörist düşünceye sahiptir

Sizin buraya gelmeniz mevcut durumumuzda bizim için çok önemli. Dağlık Karabağ bölgesinde Ermenistan'ın her saldırısıyla Azerbaycan topraklarına tecavüz edilmiştir. Azerbaycan, vatandaşlarını müdafa etmek açısından BM kurallarına uygun olarak adımlar attı. Biz bu tarihten itibaren kardeş Türkiye'nin bütün seviyelerde desteğini gördük.

Hem askeri hem de sivil kayıplarımız var. Burada belirtmeliyiz ki, 1994 yılından 2018 yılına kadar Ermeni tarafının görüşmelerden kaçınmasıyla, 2018 yılında göreve gelen Paşinyan tarafları tamamen mahvetmiş, müzakarelere zarar vermiştir. 

Son günlerde yaşanan durumlar, daha ilk günden itibaren karşı taraf sivillerimizi hedef aldı. 27 sivil vatandaşımız hayatını kaybederken, 23 vatandaşımız da yaralandı. Ermenistan, Azerbaycan'ın yaşam alanlarını hedef almaktadır. 100, hatta 200 kilometreye yakın topraklarımızı hedef alması ve bu tahribatın ne kadar geniş olması yaşananların bir tezahüdür. 

Ermenistan'ın bizim topraklarımıza hukuksuz şekilde yerleşmesini kabul edemeyiz. Azerbaycan sulh seven bir devlettir. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.