Ayasofya'ya giriş ücretli oldu gözler Mevlana Müzesinde!

Ayasofya'ya giriş ücretli oldu gözler Mevlana Müzesinde!

Ayasofya'ya girişler, 15 Ocak itibarıyla yabancılara ücretli olacak. Bu kararın ardından, gözler Mevlana Müzesine çevrildi. 9 yıldır girişlerin ücretsiz olduğu müze için de böyle bir kararın alınıp alınmayacağı merak ediliyor.

Ayasofya'ya girişler, 15 Ocak itibarıyla yabancılara ücretli olacak. Bu kararın ardından, gözler Mevlana Müzesine çevrildi. 9 yıldır girişlerin ücretsiz olduğu müze için de böyle bir kararın alınıp alınmayacağı merak ediliyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, düzenlediği bir basın toplantısıyla Ayasofya'nın yabancı ziyaretçilere 15 Ocak itibarıyla paralı olacağını söyledi. Gözler Türkiye'nin en fazla ziyaret edilen müzelerinden biri olan Mevlana Müzesine çevrildi. Konya denince akla ilk gelen, yurt içinden ve yurt dışından birçok insanın uğrak noktası olan Mevlana Müzesi, “Türkiye'nin en çok ziyaret edilen müzesi” olma ünvanını taşıyor. Mevlâna Müzesi, 2022 yılının ilk 11 ayında 2 milyon 905 bin kişi tarafından ziyaret edildi. Birçok müzeye girişlerin ücretli, Mevlana Müzesi'ne girişin ise 9 yıldan bu yana ücretsiz olması, tartışmaları da beraberinde getiriyor.

4-4.jpg

TAM 9 YILDIR MÜZEYE GİRİŞ ÜCRETSİZ!

Mevlana Müzesi'ne ücretsiz giriş kararı, 7 Aralık 2014 tarihinde alındı. O dönem müzeye giriş ücreti ise 5 TL'idi. Kararı ise dönemin Başbakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu aldı. Davutoğlu'nun kararının üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı çalışma başlattı. 2 Aralık’ta Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Döner Sermaye İşletmesi’ne bir yazı yazarak, “kamuoyunun beklentileri üzerine” Hacıbektaş ve Mevlânâ müzelerinin ücretsiz ziyarete açık bulundurulması talebini iletti. O günden bu yana müzeye girişler ücretsiz.

4-3-3.jpg

ZİYARETÇİSİ ÇOK, ÖNCEDEN İYİ GELİR ELDE EDİLİYORDU

Hacıbektaş ve Mevlânâ müzeleri 7 Aralık tarihinden itibaren ücretsiz gezilmeye başlandı. İki müzenin giriş ücreti ise 5 TL’ydi. 2013 yılında Mevlânâ’yı 2 milyon, Hacıbektaş’ı da 500 bin kişinin ziyaret ettiği düşünüldüğünde, devlet 12.5 milyon TL gelirden feragat etmiş oldu. 2013 yılında müze ve ören yerlerini 29 milyon 533 bin 966 kişi ziyaret etmişti. Bu ziyaretler sonucunda 299 milyon 201 bin 450 TL gelir elde edilmişti. En çok gelir elde edilen müze sıralamasında Topkapı Sarayı birinci olmuştu. Topkapı’yı Ayasofya ve Mevlânâ müzeleri izlemişti. Konunun yetkilileri, 2023 yılının haziran ayında gazetemize konuşmuş, Mevlana Müzesi'ne girişlerin ücretli olmasını gerektiğini söylemişti.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum