Ayşe Yavuz: Emeklilik Halimiz 

Ayşe Yavuz: Emeklilik Halimiz 

Siyasi Partilerin Konya’daki il başkan yardımcıları; siyasi görüşlerini, fikirlerini, şehrin sorunlarını ve çözüm önerilerini Merhaba Gazetesi “Siyasetin Nabzı” sayfaları için kaleme aldı.

İYİ Parti Konya Kadın Politikaları Başkanı Ayşe Yavuz 

Emeklilik Halimiz 

Büyüklerimden birisi derdi ki"çalışmakla zengin olunsaydı ben olurdum. 35 yıl savcılıkta 22 yılda  özel sektörde çalışıyorum. "borçtan hiç kurtulmadım. 

Evet haklıydı... Düşünün, etrafınıza bakın bir fiil çalışarak, para tasarrufu yaparak zengin olan bir birey gördünüz mü? Nadirdir. 

Muhasebe terimlerin de" sebepsiz zenginleşme"diye bir tabir vardır. Bir insan rutin yaşarken birden katlar yatlara sahip oluyor ise devletin maliyesi "nereden geliyor bu değirmenin suyu diye sorar. Sormalıdır. Soruyor mu? Kararı size bırakıyorum. 

Zor değildir aslında muhasebede iyi doğru bir incelemede herşey ortaya çıkar. Yeterki kontrol adil ve iyi niyetli olsun. 

Bu ülkenin vergi yükünü ne yazık ki çalışan asgari ücretliler çekiyor. Vergi kaçırmak istesende yapamıyorsun.Geliri yüksek olan işletme sahipleri de zarar göstererek vergi vermekten kaçıyorlar. Adil bir vergi sistemi uygulanmadığı taktirde ne yazık ki kısır döngü bu şekilde devam eder. Çalışan kesim ise vergi ve enflasyon altında ezilir durur.

 Emeklilerin durumu ise daha vahimdir. Enflasyonun altında erimiş ücretleri nedeniyle yıllarca vergisini zamanında ödemiş, ülkesine katma değeri sunmuş insanlar emekli olunca huzura kavuşacaklarını düşünerek emekliliğe ayrılanlar bugün hayal kırıklığına uğramışlardır. DİSK-AR, 13.2 milyon emekli ve hak sahibinin 7 milyon 900 bininin, yani yaklaşık yüzde 60'ının asgari ücretin altında aylığa mahkum edildiğini ortaya koydu. Türkiye'de 13.2 milyon emekli ve hak sahibi var olduğu düşünülürse durum vahimdir. 

Emeklileri yük olarak görmek sosyal devlet anlayışına sığmaz. 173 çalışanın bir emekliye baktığını söyleyerek ekonominin kötü gidişatı emeklilermiş gibi göstermekgayri ahlakidir. Yıllarını çalışarak geçiren, vergisini ödeyen emeklilerimizin emeklilik günlerde insanca yaşama hakkınasahip olması gerekir. Bugün enflasyona teslim edilmiş emeklilerimizin budurumdan kurtulabilmesi için aldıkları maaşı dolar ve euro ya endeksi olması gerekir. 

13 milyon emekli sayısı olan ülkede seslerini duyuramaması acı vericidir. 13 milyon emekli sayısı iktidarları koltuğundan edebilecek sayıya sahipken "hiç" olarak görülmeleri nemeklilerin bu gücünün farkında olmadığını gösterir. 

Örgütlü olmayan toplumlar seslerini duyuramazlar. Emeklilerin bir an önce aktif örgütlenme içinde olmalarının vakti gelmiştir. Hakkını arayabilmek için birlikte hareket etmeliler.

Yoksa ay sonunu nasıl getireceğim diye düşünmekten yaşamayı unutmaya mahkum olurlar. Bilinçli ve örgütlü olmak demokrasinin bir zenginliğidir. Demokrasi dersini iyi çalışmak gerekir. Yoksa bugün olduğu gibi tüm emekliler sınıfta kalır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.