Aydınlar Ocağı’nda Neşet Ertaş anlatıldı

Aydınlar Ocağı’nda Neşet Ertaş anlatıldı

Bozkır’ın Tezenesi olarak ünlenen merhum sanatçı Neşet Ertaş Aydınlar Ocağı’nın düzenlediği Salı Kültür Sohbetlerinde anıldı. Programda Başkan Dr. Mustafa Güçlü Neşet Ertaş’ın hayat hikâyesini anlatırken, ozan Mustafa Korkmaz’da Ertaş’ın eserlerini seslen

Bozkır’ın Tezenesi olarak ünlenen merhum sanatçı Neşet Ertaş Aydınlar Ocağı’nın düzenlediği Salı Kültür Sohbetlerinde anıldı. Programda Başkan Dr. Mustafa Güçlü Neşet Ertaş’ın hayat hikâyesini anlatırken, ozan Mustafa Korkmaz’da Ertaş’ın eserlerini seslendirdi.

Abdalların nesillerdir geçimlerini müzikle sürdürdüğünü vurgulayan Güçlü, Neşet Ertaş’ın babası Muharrem Ertaş’ın da yörenin önde gelen bozlak ustalarından olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu: Küçüklüğünden kadınların çamaşır yıkamada kullandıkları tokacın üzerine tel bağlayarak oyuncak saz yapan Neşet Ertaş babasının yolundan gitmiştir. TRT Ankara radyosunda Muzaffer Sarısözen’in hazırladığı Yurttan Sesler programında okuduğu bozlakla üne kavuştu. İstanbul’a ilk gidişinden sonuç alamasa da sonraki gidişinde muvaffak oldu ve plak yaptı.

Leyla hanımla tanışıp evlenme kararı vermelerinin Ertaş’ın hayatında önemli bir dönüm noktası olduğuna işaret eden Güçlü “İkisinin de aileleri bu evliliği uygun bulmaz ama onlar karar vermiştir; kimseyi dinlemeyip evlenirler. Aileleriyle de bu evlilik kararları nedeniyle yıllarca görüşemediler” diyerek sözlerini sürdürdü.

2000 yılında İstanbul’da verdiği konserle Türkiye’de sahneye hayatına geri dönen Ertaş’ın Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından verilmesi uygun görülen “Devlet Sanatçılığı” unvanını ‘Bu ifade bana ayırımcılık gibi geliyor. Ben halkın sanatçısıyım’ diyerek kabul etmediğini, 2006 yılında TBMM tarafından Üstün Hizmet Ödülü verildiğini anlatan Güçlü konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Neşet Ertaş’ın hayatı 1999'da Bayram Bilge Tokel’in metin yazarlığını ve danışmanlığını yaptığı, TRT yönetmeni Hacı Ali Bozkurt tarafından çekilen "Bozkırın Tezenesi" adlı dört bölümlük belgesele konu oldu. Ölümü de sigaraya bağlı kanserden oldu. Allah rahmet eylesin.”

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.